milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Biti mlada mama ni nujno slabo

A. K., 15.11.2018 16:00:00

Ljudje pravijo, da nikoli ni pravi čas za otroke, pa vendar vsak odgovoren starš poskrbi za svojega otroka, ne glede na leta.

Delite na:
Biti mlada mama ni nujno slabo
Sladki užitki v materinstvu Profimedia

Mnogi me sprašujejo, kako mi je uspelo kot neporočeni noseči ženski, ki je ravno diplomirala in nima redne službe, pri le dvaindvajsetih letih. Moralo mi je uspeti, jim odgovorim. Nisem imela veliko pomoči, prepričana sem bila, da nikoli ne bom uspešna, nikoli nisem še imela dolgoletnega razmerja s takratnim partnerjem, zdajšnjim možem in skrbelo me je za prihodnost. Vse, kar sem si nekoč predstavljala za svojo prihodnost, je počasi in vztrajno bledelo pred mojimi očmi. Bila sem prestrašena, negotova in popolnoma nepripravljena. 

Vedela sem le to, da v mojem trebuhu raste malo dete, ki sem ga imela vsak dan raje. Ko se zdaj ozrem nazaj, vem, da je bil ravno pravi čas. Ogromno sem se naučila o sebi, o življenju, dojela sem tudi vse pozitivne vidike, ki jih prinaša zgodnje materinstvo.

Manj prilagajanja življenjskega sloga
Ni se mi bilo treba odpovedati spontanim izletom, dragim dopustom, ženskim razvajanjem in podobno, ker kot dekle z zelo malo prihodka takega načina življenja niti nisem bila vajena. Iz skromnega študentskega življenja sem prešla na premalo plačano delavko, ki je hkrati tudi mama, zato sem bila vajena z nizkimi prihodki preživeti mesec in imeti še vedno majhno zalogo za hude čase. Postala sem mama, žena in odrasla, vse v enem dihu. 

dreamstime_xxl_otrok mama.jpg


Plodnost 
Ženske smo plodne, ko smo mlade, in vsako leto je težje zanositi, sploh v današnjem svetu, ko ima vsaka druga ženska policistične jajčnike in podobne zdravstvene težave, ki jo ovirajo pri zanositvi. Poleg tega si mlado telo hitreje in lažje opomore po zdravi nosečnosti in porodu kot pri poznih štiridesetih. Vedno lahko zaslužimo več denarja, se odločimo za novo kariero, sledimo svojim ciljem, le plodnost mine.

mama 1.jpg

 Manj pritiska iz okolice
Pričakovanja ljudi so različna. Mnogi starejši nas dostikrat priganjajo z vprašanji, kdaj boš potovala, kdaj se boš ustalila, kdaj bo poroka, kdaj bo otrok. Moje prijateljice so pri svojih devetindvajsetih letih deležne teh pritiskov iz okolice, meni pa je bilo to prihranjeno. 

Zgodnje prazno gnezdo
Štirideset bom stara, ko bo šel sin na fakulteto, kar pomeni, da bom imela na voljo še veliko preležanih sobot, čudovitih izletov in dragih dopustov. 

Vnuki in stari starši
Želim spoznati svoje vnuke, želim biti na voljo svojim otrokom, ko me bodo ti potrebovali za varstvo svojih otrok, želim kakovostno preživljati čas z enimi in drugimi. Želim si, da bo moj štiridesetletni otrok še vedno imel zdravo in čilo mamo. 

otroci starši dreamstime_xxl_55889933.jpg

Več si preberite v aktualni številki revije Bodi zdrava!

Revijo Bodi zdrava lahko prelistate tudi na spletu!