Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako skleniti mir z borelijo?

Sanja Lončar, 24.06.2019 12:01:47

Borelija je zelo inteligentna bakterija, ki kravžlja možgane znanstvenikom in greni življenje milijonov ljudi.

Delite na:
Kako skleniti mir z borelijo?
Borelija je zelo inteligentna bakterija, ki kravžlja možgane znanstvenikom in greni življenje milijonov ljudi. Revija Zarja

Imam borelijo v napredovali fazi. Pred leti so mi jo dvakrat poskusili odpraviti z antibiotiki, a očitno niso bili uspešni. Le črevesno floro so mi sesuli. Težave s sklepi in tresavica pa so se kmalu vrnili v še hujši obliki. Potem sem izvedel za tinkturo iz ščetice, ki je baje čudežna. Tudi to sem pil in se mi je zdelo, da pomaga. Zdaj pa so se težave spet vrnile. Res ne vem, kako naj se lotim te bolezni, ki mi greni življenje. Hvaležen bom za vsak vaš nasvet. Peter K.

Po nekajletnem pošiljanju od enega specialista do drugega so mi postavili diagnozo multipla skleroza. Potem sem šla tudi na bioresonančni pregled in tam so mi rekli pravijo, da ni MS, temveč borelija. Pa sem spet šla k svoji zdravnici in jo skoraj prisilila, da me je testirala za borelijo. Izkazalo se je, da je nimam. Zdaj me čaka terapija za MS, prijatelji pa me svarijo, naj se prej še enkrat prepričam, da ni v ozadju borelija. Ne vem več, komu verjeti in kako se tega lotiti. Sem brez energije, z meglo v glavi in bolečinami ... Dovolj imam te hoje od vrat do vrat različnih zdravnikov in zdravilcev. Imate kakšen nasvet tudi za takšne izgubljene duše, kot sem jaz?  Marta iz Velenja

Borelija je zelo inteligentna bakterija, ki kravžlja možgane znanstvenikom in greni življenje milijonov ljudi. Le v ZDA jo vsako leto diagnosticirajo pri 300.000 ljudeh, hkrati pa pravijo, da je to vrh ledene gore, ker veliko bolnikov nikoli ne dobi prave diagnoze. Te ni preprosto postaviti, saj je borelija bakterija iz rodu spirohet, ki so mojstrice oponašanja. Ker imajo toliko različnih obrazov, ima naš imunski sistem problem ugotoviti, s čim ima opravka. Enkrat mu vse skupaj deluje kot virus gripe, drugič kot multipla skleroza, tretjič kot ALS ... In medtem ko še naše imunske celice pogosto ne znajo prepoznati borelije, imajo enako težavo tudi zdravniki in na različnih diagnostičnih testiranjih, ki so praviloma zelo nezanesljiva.

Ob tem so borelije mojstrice skrivanja. Znajo se zabubiti v tkivih, kamor naše imunske celice zelo redko pridejo pogledat. Najdemo jih v brazgotinah, v kakšnem divjem tkivu, roževinastih celicah in podobno.

Tudi če test ne pokaže borelije, vam zdravnik ne bi smel trditi, da je nimate. Vse, kar lahko pove, je, da to testiranje bakterije borelije ni odkrilo. Med naturopati in zdravilci v več državah veljata za najzanesljivejša testa, ki jih izvajajo laboratoriji, specializirani za odkrivanje borelije, igenexlab in stony brook (elisa test). Več informacij o njiju najdete na spletu. Kljub temu da sta veliko zanesljivejša, tudi ta testa nista popolna.

naravno enostavno2.jpg
Tudi če test ne pokaže borelije, vam zdravnik ne bi smel trditi, da je nimate.
Revija Zarja

Ker tudi terapije niso popolne in ni poznano nobeno sredstvo, ki bi borelije lahko v celoti uničilo ali odplaknilo iz telesa, tisti, ki se na to težavo spoznajo, priporočajo, da nehamo izgubljati čas in denar za diagnosticiranje ter se lotimo krepitve telesa in imunskega sistema, kar ima neposreden vpliv tudi na borelije (in druge patogene) v telesu.

Nehajte se ukvarjati z borelijo, ukvarjajte se z zdravjem

Največje avtoritete s področja naturopatije, ajurvede, zdravljenja z zdravilnimi rastlinami in biološke medicine so si enotne. Borba proti ne bo prinesla pravih rezultatov. Krepitev imunskega sistema je najboljše orožje, da tudi borelije spravimo pod kontrolo.

Zato terapija za bolnika, ki mu povzroča težave borelija, zajema vsaj tri paralelne strategije: zmanjšanje imunskega odziva, pospešitev cirkulacije, zaščito in obnovo tkiv (predvsem živčevja).

Zelo dobro so se izkazale rastline, ki učinkujejo kot imunomodulatorji in so hkrati protivnetne in zaščitniške. Na vrhu seznama je japonski dresnik (Fallopia Japonica). Pripravki se izdelujejo iz poganjkov. (Recepte in natančne opise najdete v priročniku Uživajte v naravi brez strahu pred klopi, ki ga lahko prelistate tudi na shop.zazdravje.net.) Ta zavre premočan vnetni odziv telesa in s tem prepreči preplah, v katerem bakterije borelije najbolj profitirajo. Prestrašene celice namreč sprožijo sistem samouničenja, da bi čim prej signalizirale lastnemu imunskemu sistemu, da so napadene. Dobesedno se žrtvujejo, da s tem rešijo svoje sosede. Vendar ta proces borelijam ustreza. S tem ko celica razpade, prostovoljno postane »juhica« in hitra prehrana, ki omogoča nesluteno hitro množenje borelij. Celice, ki ostanejo mirne in se ne odprejo, otežijo borelijam razmnoževanje, zato to upočasni njihov razvoj.

Kako bo potem imunski sistem vedel, da so se teroristi vtihotapili v naše telo? Namesto da umirajoča celica pokaže, da se nekaj hudega dogaja, to lahko počnejo polisaharidi, ki so v številnih zdravilnih rastlinah. Ti se oprimejo bakterij in jih tako označijo. Zamislite si, da so polisaharidi kot neka vrsta fluoroscentne barve pri paintballu. Patogeni se seveda poskušajo vtihotapiti neopaženi, ko pa jih naši fluoroscentni prijatelji označijo, bo imunski sistem zelo hitro vedel, koga naj se loti.

Vsiljivka ali reševalka?

naravno enostavno4.jpg
Japonski dresnik
Revija Zarja

Japonski dresnik velja za neuničljivo invazivno rastlino, ki jo videvamo ob cestah in ji celo najmočnejši strupi ne pridejo do živega. Stephen Harrod Buchner opozarja, da ljudje, tako kot velikokrat v zgodovini, ponovno iz rešitve delamo problem. Japonski dresnik pride tja, kamor ga narava pokliče, da reši probleme. Pojavlja se tam, kjer se je v tleh nabralo veliko težkih svinca, kadmija in cinka (ki jih zna očistiti), ali tam, kjer so klopi okuženi z borelijami. Tudi v telesu izvlečki učinkujejo močno čistilno na kri, jetra in vranico. Učinkujejo protivirusno, proti spirohetam (borelijam), glivicam, redčijo sluz, sproščajo bronhije, pomirjajo kašelj, ustavljajo krvavitve, umirjajo bolečine in vnetja (pri artritisu, revmi in bakterijskem vnetju), na številne bakterije pa učinkujejo kot naravni antibiotik, zavirajo avtoimunske reakcije ... Že oblika rastline, ki je členkasta, nakazuje, da ima ta rastlina veliko »sklepov« in jih zna dobro podmazovati. V njej je veliko resveratrola in transresveratrola, ki je pri boreliozi še veliko uporabnejši kot tisti, ki ga pridobivajo iz rdečega grozdja. 

»Samo brez panike!«

Tako nekako bi lahko poljudno opisali učinek rastlin, ki modulirajo imunski odziv. Beseda modulirajo pomeni, da zaspani imunski sistem predramijo, če pa je ta preveč paničen, ga enaka snov umirja.

Odvisno od tega, kje se izražajo simptomi, povezani z borelijami, naturopati, zeliščarji in drugi praktiki, ki se z borelijo aktivno ukvarjajo, pri svežih okužbah svetujejo uživanje alkoholnega izvlečka opnastega grahovca (Astragalus propinquus). Pozor: te rastline ne smemo uživati pri zastarani boreliji!

S podobnim namenom se uporablja tudi sibirski ženšen (Eleutherococcus senticosus) ali mačji krempelj (Uncaria tomentosia). Ti hkrati učinkujejo protivnetno, dvigajo energijo in blažijo bolečine. 

Če želimo, da naši vojaki dobro delujejo na misijah iskanja borelije po oddaljenih kotičkih telesa, moramo poskrbeti tudi za črevesje. To je naša prva linija obrambe, in kljub temu da borelije ponavadi niso tam – če fronta v črevesju zaposluje preveč naših obrambnih moči, bo zmanjkalo »kadra« za druge operacije. Zato je za uspešno obvladovanje borelije pomembno umiriti vnetja na sluznicah, obvladati kandido, zamašiti »puščajoče« črevo in izločiti morebitna alergena živila.

Večina terapevtov vam bo vsaj za določen čas svetovala, da se vzdržite živalskih beljakovin (predvsem mesa in mleka), alkohola in sladkorja. Dejansko bi bilo najbolje, da trajno pospravimo številne slabe navade, s katerimi sistematično najedamo lastni imunski sistem.

Kaj zmore ščetica?

naravno enostavno5.jpg
Ščetica
Revija Zarja

Mnogi ljudje pričakujejo, da bodo ob pivu in hamburgerju posedali pred TV-zasloni, zjutraj pa dodali nekaj kapljic čudežne ščetice v vodo in bo težava s tem rešena. Ščetica je močna rastlina, podobna sodobnemu inteligentnemu sesalniku tal, vendar če želite, da bo vaša hiša (telo) lepo pospravljena, bo treba najprej pospraviti kramo, ki leži na tleh, in odmakniti pohištvo, da lahko sesalnik opravi svoje. Da bi ščetica lahko učinkovala, je treba zmanjšati vnos obremenilnih stvari in hkrati pomagati, da vsa umazanija, ki jo bo ščetica izbrskala iz vogalov, čim prej najde pot ven. Zato je stroga dieta, veliko vode in veliko gibanja ali drugih naporov, ki sprožajo izdatno potenje, zelo pomemben del strategije, če uživamo pripravke iz ščetice.  Natančne napotke, kako izdelati učinkovito alkoholno tinkuro ščetice, najdete v priročniku Uživajte v naravi brez strahu pred klopi. Trenutno je prepozno, da bi izdelali svoje pripravke, ker moramo to storiti, ko so korenine enoletnih rastlin polne moči, kar pomeni novembra ali decembra. Vseeno vam bo poznavanje procesa v veliko pomoč, ko preverjate, kako so svoje tinkture izdelali različni ponudniki na trgu. 

Vojne ne bomo dobili, lahko pa sklenemo mir!

Stephena Harroda Buchnerja, avtorja knjige Healing Lyme, (Zdravljenje borelioze), imajo mnogi za enega največjih poznavalcev borelij. Zelo natančno pozna tudi rastline in njihovo pravilno uporabo ter opozarja, da pravega uspeha ne bo, dokler ne spremenimo svojega odnosa do borelije.

naravno enostavno6 buhner.jpg
Stephen Harrod Buchner
Revija Zarja

Knjigo je zagotovo vredno prebrati ker – kot Buhner sam pravi – bolje razumete in sprejmete borelije (in patogene nasploh), manj škode vam bodo naredili. Vsako bitje, ki začuti, da ga želite uničiti, nima druge izbire, kot da se z vsemi močmi bori za svoje preživetje. Vojno proti boreliji Buchner primerja z neumnimi vojnami zahodnjakov, ki mislijo, da lahko zmagajo v Afganistanu ali kakšni drugi podobni državi. Poglejte, kam nas je pripeljala vojna proti terorizmu. Mikrobi imajo milijone let prednosti pred nami. So hitrejši, prilagodljivejši, trpežnejši, hitreje se učijo in odzivajo na spremembe – proti njim preprosto ne moremo zmagati. Lahko pa z njimi sobivamo. Borelije (in tudi druge patogene) je možno obvladati, vzgojiti in z njimi sobivati brez večje škode. Le vedeti morajo, kdo je gospodar v hiši. Za to gre pri zdravju! Vsi so dobrodošli, dokler spoštujejo vaš hišni red.

Težava ne pride sama

Pravijo, da je najhuje, ko hudič dobi mlade. Pri klopih je dodatna težava to, da jih je vse več okuženih s številnimi patogeni, zato nam ob bakterijah borelije lahko prenesejo tudi okužbo z babesijo, bartonelo, ehrlichio, mycoplasmo in druge patogene organizme. Ti v telesu povzročajo številne dodatne težave in imajo simptome, ki so toliko različni, da nimajo veliko skupnega s tistim, kar smo doslej poznali kot boreliozo ali klopni meningitis. Edino, kar je dobro v povečanem številu stranskih okužb, je lažja diagnostika. Če zdravniki vedo, kaj vse lahko klop prenaša, lahko bolnika napotijo na testiranje za vse potencialne patogene. Mnoge izmed njih je lažje prepoznati kot borelije, zato odkriti patogen pomaga razumeti, da je v ozadju težav okužba, ki jo povzročajo klopi. Če vemo, da veliko ljudi bolj trpi zaradi neučinkovitih terapij zaradi napačno diagnosticirane borelije (ki jo pogosto zamenjajo za multiplo sklerozo, depresijo, ALS in druga resna stanja), ki terjajo zelo močna zdravila, je sekundarna okužba lahko dobra novica in bližnjica do prave diagnoze.

Kako, koliko, kdaj ...

Za natančne informacije o svojih simptomih pokukajte na spletno stran https://www.stephenharrodbuhner.com/, kjer najdete 126 strani vprašanj in odgovorov. Verjetno bi stežka našli vprašanje, na katero Buchner ni že odgovoril. Na omenjeni strani najdete tudi natančne protokole in načine odmerjanja različnih pripravkov, primernih za vse okužbe, ki jih lahko prenašajo klopi.

Objavljeno v reviji Zarja št. 25, 18. 6. 2019.