stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Čudežna rešitev za mastne lase, napihnjen trebuh in utrujeno polt

M. B., Zvezde, 26.06.2019 12:01:49

Po zaslugi Gwyneth Paltrow, Victorie Beckham in Elle Macpherson je grenka sol, imenovana tudi epsom sol, postala lepotni pripomoček številka 1.

Delite na:
Čudežna rešitev za mastne lase, napihnjen trebuh in utrujeno polt
Grenka sol Dreamstime

Zvezdnice jo uporabljajo predvsem za kopanje, lahko pa se jo meša v kateri koli domači negovalni izdelek. V primerjavi s kozmetičnimi izdelki slovečih znamk je neverjetno poceni, z njo pa si lahko pomagate pri vseh tegobah: od mastnih las do utrujene polti.

Magnezijev sulfat

Grenka ali epsom sol nima nič skupnega s kuhinjsko soljo. Gre za čisto mineralno spojino magnezija in sulfata ter samo po svoji kristalni strukturi spominja na sol. Zelo dobro se topi v vodi, je brez vonja, po okusu pa izredno grenka, na kar kaže tudi njeno ime.
Blagodejne lastnosti grenke soli so odkrili dokaj pozno, šele v zgodnjem 17. stoletju, ko je kmet, ki je živel blizu kraja Epsom (južno od Londona v Veliki Britaniji), našel izvir vode, bogate s spojino magnezijevega sulfata. Po nekajmesečni uporabi te vode je pri sebi opazil izjemno izboljšanje počutja in zdravja, kar so pozneje potrdili tudi znanstveniki. Danes na primer vemo, da ima epsom sol naslednje pozitivne učinke na telo:
- deluje proti napihnjenosti in zmanjša zadrževanje vode v trebuhu,
- je zdravilo za mačka, iz telesa odplavlja toksine in blaži bolečino v mišicah,
- pomaga pri mastnih laseh, saj vpije odvečni loj z las; enostavno jo dodamo šamponu in z njim umijemo lase,
- zmanjša vidnost modric pri poškodbah,
- globinsko očisti kožo; v ta namen zmešamo pol žlice soli z običajnim čistilnim sredstvom in se umijemo kot po navadi,
- je zdravilo za tako imenovani jet-lag, saj pomirjevalno vpliva na telo,
- lahko jo uporabljamo namesto pilinga, saj z njo odstranimo s telesa odmrle kožne celice te pospešimo zdravljenje in obnavljanje kože,
- uporabljamo jo lahko tudi za notranje čiščenje telesa, saj deluje odvajalno, mehča pa tudi blato, kadar smo zaprti.

Najcenejši kozmetični pripomoček

Nič nenavadnega, da je grenka sol postala priljubljena tudi pri hollywoodskih zvezdnicah. Znano je, da se Gwyneth Paltrow, Elle Macpherson in Victoria Beckham redno namakajo v kopelih z dodatkom grenke soli, sploh pred dogodki na rdeči preprogi, s čimer naj bi si pomagale pri kožnih nečistočah in hujšanju. Za revijo Elle je Gwyneth nekoč dejala, da je epsom sol tudi njen najcenejši del večerne negovalne rutine: »Vsak večer se okopam v grenki vodi. Odtlej je moja koža lepša, bolj čista, sem bolj sproščena in se popolnoma pomirim.«

grenka sol 1.jpg
Grenka sol
Dreamstime

Kopel

In kako si takšno kopel, ki pomiri naše živce in nas polepša, lahko pripravimo sami doma? Enostavno napolnimo kad s toplo vodo, segreto na 37 stopinj Celzija, ter ji dodamo dve skodelici epsom soli in nekaj kapljic naravnega eteričnega olja po svoji izbiri. V vodi se nato sproščamo in namakamo vsaj dvajset minut, saj je to minimalni čas, da se pokažejo učinki. Enako lahko pripravimo tudi kopel za noge, sploh če nam nagajajo glivice na nohtih. Dve skodelici grenke soli raztopimo v topli vodi, v kateri nato namakamo noge vsaj trideset minut.

Piling

Pri mozoljih, nečisti koži, suhi in grobi koži na komolcih, kolenih in petah, kot tudi na splošno pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic si pomagajmo s pilingom z grenko soljo. Enostavno zmešamo sol z olivnim oljem in jo masiramo v prizadete predele. Na obrazu uporabimo pilig le, če nimamo občutljive kože, nasprotno si raje naredimo parno kopel z epsom soljo. Tako parna kopel kot piling odpreta pore, jih očistita, koža ponovno postane svilnato gladka in zaradi boljše prekrvitve se izboljša tudi njena podporna struktura.

Notranja uporaba

Seveda lahko grenko sol uporabimo tudi notranje, sploh med postom ali kadar smo zaprti, saj očisti črevo in pomaga pri hujšanju. V ta namen stopimo v kozarcu vode (300 ml) od dve do tri žličke soli in tekočino popijemo na prazen želodec. Učinek se pokaže v dveh do treh urah, pomembno pa je, da ob tem pijemo veliko navadne vode.

Za otroke in odrasle z okrnjenim delovanjem ledvic je uporaba grenke soli odsvetovana, za vse druge pa velja, da pred uporabo preberejo navodila na embalaži in se ob dvomu posvetujejo še z zdravnikom.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 26, 26. 6. 2019.