Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kdaj ste nazadnje uporabili sredstvo proti notranjim zajedavcem?

Martina Krofič Žel, Zeleni raj, 20.02.2018 15:01:50

Naša dolžnost je skrbeti za dobrobit in zdravje naših ljubljenčkov, kamor spada tudi zatiranje črevesnih zajedavcev.

Delite na:
Kdaj ste nazadnje uporabili sredstvo proti notranjim zajedavcem?
V Italiji lahko bančni račun odprejo tudi živali. Revija Zeleni raj

Psi, mačke in druge živali niso le naši ljubljenčki, v družini pogosto uživajo status družinskega člana. Z njimi živimo v tesnem stiku, jih ljubkujemo ter si z njimi delimo svoj dom in vrt. Naša dolžnost je skrbeti za njihovo dobrobit in zdravje, kamor spada tudi zatiranje črevesnih zajedavcev. Ti nas spremljajo že od našega nastanka in so prilagojeni organizmom, ki jih prenašajo ali gostijo. V razvojnem krogu nekaterih zajedavcev je človek lahko vmesni ali končni gostitelj.

Tudi zdrave živali imajo lahko zajedavce

Pomembno je poznati najpogostejši način prenosa črevesnih zajedavcev. Ta je fekalno-oralni, to pomeni, da nehote zaužijemo razvojno obliko zajedavcev, ki jih gostitelji izločijo z blatom. Večino nas ob misli na to kar zmrazi, toda pojavlja se pogosteje, kot si mislimo. Poudariti moramo, da so okužbe z notranjimi zajedavci pri psih in mačkah zelo pogoste. Odrasli psi in mačke v večini primerov ne kažejo nikakršnih kliničnih znakov okužbe, medtem ko se pri mladičih lahko pojavijo driska, ki se izmenjuje z zaprtjem, bruhanje in napet trebuh. Da je bila žival okužena, velikokrat ugotovimo šele, ko opravimo koprološko preiskavo (preiskavo blata) ali kadar po naključju iztrebi oziroma izbruha odraslega zajedavca.

Zivali_2.jpg
Muce, okužene z zajedavci, je pogosto treba zdraviti na način, ki jim ni najbolj všeč …
Revija Zeleni raj

Pazimo na higieno rok

Ko si psi in mačke negujejo dlako, z jezikom prenesejo jajčeca parazitov iz okolice zadnjika po vsem telesu. Če okuženo žival božamo in ne upoštevamo načel higiene rok, lahko na tak način tvegamo okužbo tudi pri sebi. Da bi preprečili okužbo s paraziti, moramo skrbeti za primerno higieno rok. Roke si posebej skrbno umijmo pred pripravo živil. Pred zaužitjem moramo sadje in zelenjavo dobro umiti.

Pravilno odstranjujmo iztrebke

Tudi iztrebke svojih psov moramo na primeren način odstranjevati, naj bo to na lastnem vrtu, travniku, v gozdu ali na javnih površinah. Ne gre samo za bonton in izogibanje konfliktom, ampak za varovanje javnega zdravja. Čeprav ob iztrebkih običajno najprej pomislimo na kopico bakterij, ki so v njih, moramo na tem mestu izpostaviti predvsem parazitarne okužbe. Zavedati se moramo, da so razvojne oblike parazitov izjemno odporne in lahko v naravi dolgo preživijo tudi po tem, ko se je pasji ali mačji iztrebek že povsem razgradil. Posebej problematični so iztrebki v okolici otroških igrišč, v peskovnikih in na vrtovih.
Pasje iztrebke torej moramo pobirati, toda kam naj jih odlagamo? Kompost ali biološki odpadki niso primeren kraj, kjer bi jih odlagali, saj bi jih lahko na ta način vnesli v prehranjevalno verigo ljudi. Primerno mesto je zabojnik za preostale odpadke ali posebej za to namenjeni koši, ki jih najdemo ob bolj obljudenih sprehajalnih poteh. Mačke svoje iztrebke zakopljejo, zato so zanje posebej vabljive sveže prekopane grede in otroški peskovniki. Najbolje je, da svoje posevke zaščitimo tako, da jih začasno prekrijemo z agrokopreno, peskovnike pa takrat, ko niso v uporabi, pokrijemo s pokrovom.

Zivali_3.jpg
Bolhe niso nevarne le zaradi srbečice, ki jo povzročajo, ampak so prenašalke različnih bolezni in parazitov, med drugim tudi trakulje.
Revija Zeleni raj

Redno dajajmo sredstva proti črevesnim zajedavcem

Da bi nadzirali okužbe z notranjimi zajedavci pri odraslih živalih, priporočamo preventivno dajanje sredstev proti notranjim zajedavcem vsake tri do štiri mesece, v nekaterih primerih tudi pogosteje. Dajanje tovrstnih sredstev samo ob cepljenju ne zadostuje. Pomembno je, da zdravimo hkrati vse živali v gospodinjstvu. Mladiče tretiramo pogosteje in pri tem s pomočjo veterinarja izberemo sredstva, ki so zanje primerna. Na trgu je veliko učinkovitih veterinarskih pripravkov, ki nam olajšajo dajanje zdravila. Obstajajo tudi pripravki v obliki kožnih nanosov za mačke, ki jim ne moremo dati tablet. Naravna sredstva odsvetujemo, saj niso dovolj učinkovita in lahko v nekaterih primerih zdravju naših ljubljenčkov celo škodujejo.

Zivali_4.jpg
Ker mačke svoje iztrebke rade zakopavajo, so zanje peskovniki na otroških igriščih kot naročeni za to. Da bi zmanjšali to možnost prenosa okužbe, opremimo peskovnik s pokrovom.
Revija Zeleni raj

Redno dajajmo sredstva proti bolham

Pri zaščiti živali pred notranjimi zajedavci ne smemo pozabiti niti na zatiranje zunanjih zajedavcev. Bolhe so prenašalke trakulje Dipylidium caninum, ki zajeda pri psih in mačkah. Bolhe lahko prenašajo tudi nekatere druge bolezni, njihov pik je boleč in srbeč. Veliko psov in mačk je alergičnih na bolšjo slino, piki bolh so zanje še posebej neprijetni, saj lahko povzročijo alergijski dermatitis. Tako kot sredstva proti notranjim zajedavcem dajemo sredstva proti bolham vedno vsem živalim v gospodinjstvu hkrati in tako pogosto, kot to navaja proizvajalec. Pri zatiranju bolh je pomembno skrbeti tudi za higieno pasjih in mačjih ležišč, saj tam najdemo njihove razvojne oblike.

Preberite tudi: Shramba in delovni kotiček - praktičen in lično urejen. Kliknite TUKAJ!