favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

10 trikov za hujšanje tik pred zdajci

Helena Primic, Bodi zdrava, 24.07.2018 14:01:37

Vas je poletje spet prehitelo in ne veste, kako tik pred zdajci izgubiti vsaj nekaj kilogramov za lepšo postavo v kopalkah?

Delite na:
10 trikov za hujšanje tik pred zdajci
Thinkstock Photos

Preverite deset preprostih trikov, s katerimi vam ni treba na strogo dieto, boste pa vendarle lažji zlezli v poletna oblačila.

1. Zjutraj kozarec mlačne vode

Da bo prebava res dobro delovala, kar je nujni pogoj tako za dobro predelavo hrane kot hujšanje, vsako jutro namesto kave na tešče popijte kozarec mlačne vode. Če boste vodi dodali še sok ene (ekološke) limone, bo hujšanje še učinkovitejše.

2. Zadnji obrok ob 18. uri

Tudi vas zvečer pogosto napade lakota, in čeprav veste, da je ob večernih urah dobro jesti le zelenjavo, ravno zvečer najbolj napadete nezdravo in visoko kalorično hrano? Sami s seboj podpišite pogodbo oziroma pakt, da boste naslednji mesec dni zadnji obrok pojedli ob 18. uri. Pa brez skrbi, če boste kdaj šli lačni v posteljo, v sodobnem svetu obilja smo v resnici pozabili, kaj je to lakota.

3. Zdrave in okusne pijače

So vaša slabost prigrizki med obroki, ko preprosto morate nekaj malega pojesti? Poiščite svojo najljubšo zdravo pijačo – zeliščni čaj, žitno kavo, stoodstotni kakav z rastlinskim napitkom ipd. –, ki jo spijte vsakič, ko vas zagrabi želja po sladkem, slanem ali zgolj nečem za prigriznit. Vnesli boste veliko manj kalorij, telo bo tekočino lažje prebavilo kot trdo hrano, pa še željo po prijetnem okusu v ustih boste vsaj deloma potešili.

Preberite tudi: Kako lahko z zajtrkom shujšamo? Kliknite TUKAJ!

4. Jejte počasi

Pri vsakem obroku se zavestno osredotočite na to, da jeste počasi. Vsak grižljaj hrane žvečite tako dolgo, da iz nje nastane tekoča kaša, in tako preostalim prebavnim organom močno olajšajte delo. Poleg tega boste s počasnim hranjenjem zagotovo pojedli manj in hitreje začutili lakoto, saj hitri jedci pogosto preslišijo občutek za sitost.

5. Uporabljajte začimbe

Obroki kuharskih specialitet niso brez razloga manjši od nezdrave hrane. Kuharski chefi, ki so mojstri uporabe začimb, namreč vedo, da smo od okusno začinjene hrane prej siti, saj so naše brbončice prej zadovoljene. Zato eksperimentirajte z začimbami, pri čemer pazite, da so ekološkega izvora, saj le tako lahko pričakujete njihov pozitivni učinek na zdravje, prebavo in hujšanje.

6. Poletni odmor od sladkorja in bele moke

Čisto brez odpovedovanja nezdravim živilom vendarle ne bo šlo. Če se boste vsaj čez poletje v večini časa odpovedali sladkorju in beli moki ter izdelkom iz nje, boste shujšali, ne da bi vedeli, kdaj. Poleg tega pa vam bo tudi vaše zdravje zelo hvaležno. Seveda se lahko kdaj tudi pregrešite – ob posebnih priložnostih in na večerji na dopustu, vendar pazite, da izjeme ne postanejo vsakodnevna navada.

7. Pozdravljene, zdrave maščobe!

Da, prav ste prebrali: maščobe boste kurili z zdravimi maščobami. Maščobe so namreč po krivem pristale na seznamu prepovedanih živil pri hujšanju. To velja le za nezdrave transmaščobe, ki vas ne le redijo, temveč tudi pošteno ogrožajo vaše zdravje. Zgodba pa je popolnoma nasprotna, ko gre za zdrave maščobe, kot so ekološko olivno olje, ekološko maslo, deviška kokosova maščoba in druga zdrava olja. Zato jih čim več dodajte na svoj jedilnik in ubijte dve muhi na en mah: poskrbite za svoje zdravje in olajšajte proces hujšanja.

8. Končno pijte dovolj vode

Večina ljudi še vedno pije premalo čiste vode. Uradna medicina namreč še vedno poudarja predvsem dovolj popite tekočine, in ne čiste vode. Toda za človeško telo čaj, juha, sokovi in druge tekočine niso enako kot voda, zato poskrbite, da boste glede na svojo težo popili zares dovolj čiste in kakovostne vode – 35 mililitrov na kilogram telesne teže. V človeškem telesu je sedemdeset odstotkov vode, in ne čaja, juhe in podobno!

9. Bodite izbirčni sladokusec

Si predstavljate, da hujšate, hkrati pa noro uživate pri vseh obrokih? Tudi to je mogoče. Če namreč v hrani uživamo, jo tudi bolje prebavimo, kot če jo le mečemo vase. To pomeni, da se od hrane, pri kateri uživamo kot sladokusci, tudi manj redimo. Zato se nikar ne ozirajte na okolico in se prelevite v izbirčnega gurmana, ki z užitkom raziskuje različne okuse in kulinarične mojstrovine. S takšnim odnosom do hrane boste zagotovo pojedli manj, bolj umirjeno, z občutkom in zavedanjem lastnega telesa, kar je prvi korak k zdravemu prehranjevanju.

10. Počasi, a zanesljivo

Počasi se daleč pride. In ko gre za hujšanje, je počasno hujšanje zagotovo bolj zdravo kot nenadna izguba kilogramov, ki ji po navadi sledi jojo efekt – ko nazaj pridobimo vse izgubljene kilograme in še kakšnega zraven. Da o povešeni koži in drugih neprijetnih stranskih učinkih hitrega hujšanja niti ne govorimo. Zato krepite lastno potrpežljivost in vztrajnost ter hvaležnost za vsak izgubljeni gram.