Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Domača kozmetika je najlepše darilo

Tina Lucu, 12.12.2019 08:00:00

Pripravljeni z ljubeznijo in z veliko dobrimi sestavinami. Takšni so doma izdelani negovalni pripravki, ki so lahko tudi lepo darilo v prihajajočem prazničnem mesecu. Z njimi lahko presenetite kogarkoli: prijatelje, družinske člane ali sodelavce. Poželi boste val navdušenja in pohval.

Delite na:
Domača kozmetika je najlepše darilo
Rdeče olje z dodatkom sivke blaži opekline. Revija Zarja

Pri pripravi domače kozmetike pazite le na eno: to je čistoča. Ta je nujna, če želite, da bi imeli balzami, mila in kreme kar najdaljši rok uporabnosti, zato vse pripomočke prej prekuhajte in dezinficirajte njihove zunanje površine. Uporabite tudi visokokakovostne sestavine. Tako boste preprečili, da bi karkoli šlo narobe.

 TELO

Sveže narejeni izdelki za telo, brez sintetičnih dodatkov, nudijo užitek od nog do glave.

Cimetov balzam za stopala (poživi in ogreje premražene noge)

Sestavine: 10 g čebeljega voska, 30 g karitejevega masla, 1 cimetova palčka, 15 kapljic eteričnega olja cimeta

Priprava: V vodni kopeli stopite vosek in mu primešajte karitejevo maslo. Oboje mešajte toliko časa, da se poveže. V zmes naribajte cimetovo palčko in ji na koncu dodajte še eterično olje. Nalijte v steklen kozarec z navojem in postavite v hladilnik, da se strdi.

Kokosovo maslo za telo (razvajanje za ekstra suho kožo)

Sestavine: 75 g kokosovega olja, 25 g mandljevega olja, 5 kapljic eteričnega olja nerolija, 5 kapljic eteričnega olja jasmina  

Priprava: Obe olji postavite za 15 minut v hladilnik (ali zamrzovalnik), da se strdita. Nato ju dajte v skledo in ju 3 minute stepajte, ponovno postavite v hladilnik za 5 minut ter spet 3 minute stepajte. Postopek ponavljajte toliko časa, da postane maslo puhasto. Na koncu mu primešajte eterična olja in prestavite v stekleno embalažo.

Olje za telo z vaniljo in smrekovim izvlečkom (regeneracija in nega za po kopanju)

Sestavine: 1 vaniljin strok, 1 smrekova vejica, 100 ml jojobinega olja, 100 ml mandljevega olja

Priprava: Vaniljin strok prerežite po dolžini in postavite skupaj s smrekovo vejico v dekorativno steklenico. Prilijte jojobino in mandljevo olje, da sta strok in smrekova vejica povsem prekrita. Pustite stati dva tedna, nato s pinceto odstranite smrekovo vejico in vaniljo. Olje se nanaša na še vlažno kožo.

KOPANJE

Pri izdelavi kopalnih pripravkov lahko uporabite eterična olja po svoji želji in ne samo tista, ki so navedena v sestavinah.

Kopalna sol z vrtničnimi listi (navdihuje čute)

Sestavine: 500 g soli iz Mrtvega morja, 5 kapljic eteričnega olja pomaranče, 5 kapljic eteričnega olja sivke, 30 g posušenih vrtničnih cvetov

Priprava: Sol nasujte v skledo in zmešajte z vrtničnimi cvetnimi lističi. Dodajte eterična olja ter mešanico prestavite v kozarce za marmelado. Pustite jih stati dva tedna, preden jih podarite.

sivka.jpeg

Dišeči kopalni kolački (v vodi se spenijo in nežno božajo kožo)

Sestavine: 60 g sode bikarbone, 30 g citronske kisline, 50 g koruznega škroba, 1 noževa konica kurkume v prahu, 60 g kakavovega masla, 5 do 10 kapljic eteričnega olja pomaranče, sivkini cvetovi

Priprava: V skledi zmešajte prve štiri sestavine, pri tem pazite, da zraven ne pride niti kapljica vode. V vodni kopeli počasi stopite kakavovo maslo ter mu dodajte eterično olje pomaranče. Z žlico prestavite kakavovo maslo k suhim sestavinam in premešajte. Poltekočo zmes nalijte v silikonske modelčke. Postavite jih v hladilnik, da se strdijo.

ROKE

Negovalnih izdelkov za roke se vsak razveseli. Zimski čas je namreč mačehovski do kože, zato je vsakodnevno razvajanje nujno.

Piling za roke z mandlji in medom (za mehak in nežen dotik ter močne nohte)

Sestavine: 50 g mandljev, 2 g cimeta v prahu, 50 g sladkorja Muscovado, 30 g mandljevega olja, 15 g pomarančnega medu

Priprava: Mandlje sesekljajte v električnem mešalniku do velikosti, ki je primerna za piling. Nato jih zmešajte s cimetom in sladkorjem. Dodajte mandljevo olje in med ter premešajte, da se vse sestavine povežejo. Na koncu piling lično zapakirajte.  

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 49, 29.11.2019