zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

FOTO: Družina Rubom uživa v spremembah

Mariana Schroeder©living4media, 21.12.2017 16:01:22

Tobias in Lotta Rubom pravita, da njuna kreativnost preprosto nima meja.

Delite na:
FOTO: Družina Rubom uživa v spremembah
Dom2

Veliko barv, vzorcev, živahne tapete in čudovito pohištvo iz druge roke. To je pravi recept za popoln interier po mnenju švedske družine Rubom. Njihova hiša se stalno spreminja – barvajo stene, dodajajo razne drobne dodatke … 

Lotta, ki je po poklicu ilustratorka, je za svojo družino ustvarila resnično unikaten dom. Prej je bilo urejanje domov njen hobi, zdaj pa z njim celo služi denar. Še kot najstnica je domov nosila les, ki ga je naplavila reka, iz njega je ustvarjala posebne umetnine in jih nato prodajala trgovinam s pohištvom. »Kasneje, ko se je rodila Liv in sem bila na porodniškem dopustu, sem začela ustvarjati tudi iz drugih materialov, na primer iz betona, in nekaj časa sem imela celo spletno trgovino, v kateri sem prodajala svoje izdelke. Zdaj je moja hči stara že štiri leta in lotila sem se še drugih projektov,« pravi.

11264682_11264725.jpg

Pri družini je nedvomno opaziti veliko umetniških nagnjenj. Poleg tega, da Lotta izdeluje omenjene betonske izdelke, tudi slika, njen soprog Tobias pa poklicno ustvarja posebne učinke za filme in televizijske serije. »Za našo družino je nekaj povsem običajnega, da se med večerjo pogovarjamo o grozljivih zombijih,« se smeji Lotta. Kot ona je tudi Tobias delal kot ilustrator in je avtor mnogih posterjev in grafik, ki sta jih prodajala v Lottini spletni trgovini.

»Trgovinica se je imenovala Många rum, kar v prevodu pomeni Mnogo sob. Iz nje je tudi veliko kosov, ki sva jih uporabila v najini hiši. Z imenom sem skušala povedati, da bo v trgovini prostor za vse mogoče produkte in ideje. Nisem se hotela omejiti z nekim specifičnim konceptom, ampak sem želela biti svobodna in delati po svojih željah,« pravi in prav zato, ker vedno sledi svojim instinktom, je trgovinico medtem že zaprla in se zdaj osredotoča na druge stvari. Med drugim se posveča tudi svoji veliki ljubezni – svojim psom.

11264682_11264723.jpg

Barve so zakon! 

Hiša, ki sta jo kupila, ni zahtevala večjih prenovitvenih posegov, a resnici na ljubo je bila njena podoba kar precej drugačna od živahnega eklektičnega doma, kakršnega sta si lastnika želela. »Ko sva se preselila, so bile stene rjave, rahlo rožnate ali temno zelene. Prva stvar, ki sva jo naredila, je bila, da sva vse stene prebelila v belo, nato pa sva po občutku na posamezne stene dodajala tapete,« pravi Lotta.

11264682_11264717.jpg

Navdih za svoj dom nenehno išče na blogih in v revijah o notranjem oblikovanju. »Ure in ure lahko sedim in berem bloge na to temo. Zame je to nekakšen neodkrit svet, ki ga z veseljem po malem odkrivam. Neverjetno je, kako dobro nekateri ljudje urejajo svoje domove,« pravi navdušeno.

11264682_11264716.jpg

Osebna nota

Osebno je prava beseda, s katero bi lahko opisali Lottin dom. V dnevni sobi pogled pritegne stena, prekrita s črno-belo tapeto. »Trofeja« je betonska glava, ki jo je izdelala Lotta, namesto z rogovi pa jo je okrasila z lesom. Na steni je tudi rolka, ki je bila nekoč Tobiasova, saj je bil v mladih letih navdušen nad rolkanjem. »On rad zbira reči, jaz pa jih rada mečem stran,« se smeji Lotta. »V garaži je imel kar nekaj starih rolk in res sem želela, da jih že enkrat vrže v smeti. Nekega dne pa sem jih malo pobliže pogledala in ugotovila, da so nekatere prav lepih barv. Ena od njih tako visi na steni v dnevni sobi kot umetnina. Še dobro, da me ni poslušal in je odvrgel!« Slika poleg rolke pa je darilo, ki ga je Lotta dobila od svoje tašče.

11264682_11264721.jpg

Preproga in črne usnjene zofe v dnevni sobi so iz Ikee, mizica, pod katero shranjujeta časopise in revije, pa je eden izmed Lottinih zakladov iz druge roke. »Kupila sva jo pred enajstimi leti, ko sva se spoznala. Od takrat sva skupaj živela že marsikje in prav povsod sva jo vzela s seboj.« Lotta obožuje sveče in lesene svečnike lahko najdemo v skoraj vsaki izmed sob, so pa iz trgovinice Många rum.

11264682_11264704.jpg

Starinsko z modernim 

Ena od tistih stvari, ki gredo lastnici pri urejanju doma najbolje od rok, je kombinacija starinskih, vintage kosov z modernimi ali dizajnerskimi kosi, vse skupaj pa dopolni še s pohištvom iz Ikee. Staro pohištvo najraje sama pobarva, njena posebnost pa je tudi risanje na posteljna vzglavja. Na ta način ustvari posebno razpoloženje ali pa jih okrasi glede na letni čas ali praznike. Ta hiša se res neprestano spreminja. »To, da se lotevam vedno novih – velikih in majhnih projektov, me resnično veseli,« navdušeno pove. »Interier je nekaj, kar mi je resnično blizu, in hvaležna sem, da lahko vsak dan delam to, kar imam rada!« 

11264682_11264705.jpg

Ustvarjalna ženska, ki ima rada spremembe!

Za hčerko Liv je Lotta na primer izdelala očarljiv stol iz starega drevesnega štora in ostankov blaga, kuhinjska stena je pobarvana s svetlo sivo barvo, a ker se je Lotti zdela dolgočasna, jo je popestrila še z risbo drevesa: »Bomo videli, kako dolgo bo tam … verjetno se bom kmalu naveličala tapete in vse skupaj zamenjala. Menjava tapet ti ne vzame veliko časa, hkrati pa sobo drastično spremeni, tako da je to kar dober način, če si zaželiš malo spremembe.«

Več fotografij v spodnji galeriji!

Preberite tudi: Izbrala ga je tudi Tina Maze. Kliknite TUKAJ!