stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nad prhljaj po domače!

J. K., Zarja, 30.10.2018 12:01:41

Prhljaj je trdovratna nadloga. Da se ga znebimo, potrebujemo čas, potrpežljivost in – denar. Negovalna sredstva proti prhljaju namreč kar precej stanejo. Če pa poznamo nekaj skrivnosti iz domače lekarne, nam ni treba posegati globoko v žep. Vredno je poskusiti, kajti učinkovita pomoč proti prhljaju je kar doma, v vsakem gospodinjstvu. Stalo bo precej manj, čas in potrpljenje pa bosta seveda še zmeraj potrebna!

Delite na:
Nad prhljaj po domače!
Prhljaj Revija Zarja

Zakaj nastane prhljaj

Prhljaj je lahko suh ali masten. Razlogi za njegov nastanek so različni, nadloga pa je v obeh primerih videti precej podobno.

Preberite tudi: Zelišča malo drugače - šipek. Kliknite TUKAJ!

Suhi prhljaj nastane na suhem lasišču, ki ima preveč roževinastih celic, običajno ga spremlja še srbečica. Pojavi se zaradi dogajanja v okolju: povzroči ga lahko ali preveč izpostavljenosti soncu poleti ali pregret in suh zrak v ogrevanih prostorih pozimi. A tudi sami prispevamo k njegovemu nastanku, in sicer z napačno nego las. Najpogostejše napake so splakovanje las s prevročo vodo, sušenje s prevročim zrakom, preveč agresiven šampon ter krtačenje las s pretrdo krtačo.

Mastni prhljaj se pojavi zaradi čezmerne proizvodnje loja v žlezah lojnicah. Loj je masten, zato se rad sprime z odmrlimi celicami lasišča – in tako nastanejo prhljajasti kosmi. Razlog za nastanek tega tipa prhljaja je lahko povezan s hormoni, lahko pa tudi z okužbo z glivico malesezijo, s prehudim stresom in alergijami.

l prhljaj ingver.jpg
Ingver
Revija Zarja

Pomoč iz domačih zalog

Maska iz limone in rumenjaka

Ta maska učinkuje zelo podobno kot draga sredstva proti prhljaju iz lekarne ali drogerije. Zmešajmo rumenjak in limonin sok ter si mešanico vtrimo v lasišče. Predhodno umivanje las ni potrebno. Maska naj učinkuje nekaj časa, potem pa jo speremo s toplo vodo.

Oljčno olje

Oljčno olje je vsestransko koristno negovalno sredstvo, tudi za lase. Če nas tare prhljaj, si ga vtrimo nekaj kapljic v lasišče in pustimo nekaj časa učinkovati. Lase si speremo z blagim šamponom. Za res učinkovito preprečevanje prhljaja izvajamo to oljčno negovalno kuro dvakrat na teden dlje časa.

Olje iz čajevca

Čajevec preprečuje in blaži vnetja in zavira razvoj glivic. Nekaj kapljic olja iz čajevca vmešajmo v šampon in si z njim umivajmo lase kot običajno. Olje iz čajevca lahko dodamo tudi limonino-rumenjakovi maski.

l prhljaj lipov caj.jpg
Lipov čaj
Revija Zarja

Lipov čaj

Podobno kot oljčno olje je tudi lipov čaj vsestransko koristen, tudi za lase. Cvetove skuhamo v vodi, ohladimo ter si s to tekočino splakujemo lase in lasišče. Počakamo eno uro, nato si lase speremo še z mlačno vodo.

Gospodinjske sestavine, ki pomagajo proti prhljaju

Jogurt

Morda je slišati neobičajno, a jogurt je izvrstno negovalno sredstvo tako za kožo kot lasišče. Ker pomirja, je primeren za nego razdraženega lasišča. Nežno si ga vmasirajmo v lasišče, pustimo 10 minut in temeljito sperimo.

Ingverjevo olje

Ingver nastrgamo in stisnemo skozi laneno krpo – dobljeni sok vmešamo v četrt skodelice sezamovega olja in si mešanico vmasiramo v lasišče. Pustimo učinkovati 10 minut, nato speremo z blagim šamponom.

Jabolčni kis

Pomaga tako pri mastnem kot suhem prhljaju. Kis čisti žleze lojnice in uravnava pH-vrednost lasišča. Jabolčni kis zmešamo z vodo v razmerju 1 : 1 in si vtremo v lasišče. Pustimo 10 minut, nato temeljito speremo.