Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Shramba in delovni kotiček - praktičen in lično urejen

Tina Guček, Maja, 19.02.2018 13:01:08

Soba za shrambo in drobna opravila, ki ji rečemo tudi utiliti, je resnično vredna zlata.

Delite na:
Shramba in delovni kotiček - praktičen in lično urejen
Revija Maja

Vprašajte katerokoli gospodinjo, ki živi v majhnem blokovskem stanovanju, kaj doma najbolj pogreša, in velika verjetnost je, da vam bo odgovorila, da si želi še en prostor, kjer bi bile pospravljene vse tiste gospodinjske reči, brez katerih ne gre. Soba za shrambo in drobna opravila, ki ji rečemo tudi utiliti, je resnično vredna zlata.

shramba.jpg

Pralni in sušilni stroj, košara za umazano perilo, likalna deska, sesalnik, metle in druga čistila - vse to lahko lično pospravimo, če le imamo kam. Že zgolj kotiček, kjer imamo to shranjeno, je vreden zlata, seveda pa je pravi utiliti tisti, v katerem razna gospodinjska opravila tudi opravljamo - torej v njem peremo, obešamo, likamo in počnemo še marsikaj. Uredimo ga tako, da si delo čim bolj olajšamo, in z dobro organizacijo poskrbimo, da bo čim prej opravljeno. 

shramba.jpg

Ker je utiliti pogosto v bolj umaknjenih oziroma kletnih prostorih hiše, iz kopalnice, kjer se ponavadi slečemo pred večernim umivanjem, speljemo jašek, po katerem mečemo umazano perilo naravnost v košaro pod jaškom. Košara naj seveda stoji v neposredni bližini pralnega stroja.

shramba.jpg

Ob pralnem stroju namestimo manjšo polico, na katero pospravimo pralni prašek in mehčalec, da bosta vedno pri roki.

Na drugi strani pralnega stroja naj stojijo košare, v katere zlagamo mokro perilo (če nimamo sušilnega stroja) oziroma suho perilo iz sušilnika, ki ga nato v košari prenesemo do likalne deske.

shramba.jpg

Če sušilnega stroja nimate in ste v utilitiju prostorsko omejeni, si omislite zložljivo stojalo za sušenje ali pa takšno, ki ga pritrdite pod strop.

shramba.jpg

Če imate dovolj prostora, si v utilitiju omislite tudi mizo oziroma delovni pult, na katerem boste zlagali perilo oziroma boste tja postavljali kupčke zlikanega perila. Če prostora nimate dovolj, vam za zlaganje in kupčkanje lahko odlično služi tudi likalna miza.

V primeru, da veliko likate srajce, ne pozabite v prostor namestiti prečke, na katero boste med likanjem obesili že zlikane srajce na obešalnikih.

shramba.jpg

Zelo koristen v tem prostoru bo tudi umivalnik, saj je pogosto treba pred pranjem kak madež še malce namočiti ali kaj oprati na roke.

Ne pozabite tudi na razne zaprte omarice, v katere boste shranjevali čistila, krpe in vse drugo, kar potrebujete za čiščenje. Če boste omarice dali delati po meri, naj bo v njih poleg običajnih polic tudi višji del, v katerega boste spravili stoječ sesalnik, metlo ali druge pripomočke za čiščenje tal.

shramba.jpg

Majin nasvet:

Dela, ki jih opravljamo v utilitiju, večini žensk niso v užitek. Zato poskrbite, da bo utiliti za vas prijeten prostor - ni nujno, da je sterilno bel, temveč mu vdihnite življenje s svojimi najljubšimi barvami in drobnimi predmeti, zaradi katerih bo čas, ki ga preživite tam, prijetnejši.

Preberite tudi: Kaj početi med zimskimi počitnicami? Kliknite TUKAJ!