sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Eskimska ribja dieta

J. K., Zarja, 14.01.2019 14:01:58

Bistvo eskimske diete razkriva že njeno ime – to je dieta, ki temelji na prehrani prebivalcev skrajnega severa, Inuitov, in se lahko imenuje tudi ribja dieta. Z njo nam nikakor ne bo ves čas krulilo v želodcu, česa takega si Inuti v surovih okoliščinah preživetja niti ne morejo privoščiti. S to dieto se bomo, nasprotno, najedli do sitega.

Delite na:
Eskimska ribja dieta
Prednost eskimske diete: ribe preprečuje napade hude lakote. Revija Zarja

Seveda so njeno jedro ribje jedi: losos, sled, morske plošče in podobna morska hrana, ki je osnova običajnega inuitskega jedilnika. Ker Inuite pogovorno imenujemo Eskimi, se dieta imenuje eskimska, temelji pa na prehrani, ki je značilna za hladni sever, torej predvsem na ribah hladnih morij: lososu, trski, skušah, morski plošči, hlastaču, vahnji. Prednost imajo predvsem heringa, losos in skuše, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3. Hrana, ki vsebuje kombinacijo maščobnih kislin omega 3, lahko prebavljivih beljakovin in joda, zagotavlja izgubljanje odvečnih maščob, saj te sestavine skupaj okrepijo presnovo. Prav dobra presnova pa je pravi temelj za izgubljanje kilogramov. Eskimska dieta zaradi beljakovinsko bogatih živil tudi okrepi rast mišične mase, a seveda le, če ob dieti redno vadimo.

Prednost eskimske diete: ribe preprečuje napade hude lakote. To je seveda izjemna prednost pred večino običajnih diet, ki od nas zahtevajo odrekanje hrani. Ob doslednem upoštevanju eskimske diete lahko torej brez hude lakote izgubimo do dva kilograma na teden.

Pomanjkljivosti eskimske diete

Dolgoročno lahko prehranjevanje z veliko beljakovin povzroči predoziranje z njimi, zato se takšne diete držimo le strogo določen čas. Preveč živalskih beljakovin se sčasoma nalaga na stenah ožilja in v vezivno tkivo, kar zvišuje nevarnost kapi ter lahko povzroči revmatizem.

Seveda je zelo pomembno tudi vprašanje dobave rib. Te morajo biti čim bolj sveže, res pa je tudi, da je zanje treba seči kar precej globoko v žep. Pri tej dieti je pomembno tudi to, da si vzamemo čas za vsakodnevni nakup in pripravo rib. Najbolj nas pri tem lahko motivira obet zanesljivega izgubljanja odvečne teže. 

In kaj jemo med eskimsko dieto?

Eskimska dieta ni zgolj navadna monodieta, ki stavi na eno vrsto hrane. Je kombinirana z ogljikovimi hidrati in zelenjavo, saj organizmu s tem zagotovimo vse potrebne hranilne snovi. So pa pravila, ki jih je treba striktno upoštevati, ko sestavljamo svoj dietni jedilnik:

1. Vsega skupaj lahko v enem dnevu zaužijemo 1200 kcal. Po tednu dni diete pa lahko pojemo do 2000 kcal na dan.

 2. Ribe jemo 5–6 dni tedensko, preostala dan ali dva jemo vegetarijansko, in sicer predvsem krompir, riž, testenine ali solate.

 3. Meso, sladkarije in slane prigrizke povsem črtamo z jedilnika.

eskimska dieta2.jpg
Ribe morajo biti čim bolj sveže, res pa je tudi, da je zanje treba seči kar precej globoko v žep.
Revija Zarja

 4. Priprava malic za eskimsko dieto mora temeljiti na nemastnih sestavinah. Namesto cvrtja ali pečenja raje kuhajmo, dušimo, pecimo ali pripravimo na žaru.

 5. Idealne zajtrke sestavljajo polnozrnati kruhki z ribjim namazom, lahko pa za zajtrk posežemo tudi po polnozrnatih kosmičih.

 6. Eskimska dieta lahko traja najdlje štiri tedne.

 7. Pijemo le naravno vodo ali nesladkan čaj, vse naj bo hladno. Popiti moramo dva litra tekočine na dan. Preostale pijače, alkohol pa tudi limonade in sokovi so prepovedani.

 8. Prav tako je zelo koristno, če se med eskimsko dieto veliko gibljemo. Tako se beljakovinsko bogata ribja prehrana presnavlja v mišično maso.

Objavljeno v reviji Zarja št. 2, 8. 1. 2019.