stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Čudežni mineral lepote

Karmen Klinc, 15.07.2019 16:00:00

Z vsestranskim cinkom do lepe in zdrave kože ter lasišča.

Delite na:
Čudežni mineral lepote
Moški naj bi dnevno zaužili približno 11 mg cinka, ženske pa 8 mg. Profimedia

Če smo čisto iskreni, cink ni ravno prva stvar, na katero pomislimo, ko gre za lepoto kože. Toda ta mineral najdemo v čisto vsaki celici našega telesa, za delovanje pa ga potrebuje več kot sto različnih encimov. Kožne celice so od močnih lastnosti cinka še posebej odvisne, saj je v zgornjem sloju kože nakopičenih do šestkrat več mineralov kot v spodnjih plasteh.

Cink ohranja kožo zdravo in sijočo

Čeprav cink ni antioksidant, kot na primer vitamina C in E, pa je ključni del prehranske obrambne enote vaše kože. Ta mineral namreč zmanjšuje nastajanje škodljivih prostih radikalov ter ščiti kožne lipide in fibroblaste - celice, ki tvorijo kolagen - ko je koža izpostavljena UV-svetlobi, onesnaževalcem in drugim zunanjim vplivom.

2
sijoča koža
Dreamstime

Pomaga tako zdraviti kot pomlajevati kožo. Če se na primer urežete, je ravno cink tisti, ki opravi svoje delo. Količina minerala v rani se poveča. Ko se encimi in beljakovine povečajo za zaščito pred okužbo, nadzorujejo vnetje in proizvajajo nove celice ter tako zaprejo poškodovano kožo. Tudi zdrava in nepoškodovana koža se zanaša na cink za proizvodnjo celic in delovanja celičnih membran.

S pomočjo cinka se lahko izognete izbruhom aken. Te se namreč razvijejo, ko nabiranje olja, bakterij in kožnih celic blokira pore, to pa povzroči rdečino in oteklino. Cink pa pomaga pri nadzoru tega vnetnega odziva. Ker uravnava tudi količino olja, ki ga vaša koža proizvede, lahko celo prepreči zamašitev por.

Koliko cinka potrebujemo na dan?

Moški bi morali zaužiti približno 11 mg cinka na dan, ženske pa 8 mg. Odličen vir cinka so ostrige, rakovice, jastogi, do želene dnevne količine pa si lahko pomagate tudi s piščancem, pustim govejim mesom, fižolom, čičeriko in obogatenimi žiti. Pazite na uravnoteženo prehrano, če imate večje težave in razmišljate o večjem vnosu, pa se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zunanja uporaba cinka

Ta mineral je zelo učinkovito sredstvo za zaščito pred soncem. Za razliko od kemičnih sestavin za zaščito pred soncem, ki se absorbirajo v zgornje plasti kože, da izločijo škodljiv del sončnih žarkov, cinkov oksid (spojina, ki vsebuje cink) deluje kot fizični blok, ki poskrbi, da UV-svetloba ne more popolnoma prodreti v kožo. Čeprav cink deluje kot ščit, so delci mikronizirani, tako da se losjoni, ki jih vsebujejo, lepo nanašajo in so nevidni. Še bolje, ker se cink ne absorbira globoko, je manj verjetno, da bi dražil kožo kot druge sestavine, zaradi česar ga pogosto najdemo v izdelkih za občutljivo kožo in izdelkih za otroke in dojenčke. Poiščite cinkov oksid med aktivnimi sestavinami na etiketi. Cinkov pirition tudi odstranjuje prhljaj in lajša srbečico na lasišču. Prhljaj se pojavi, ko glivice, ki živijo v lasišču, uidejo izpod nadzora.

lepota ženska koža ThinkstockPhotos-856174332.jpg

Nastane draženje in vnetje, lasišče pa postane razdraženo in srbi. Cink ne le pomaga nadzorovati rastoče bakterije, temveč tudi zmanjšuje količino olja, ki ga proizvaja lasišče, medtem ko cinkove protivnetne lastnosti umirjajo draženje in lajšajo srbečico. Tudi če tehnično nimamo prhljaja, bo ta oblika cinka še vedno razbremenila suho, srbeče lasišče. Ko uporabljate proizvod iz cinkovega piritiona, ga vmasirajte v lasišče in počakajte nekaj minut, preden ga sperete. Kot smo že omenili, tudi zunanja uporaba pomaga pri zdravljenju izpuščajev in drugih ran. Pri zdravljenju kože pomaga celo na več načinov kot prehranski cink. Zmanjšuje vnetje, uravnava imunski sistem in spodbuja proizvodnjo novih celic. Ko iščete lokalno zdravljenje, pomaga tudi pri bolečinah.  


Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019