nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

FOTO: Izbrala ga je tudi Tina Maze

Andreja Comino, 18.12.2017 12:01:35

Uspešni mariborski poslovnež Saša Arsenovič pravi: »Verjamem v naš Maribor, mesto priložnosti.« Zato si je zadal poslanstvo, da bo življenje vdihnil pozabljenim zgradbam v središču štajerske prestolnice.

Delite na:
FOTO: Izbrala ga je tudi Tina Maze
V hotelu se prepletata modernost in starinskost. Mateja Jordović Potočnik

Medtem ko nekateri tarnajo, da je težko, da so možnosti omejene, znajo vizionarji najti izziv v dobesedno vsaki stvari. Nekdanji teniški igralec, danes pa uspešni mariborski poslovnež Saša Arsenovič pravi: »Verjamem v naš Maribor, mesto priložnosti.« Zato si je zadal poslanstvo, da bo življenje vdihnil pozabljenim in neizkoriščenim zgradbam v najožjem središču štajerske prestolnice.

Restavracija Koper je vrsto let samevala, potem pa jo je kupil Arsenovič in jo povezal s sosednjo staro meščansko hišo. Dobrih pet let je trajalo, da sta namesto razpadajočih zidov nastala gostilna Maribor in sodoben luksuzen hotel, v katerem so prenočevali Tina Maze, Bob Geldof in drugi pomembneži, ki prihajajo v Maribor. Saša je namreč na sodoben način oživil meščanskega duha ter prebivalcem in obiskovalcem mesta ob Dravi ponudil novo točko za druženje in uživanje ob izvrstni kulinariki. Poslovnež pa ne počiva na lovorikah, temveč se že ozira v prihodnost: podobno arhitekturno prebujenje čaka še Žički dvor, ki ga tudi želi vključiti v nov turistični proizvod.

koper restavracija 11.jpg

Saša Arsenovič, po izobrazbi pravnik, po duši pa športnik in ljubitelj kulinarike in vsega lepega, je svojo podjetniško pot začel pred skoraj tridesetimi leti, ko je kot lastnik teniške šole ob Bodenskem jezeru v Nemčiji razvijal področje športnega turizma na nemškem trgu. V tujini si je nabral veliko izkušenj in poznanstev, ki jih je želel uporabiti pri razvijanju svojega posla v Mariboru. Restavraciji Takos na Lentu in v Europarku, v katerih je bil direktor in solastnik od leta 1995 do 2009, sta bili prva zgodba o uspehu. Še večja je bila pridobitev licence za nemško blagovno znamko S.Oliver za države nekdanje Jugoslavije, kjer je bilo več kot 400 redno zaposlenih. Ker pa ga je od nekdaj zanimalo druženje kulinarike in vina, se je domislil restavracije Rožmarin, lokala Steakhouse in picerije La Pizzerija. Obenem je v njem dozorevala vizija mariborskega turizma, ki jo je zaokrožil leta 2012, ko je kupil tri neizkoriščene nepremičnine v najožjem središču Maribora z namenom, da jim vdihne novo življenje in ponudi nove gastronomsko-turistične produkte in storitve. Zasnoval je tudi mrežo partnerjev, ki temelji na podpiranju lokalnih kulturnih ponudnikov in ponudnikov ekološko pridelane hrane in pijače iz Pomurja in Podravja, v kateri se prepletajo še partnerji iz tujine, ter tako poskušajo privabiti tujce in jim ponuditi vrhunsko kulturno in kulinarično doživetje.

restavracija koper 16.jpg

Speča Trnuljčica

Glavni trg štajerske prestolnice ponuja prečudovit pogled na številne mestne znamenitosti – cerkev v bližini, hrib Kalvarijo in Piramido, kjer je nekoč stal mariborski grad, in druge. Zgodovina sega daleč nazaj, ko je bilo v mestu čutiti drugačnega duha. V njem so vedno bivali podjetni posamezniki, ki so znali najti svoj prostor pod soncem in dati duška svoji poslovni žilici. Tako je zgradba, v kateri je danes hotel, zagotovo že stala daljnega leta 1735, saj v Pokrajinskem muzeju hranijo listino, ki priča o finančni transakciji tedanjega lastnika Ferdinanda Rohrerja. Kasneje so se zvrstili drugi lastniki, od znanega mariborskega župana Andreasa Tappeinerja do uspešne družine Tsceligi. Slednji so imeli hišo v lasti več kot sto let, prodajali pa so jo skupaj z dejavnostjo – pivovarstvom. Pred petimi leti pa je potencial v hišah na Koroški 2 in 4 videl Saša Arsenovič.

Čeprav sta bili v zelo slabem stanju, se je odločil za nakup, hkrati pa je začel snovati načrt o prenovi. K sodelovanju je povabil številne strokovnjake, poleg arhitektov Gregorja in Bogdana Reichenberga še Zavod za varovanje kulturne dediščine, saj sta zgradbi pod spomeniškim varstvom. Prenova je terjala poglobljeno delo strokovnjakov, poleg naštetih še statikov, gradbenikov, inštalaterjev, krajinskih arhitektov, oblikovalcev gostinskega prostora, notranje opremljevalke … Pet let so se trudili, da sta zgradbi dobili novo podobo, pa tudi namembnost.

retavracija koper 1.jpg
Sobe so narejene kot apartmaji z lastno kuhinjo slovenskega proizvajalca in kavnim aparatom.
Mateja J. Potočnik

Inovativne rešitve

Prenova je bila izjemno zahtevna, saj je bilo treba hiši statično utrditi s podbetoniranjem nosilnih zidov in izkopom nove kleti na dvorišču. Okrepili so vse stare nosilne zidove, obenem pa ohranili vse pomembne stare strukture, kot so denimo portali, kamnite stene, križni oboki s podpornimi stebri … Zelo zahtevna je bila tudi izdelava mansard, saj so bile strehe uničene. Projektant je kot eno zelo dobrih, a na začetku tveganih rešitev predlagal inovativen sistem brisolejev, ki omogočajo funkcionalno uporabo mansarde. Iz stare dame je postopoma nastajal butični hotel in dobival novo, izčiščeno, moderno in zelo funkcionalno podobo. Ohranili so veliko stare opreme in jo učinkovito uporabili pri opremljanju: tako so denimo na jedilnih mizah deske iz starega parketa, luči so iz nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič, ravno tako pa je svoj novi prostor in zvok dobil več kot sto let star gramofon. Ohranili so staro lončeno peč v lepi starinski zeleni barvi, ostale so stare, nenaoljene lesene stopnice, ohranjeni in restavrirani so železna ograja, kamniti balkoni, freske, star umivalnik … Počasi, z veliko ljubezni, premisleka in ne nazadnje tudi zajetnim finančnim vložkom sta zgradbi dobivali novo podobo in namembnost.

restavracija koper 11.jpg

Zdaj sta v njiju združeni butični hotel in Gostilna Maribor. Ker prostori niso dovoljevali klasičnih hotelskih sob, so rešitev našli v obliki apartmajev, v katerih se tudi prepletajo stare in sodobne zgodbe. Vsak apartma ima kuhinjo slovenskega proizvajalca, kavni aparat, razkošno posteljo … Notranjost hotela je delo mlade oblikovalke Katje Jauševec, ki je odlično opravila svojo nalogo. Seveda je upoštevala tudi želje Saše Arsenoviča, ki je tudi strasten ljubitelj starin in je s potepanj po Franciji, Italiji in Nizozemski pripeljal veliko pohištva in druge opreme, ki jo je nakupil po bolšjih trgih. In ker mnogi ne prihajajo samo prespat, temveč si želijo tudi kulinarične ponudbe, z veseljem zavijejo v gostilno, kjer jih razvajajo z domačimi dobrotami. V gostilni med drugim strežejo tudi hišno pivo Rudolf, sami pečejo žemljice, ki jih nadevajo s pečenim mesom in kislimi kumaricami, zeljem, čebulo in drugimi domačimi dodatki. Tako sta od letošnjega februarja tudi prebujeni speči lepotici razlog več za obisk štajerske prestolnice, ki s svojo gostoljubnostjo nikoli ne razočara.

maribor koper.jpg
Iz sob se ponuja prekrasen razgled na mariborsko veduto: Piramido, Kalvarijo, cerkev, univerzitetno zgradbo, Pohorje, reko Dravo …
Mateja J. Potočnik

restavracija koper 8.jpg
Za spa pravi, da je dovolj velik za štiri in razkošen za dva.
Mateja J. Potočnik

Več v spodnji galeriji!

Preberite tudi: Na obisku pri Damjani Golavšek. Kliknite TUKAJ!