stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ali geliranje nohtov lahko povzroči raka?

Lara Jelen, 11.09.2018 14:01:20

Zamisel, da lahko imamo urejene in lepo nalakirane nohte kar po ves mesec skupaj, je povzdignila geliranje nohtov v sam vrh popularnosti. Ogromno žensk si nohte ureja na ta način, žal pa so raziskave pokazale, da geliranje nohtov ni tako varno, kot bi si želeli. Povzroča lahko celo kožnega raka.

Delite na:
Ali geliranje nohtov lahko povzroči raka?
Geliranje nohtov Revija Zarja

Geliranje nohtov se je sprva zdela genialna iznajdba. Tiste, ki si grizejo nohte, ali pa se jim nohti pogosto lomijo, so si jih lahko z gelom v trenutku podaljšale, nato pa jih še polepšale z lakom, ki je obstojen skoraj mesec dni in ga je zato treba obnoviti šele, ko noht na novo zraste in dobimo narastek. Z geliranjem se odlično prekrijejo tudi tanki nohti, in še bi lahko naštevali. A žal se v ozadju vseh teh prednosti skriva (pre)veliko tveganje.

Nohti se le še bolj stanjšajo

Ko imamo na nohtih gelni lak, so ti morda res videti sijoči, zdravi in močni, žal pa se pod površino skriva vse prej kot to. Ko se gelni lak odstrani, se pogosto poškoduje zgornja plast nohta, zato ti postanejo še tanjši, njihova površina pa hrapava in groba. Kar poskusite po nohtu, s katerega je bil ravnokar odstranjen gel, namazati navadni lak. Ne gre, saj je rezultat podoben, kot če bi lak mazali po brusnem papirju. Preprosto ni lepo. Ženske, ki si gelirajo nohte, to težavo največkrat odpravijo tako, da se za geliranje odločijo vedno znova in ga neprestano obnavljajo. To pa privede do druge, veliko večje težave.

Preberite tudi: Zdravje, skrito v čebuli. Kliknite TUKAJ!

Kožni rak kot posledica geliranja

Številne študije opozarjajo na kemikalije v lakih za nohte. Ne samo tistih, ki so namenjeni geliranju, temveč tudi v običajnih lakih. Zelo škodljiva za naše zdravje sta tudi aceton in UV-lučka (ta še posebno!), ki je obvezna oprema pri geliranju nohtov, saj se lak sicer ne posuši. 

Dr. Chris Adigun, dermatolog iz newyorške univerze, opozarja, da je vsakršna manikura, ki za dalj časa prekrije naš naravni noht, nevarna, saj zaradi nje ne moremo pravočasno opaziti sumljivih sprememb na nohtih. Pri tem odsvetuje predvsem geliranje nohtov. Tudi ameriško združenje Skin cancer foundation opozarja, da ultravijolično sevanje, ki smo mu izpostavljeni med geliranjem, lahko povzroča kožnega raka, prehitro staranje in hiperpigmentacijo. Poleg tega je v večini gelnih lakov metil-akrilat (med sestavinami ga boste našli pod imenom methyl acrylate), ki ga strokovnjaki povezujejo s pojavom kontaktnega dermatitisa in večjo lomljivostjo nohta. Veliko preveč tveganja v zameno za lepe nohte, se vam ne zdi?

l geliranje nohtov1.jpg
Geliranje nohtov
Revija Zarja

Problem nastane, če to počnete leta in leta

Seveda smo strokovno mnenje poiskali tudi med slovenskimi dermatologi. Tako smo se pogovarjali z dr. Nežko Bezjak, ki potrjuje, da je vsekakor vredno dvakrat razmisliti, ali si res želimo gelirati nohte. »Neizpodbitno dokazano je, da ultravijolični žarki povzročajo kožnega raka. Izpostavljeni smo jim tudi med geliranjem, zato je povsem mogoče, da bi tovrstno urejanje nohtov lahko povzročalo kožnega raka. Seveda se to tveganje povečuje s pogostostjo geliranja.« Je torej problematično, če se ženska vsaka dva tedna odpravi na geliranje nohtov? »Niti ne toliko, težava nastane, če to počne leta in leta, saj se v tem primeru poškodbe nekako seštevajo oziroma nalagajo v telesu, ne samo na nohtih,« odgovarja.

Vrsta drugih nevarnosti

Tudi dermatologinja dr. Vesna Tlaker se strinja, da je povezava med geliranjem nohtov in kožnem rakom mogoča kot posledica staranja kože zaradi izpostavljenosti UV-lučki, zaradi katere smo deležni nekaj kancerogenega sevanja. »Dodatno tveganje pomeni izpostavljenost kancerogenim kemikalijam, vendar kolikor vem, pri uporabi kakovostnih materialov tega strahu ni,« meni in opozori še na vrsto drugih najpogostejših nevarnosti geliranja nohtov.

Koristni nasveti

Z geliranjem nohtov vsekakor ne gre pretiravati. Raje jim dajmo priložnost, da dihajo. Takrat so najlepši. Za geliranje se raje odločite le ob posebnih prilikah in čim manj pogosto. Pred tretmajem si roke namažite s sončno kremo z zaščitnim faktorjem, saj se boste tako vsaj delno zaščitili pred škodljivim sevanjem UV-lučke. Ko bo čas za odstranjevanje gela z nohtov, pa gelnega laka nikar ne vlecite z nohtov, niti nohtov agresivno ne drgnite, da ne bodo utrpeli poškodbe. Gelni lak je treba vedno odstraniti z občutkom, predvsem pa čim bolj nežno. Če vaša manikerka temu ni kos, je morda čas, da jo zamenjate. 
Vsaj nekaj dni potem, ko ste odstranili gelni lak, svoje nohte in obnohtno kožico negujte z oljčnim, karitejevim ali kokosovim oljem. Takšna nega je priporočljiva tudi sicer, saj nohtom izjemno prija, jih napravi manj krhke in bolj sijoče. In če se res ne morete upreti nalakiranim nohtom? Potem izberite kakovostne naravne lake, ki ne vsebujejo tveganih kemikalij in jih boste lahko nanašali brez skrbi, kaj vam bo zaradi trenutnega početja prinesla prihodnost. Za lepoto ni treba tvegati svojega zdravja!

l geliranje nohtov3.jpg
Geliranje nohtov
Revija Zarja

Dermatologinja dr. Vesna Tlaker je navedla nekaj zapletov zaradi geliranja nohtov, s katerimi se srečujejo dermatologi.

1. Poškodbe nohtov in odstopanje: »Po odstranitvi gelnega laka se ugotovi, da je del nohta odstopil od podlage, da je noht zabarvan, površina nohta je spremenjena. To je posledica mehanskega delovanja – bodisi neustrezne sile pri odstranjevanju, bodisi drugih poškodb, zaradi katerih noht delno odstopi od podlage.«

2. Glivične in bakterijske okužbe: »Pri geliranih nohtih nimamo nobenega nadzora, kaj se dogaja pod njimi, saj ne vidimo skozi površino. Tako lahko po odstranitvi ugotovimo, da je noht zadebeljen ali da se izpod njega lušči vsebina neprijetnega vonja. Vse to so lahko znaki glivične okužbe. Še pogosteje kot glivice nas po odstranitvi geliranega nohta preseneti intenzivno zelena ali rjava obarvanost pod nohtom. Ta je posledica bakterijske okužbe. Tako pri glivičnih kot bakterijskih okužbah je treba več tednov ali več mesecev jemati zdravila.«

3. Alergije: »Lepila in polimeri, ki se uporabljajo pri podaljševanju nohtov, so razmeroma pogosti alergeni. Težave se pokažejo kot srbež in vnetje v okolici nohta. Pri ženskah, ki se z rokami pogosto dotikajo obraza, se alergija na material najprej pojavi okrog oči in ust.«

4. Staranje kože: »Pri polimerizaciji se uporablja UV-svetloba, ki kožo intenzivno stara. Ženske, ki veliko let uporabljajo to metodo, imajo lahko katastrofalno postarane roke. Kožo je treba zaščititi, najbolje z dovolj gosto tkano tkanino ali kakšno drugo pregrado, ali pa vsaj s kremo za zaščito pred soncem, ki vsebuje UVA- in UVB-zaščito.«