palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Boleče menstruacije?

A.K./Maja, 01.04.2019 14:00:41

Mnoge ženske se srečujemo s to težavo.

Delite na:
Boleče menstruacije?
Imate tudi vi boleče menstruacije? Profimedia

Razkrivamo vam nekaj trikov, ki vam bodo pomagali ublažiti menstrualno bolečino. 

Z bolečimi menstruacijami se srečamo skoraj vse ženske vsaj enkrat v življenju. Medtem ko nekatere ženske skoraj nimajo menstrualnih krčev, pa se druge srečujejo še s hujšimi težavami vsak mesec. Menstruacija je znana po bolečinah, krčih, glavobolih in mnogih drugih simptomih, nekatere ženske pa doživljajo tudi čustveno bolečino ob neravnovesju hormonov med ciklusom. Bolečine povzroči krčenje maternice zaradi zmanjšanega dotoka krvi v maternično sluznico. Vzroki za nastanek bolečih menstruacij spet tičijo v hormonih, prostaglandinih, v sluznici maternice, katerih količina se med krvavitvijo poveča do trikrat. S tem se poveča tudi mišična napetost maternice. Drugi vzroki pa so lahko nazaj obrnjena maternica, pomanjkanje telesne dejavnosti, pa tudi hujši stres. Čeprav se menstruaciji ne moremo izogniti, obstaja kar nekaj načinov, s katerimi si lahko lajšamo bolečine. 

Pijte veliko vode
Med menstruacijo izgubljamo kri, pa tudi nekaj sluzi in tkiv, kar lahko privede do dehidracije, zato je pomembno, da popijemo še več tekočine kot navadno. Priporoča se voda in zeliščni čaj, ki lahko pomaga pri bolečinah.

Počitek 
Čeprav se ne moremo izogniti prav vsem obveznostim, ker v službo je pač treba iti, pa si lahko vsaj prva dva dneva menstruacije privoščimo več počitka in sprostitve. Priporoča se lažja telesna aktivnost, kot je joga ali sprehod po naravi. če pa ste poleg tega še utrujeni, se izognite večjim družbam in raje počivajte doma. 

Pazite na prehrano
Zdrava prehrana je izjemno pomembna pri menstrualni bolečini. Čeprav morda hrepenite po nezdravih prigrizkih, kot sta čips in čokolada, se jim raje odpovejte, saj lahko vaše krče še poslabšajo. Namesto tega si takrat privoščite tople juhe in veliko sadja, polnega antioksidantov, kot so borovnice, priporoča pa se tudi uživanje ohrovta in lanenih semen, ki so izvrstna za uravnavanje hormonov in delujejo protivnetno. 

Nikar se popolnoma ne odrecite fizični aktivnosti
Čeprav je normalno, da vam v prvih dnevih menstruacije najbolj ustreza mirovanje in počitek, pa lahkotna fizična aktivnost, kot je hoja, lahko močno ublaži menstrualne krče. Zato se poskusite držati svoje dnevne rutine, le nekoliko jo prilagodite svojemu počutju in zmožnostim. 

Spolnost dokazano pomaga lajšati bolečino
Med spolnim odnosom se sprošča hormon oksitocin, ki zmanjšuje menstrualno bolečino. Poleg tega orgazem lahko ublaži krče, saj izboljšuje pretok krvi v medenici. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo tudi masturbacijo. 

Termofor
Bolečine in krče v spodnjem delu trebuha lahko blažite tudi z gretjem tega dela telesa. V pomoč vam bo termofor, ki ga napolnite s toplo vodo, olajšanje pa boste začutili kmalu. 

Zaupajte svoji intuiciji
Živimo v časih, ko nas bombardirajo z različnimi informacijami in včasih je težko najti prave rešitve za svoje težave. Prav iz tega razloga je včasih bolje verjeti sebi in poslušati svoje telo, sploh kadar gre za menstrualne bolečine. Ženske, zaupajte svoji intuiciji.

Objavljeno v reviji Maja št. 6, 15. 3. 2019.