profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

6 mitov o dodatkih za hujšanje

Lea Pufek, Bodi zdrava, 25.07.2018 14:01:39

Preden se odločite za pomoč pri hujšanju, je dobro poznati nekaj mitov o shujševalnih pripomočkih.

Delite na:
6 mitov o dodatkih za hujšanje
Thinkstock Photos

Zdi se, da je želja vseh, ki moramo v življenju budno paziti, kaj damo v usta, najti tisto čudežno tabletko, ki bo rešila vse naše tegobe s hujšanjem in apetitom. Ljudje smo nagnjeni k temu, da želimo hitre in učinkovite rezultate, zato ni nič čudnega, da so razni pripomočki in pripravki za hujšanje zlata jama za prodajalce.
Ne glede na ceno ali znanstveno podlago slepo verjamemo vsemu, kar nam obljublja čvrsto telo praktično čez noč in brez odrekanja. Zgodilo se je vsakemu izmed nas, zato naj vam nikar ne bo nerodno, če se prepoznate v zgornjih vrsticah in ste že vsaj enkrat potrošili bogastvo za kapsule, ki naj bi vas v štirinajstih dneh spremenile v fotomodel. Čeprav si srčno želimo, svet seveda ni tako preprost in črno-bel. Večina shujševalnih pripomočkov ni nič od tega, kar obljubljajo, zelo majhen delež pa jih je zgolj in samo tisto, kar pove že njihovo ime – pripomočkov. Preden se torej odločite za tovrstno pomoč pri hujšanju, je dobro poznati nekaj mitov o shujševalnih pripomočkih, ki smo jih ljudje slepo posvojili in ki nam močno otežujejo proces hujšanja, namesto da bi nam pomagali.

Mit: Če jemljemo dodatke za hujšanje, nam ni treba telovaditi in se zdravo prehranjevati

Seveda zveni prelepo, da bi bilo res. Kar je jasno navedeno tudi na vsaki škatlici, ki jo kupite. Gre za dodatke, pripomočke pri hujšanju, kar pomeni, da lahko pripomorejo k hitrejšemu hujšanju, seveda pa morate najtežji del opraviti sami: dejansko morate začeti hujšati. Bolj zdravo in omejeno jesti in se več gibati. Če boste temu dodali še nekaj dodatne pomoči v obliki dodatkov, boste morda (poudarek na morda!) rezultate videli prej ali pa bili z njimi nekoliko bolj zadovoljni. Nikakor pa pripomočki za hujšanje niso čudežne kapsule, ki bodo sproti topile kalorije pravkar zaužite hrane ter presežek maščobe v vašem telesu, hkrati pa še gradile vaše mišice. Prav tako ne drži, da vam nezdrava zaužita hrana ne bo škodovala, če boste skupaj z njo zaužili še kapsulo za pomoč pri hujšanju.

Preberite tudi: 10 trikov za hujšanje tik pred zdajci. Kliknite TUKAJ!

Mit: Zeleni čaj in njegovi izvlečki kurijo maščobe

Zeleni čaj in vsi njegovi izvlečki, iz katerih pridelujejo pripomočke za hujšanje, so med najbolj priljubljenimi. Velja neko splošno mnenje, da zeleni čaj kuri maščobo, zato tudi kapsule zelenega čaja odlično pripomorejo k izgubljanju teže. Resnica za tem je nekoliko bolj zvita. Medtem ko zeleni čaj nikakor ne topi maščobe, pa njegovo uživanje morda lahko pripomore k izgubljanju teže. A razlog za to je precej preprost. Zeleni čaj namreč vsebuje precej kofeina, za katerega vemo, da je diuretik, torej da pospešuje izločanje vode iz telesa. Na ta račun lahko seveda vaše telo izgubi kar nekaj obsega in teže. Poleg tega kofein poskrbi tudi za dvig energije, zaradi česar ste po njegovem zaužitju nekoliko bolj produktivni in aktivni, kar seveda pospeši porabo kalorij v telesu. A sam zeleni čaj tu ne igra ključne vloge. Podoben učinek na vaše telo imajo lahko vsi napitki, ki vsebujejo kofein, kar je razvidno tudi iz ogromne količine pripomočkov za hujšanje, ki temeljijo na osnovi kave.

Mit: Afriška hoodia zavira apetit

Nekateri ste zanjo že slišali, mnogi pa verjetno ne, ker gre za zelo drag pripomoček pri hujšanju, ki si ga lahko privoščijo hollywoodske zvezdnice. Gre za Hoodio gordonii, afriško rastlino, podobno kaktusu, ki jo pri nas poznamo tudi pod imenom namibijska kraljica. Ta rastlina naj bi popotnikom čez namibijsko puščavo zavirala apetit in tako omogočala, da brez hrane preživijo velik del svoje nevarne poti. To njeno lastnost so seveda zvito izkoristili proizvajalci shujševalnih pripomočkov, ki prodajajo zelo drage zaviralce apetita, s katerimi naj bi mnoge zvezdnice v nekaj dneh prišle do idealne postave. Žal pa kljub idealnosti rastline in prepričljivi zgodbi za njo znanost še nima konkretnih dokazov, da je ta lastnost rastline res resnična. Laboratorijske raziskave preprosto še niso dale dovolj odgovorov, da bi lahko trdili, da je hoodia varna in učinkovita.

Mit: Če se prodaja, potem je učinkovito in neškodljivo

V današnjem svetu omejitev, pravil, odredb, zakonov, deklaracij ipd. si je seveda nemogoče predstavljati, da na naše police še zaidejo izdelki, ki ne služijo svojemu namenu ali so za nas lahko celo škodljivi. A žal tako je. Samo zato, ker nekaj je na trgovinski polici, še ne pomeni, da je to učinkovito in našemu zdravju neškodljivo. Zlasti v medijih se pojavlja ogromno zavajajočih oglasov na račun hujšanja, ki so se že izkazali za lažne in celo zdravju škodljive. Na spletu jih je mogoče najti še več in so pretkano poslani iz tujine, ker slovenski zakonodaji in predpisom ne ustrezajo. Tudi tisti shujševalni pripomočki, ki pridejo do naših polic, niso vedno povsem nesporni. Pri nakupu takšnih pripomočkov je zato potrebna izredna previdnost in predhodno posvetovanje. Še najbolj varno jih je kupovati v lekarnah, a tudi to ni zagotovilo, da zares delujejo in da vam ne bodo škodovali.

mit_ThinkstockPhotos-105942680.jpg

Mit: Naravni dodatki za hujšanje nimajo stranskih učinkov

Tudi ta trditev ne drži. Ne glede na to, za kako zelo naravno stvar gre, tudi zanjo velja univerzalna logika zmernosti. Čisto vsaka stvar, ki jo zaužijemo, je v preveliki količini lahko strup, pa naj bo še tako zdravilna. Tudi vitamini, minerali, esencialne maščobne kisline, voda, sadje, zelenjava … vse, kar velja za zdravo in naravno, lahko v prevelikih količinah v našem telesu povzroči neravnovesje, ki se lahko odrazi v zdravstvenih težavah tako fizične kot psihične ali hormonske narave. Dejstvo, da so dodatki za hujšanje torej naravnega izvora ali da gre za hranila, ki so sicer v našem telesu naravno prisotna, še ne pomeni, da na naše telo ne morejo imeti stranskih učinkov. Če že želite hujšati s pomočjo narave, potem hujšajte z uravnoteženo dieto, saj je vse, kar naše telo potrebuje za ohranjanje zdrave teže, v pravih količinah in kombinacijah za absorpcijo prisotno v stari dobri hrani.