IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Twin Peaks po nemško

T. B., 15.01.2018 20:01:29

Nemška serija Dark skozi iskanje izginulih otrok odpira paradokse, povezane s potovanjem skozi čas.

Delite na:
Twin Peaks po nemško
Revija Vklop

Glede na uspeh serije Stranger Things ni nenavadno, da se je na Netflixu pojavila še ena serija o izginotju otrok, in sicer nemška, vendar pa sta si seriji, obe posneti v produkciji Netflixa, precej bolj različni, kot bi rekli na prvi pogled. 

Desetdelna serija Dark, ki sta jo napisala Baran bo Odar in Jantje Friese, je, če ta skrivnostni triler že hočemo s čim primerjati, bolj podobna Fincherjevim trilerjem, še bolj pa Lynchevemu Twin Peaksu. Namišljeno ameriško mesto je zamenjalo nemško mesto Winden, izginila pa sta dva otroka, med iskanjem katerih se začnejo počasi razpletati skrivnosti štirih družin in njihovih dvojnih življenj, ki segajo v tri generacije.

Serija, za katero kritiki menijo, da ima precej celovitejšo, temačnejšo in globljo zgodbo od Stranger Things, ni samo serija o izginotju otrok in umoru, ampak o skupnosti ljudi, ki živijo v omenjenem mestu, med seboj pa so povezani skozi preteklost in sedanjost, kar je glavna tema filma. Gre namreč za serijo o časovnem potovanju in njegovih paradoksih, med katerimi je glavni tisti, pri katerem zaradi časovnega potovanja ni več jasno, kakšen je bil resničen potek dogodkov. Če na primer časovni potnik v preteklost prinese knjigo z matematičnimi ugotovitvami današnjega časa, to knjigo pa odkrije matematik, ki potem te ugotovitve objavi v svoji knjigi, ni več jasno, ali je časovni potnik v preteklost pravzaprav odnesel njegovo knjigo. »Sledimo liku, ki gre v preteklost, da bi spremenil prihodnost, zato postavljamo vprašanje, kaj je bilo prej, kura ali jajce,« pojasnjuje Odar, ki meni, da pravega odgovora ljudje ne moremo dati, ker bi sicer vedeli tudi odgovor na vprašanje, ali obstaja bog ali ne. Vse, kar sta lahko storila s Friesejevo, je bilo, da sta prebirala knjige Einsteina, Hawkinga in drugih fizikov, se ukvarjala s svobodno voljo potnika skozi čas in njegovimi odločitvami, ali bo spremenil stvari v preteklosti ali ne, s tem pa vplival na življenja drugih ljudi. To zagotovo ni serija Stranger Things.

Preberite tudi: Tega o Anthonyju Hopkinsu najbrž niste vedeli! Kliknite TUKAJ!