oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Šopek treh za barvito zimo

Lara Jelen, 04.02.2018 16:01:02

Povabite v svoj dom sveže barve in prijeten vonj.

Delite na:
Šopek treh za barvito zimo
Revija Maja

Zima je turoben letni čas, kadar je brez snega, ko je zunaj vse sivo in golo. A jo lahko s kančkom iznajdljivosti kaj hitro popestrimo z barvitim triom primul, belega jasmina in pepelk. 

Pri vsaki od omenjenih rastlin nas nekaj še posebej pritegne. Pri primulah je to barvitost, pri belem jasminu omamen vonj, pri cinerariji oziroma pepelki pa mnoštvo cvetov, ki kar buhtijo iz cvetličnega korita. Poleg tega, da vse cvetijo ravno v tem času, ne potrebujejo pretirane nege. Takoj ko se temperatura dvigne nad 10 °C, jih lahko iz notranjih prostorov postavimo na prosto.

w2.winterbloeiers_2018.13.senecio.jpg

S treh koncev sveta

Se kdaj vprašate, medtem ko navdušeno opazujete novo rastlino v vašem domu, od kod izvira? Divje primule izvirajo iz gorskih regij severne poloble, v evropskih Alpah pa raste približno 14 vrst. Cineraria ali pepelka je k nam prišla iz Avstralije in z Nove Zelandije, zelo pogosta pa je tudi na Kanarskih otokih. Beli jasmin je prvotno rasel v subtropskih predelih Azije, kjer je zadosti vlage. Ali ni zanimivo, da lahko v svojem domu združimo rastline s tako raznolikih območij?! Še več, te za dobro uspevanje v stanovanjih potrebujejo tudi zelo podobne razmere.

02.d.i.y.1_0.jpg

Nasveti ob nakupu

Ko se odpravite po nakupih, bodite pozorni na nekatere jasne znake, v kakšnem stanju je cvetlica, ki jo nameravate odnesti domov. Dobro je vedeti, da so tako rekoč vse cvetlice, ki uspevajo pozimi, zelo žejne, zato se prepričajte, ali je zemlja, v katero so nasajene, dovolj vlažna. Na dejstvo, da je bila rastlina predolgo na suhem, med drugim opozarjajo nekoliko uveli listi. Primule in pepelke morajo imeti lepe in cele liste. Ko se prepričate, da je bila rastlina primerno oskrbovana z vodo, preverite število in zrelost popkov. Idealen čas za nakup je, ko cvetlice že kažejo barvo. Več cvetov oziroma popkov pomeni več veselja v vašem domu. Nikar pa ne pozabite preveriti še, ali so rastline zdrave. Če opazite listne uši ali kakšne druge škodljivce, jih raje pustite v trgovini. Še opozorilo - čeprav je treba omenjeni trio dovolj zalivati, pa lahko ravno preveč vode pri primulah in pepelkah povzroči napad glive botrytis.

w2.winterbloeiers_2018.10.jpg

Vse barve mavrice

Katero barvo najbolj pogrešate pozimi? Gotovo boste našli primulo tudi v tem odtenku. Obstajajo namreč v rožnati, beli, vijolični, rdeči, rumeni in modri barvi, pa tudi v dvobarvnih različicah jih je moč dobiti. Cineraria, ki se je drži ime pepelka zaradi zelenih listov, ki so na spodnji strani sivi, z barvitostjo cvetov prav nič ne zaostaja. Dobite jih v beli, modri, vijolični, rožnati, rdeči in v vseh barvah vmes ter tudi v dvobarvnih kombinacijah. Najbolj eksotičen v triu pa je nedvomno jasmin, majhen dekorativen grm s temnozelenim listjem in sijočimi zvezdastimi cvetovi v beli barvi, ki čudovito dišijo. Če mu boste to omogočili, se bo grmiček prav prikupno vzpenjal.

02.primula.5.jpg

Skupaj so najlepše

Zimske rastline potrebujejo svetel in nekoliko hladnejši prostor. Treba jih je zaščititi pred neposredno sončno svetlobo. Zemlja mora biti neprestano vlažna, a ne namočena. Če rože zaradi pomanjkanja vode ne bodo doživljale pretiranega stresa, bodo veliko bolje in dlje uspevale. Vsaka dva tedna jih lahko nekoliko pognojimo in s tem okrepimo. Sicer pa ni čisto nič narobe, če trio združimo kar v isti, malo večji cvetlični lonec. Zaradi zelo različnih oblik bodo vse prišle lepo do izraza. Jasmin lahko uporabimo kot obešanko, primule in pepelke pa združimo v svojih najljubših odtenkih. Ko bomo to storili, bomo vsakič znova komaj čakali, da se vrnemo domov, da jih bomo lahko ponovno občudovali.

03-2016-16.jpg

Preberite tudi: Vitezova zvezda, zvezdnica zimskih stanovanj. Kliknite TUKAJ!