volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kako pripraviti čaj, ki vam bo v pomoč pri hujšanju?

J. K., 13.01.2018 14:01:30

Zima je čas čajev in priložnost za preizkušanje drugačnih, presenetljivih okusov. In če čaji pomagajo tudi izgubljati kilograme? No, potem so več kot dobrodošli.

Delite na:
Kako pripraviti čaj, ki vam bo v pomoč pri hujšanju?
Pixabay

Poskrbimo, da bo telo sproti porabljalo zaužite kalorije. Če dieta ne pride v poštev, potem posezimo po čajih in čajnih napitkih, ki pogrejejo, dišijo in – kurijo kalorije.

Zeliščni čaj z janežem, zvezdastim janežem, cimetom in kurkumo

V tem čaju je veliko koristnih učinkov, tako shujševalnih kot zdravilnih: janež čisti telo in skrbi za prožnost podkožnega tkiva, cimet znižuje raven sladkorja v krvi in pospešuje zgorevanje maščob, kurkuma pa povečuje porabo energije ter zavira nenadne napade lakote.

Priprava: 2 žlički janeževih semen, 1 zvezdasti janež, ½ cimetove skorje in ½ žličke mlete kurkume skuhamo v litru vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

hibiskus
hibiskus
Profimedia

Zeleni čaj s sladkim korenom

Zeleni čaj vsebuje veliko polifenolov, ki pomagajo ohranjati vitko postavo, saj preprečujejo, da bi se čezmerno zaužita količina hranil zadrževala v črevesju. Hkrati pospešujejo zgorevanje maščob. Sladki koren pa odvaja vodo.

Priprava: 4 žličke zelenega čaja, skorjico cimeta in stebelce posušenega sladkega korena prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

Črni čaj s čilijem in rožmarinom

Pekoča papričica zaradi grenčine kapsaicin prav pošteno zažene presnovo.

Priprava: 2 čilija narežemo na kolobarčke. Z 2 vejic rožmarina posmukamo lističe in jih natrgamo na manjše koščke. 3 žlice črnega čaja, čili in rožmarin prelijemo z litrom vroče vode, pustimo stati 3 minute, nato precedimo. Okrasimo z vejico rožmarina.

Pu-erh s pomarančo

Pu-erh je kitajski rdeči čaj, ki vsebuje beljakovinski gradnik tavrin, ta pa vzpodbuja nastanek hormonov, odgovornih za razgradnjo maščob. Pomaranča prispeva še dodatno mero C vitamina.

Priprava: Pripravimo 300 ml čaja pu-erh, dodamo 200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka, eno cimetovo skorjo, zvezdasti janež ter ščepec nageljnovih žbic, nato vse skupaj pogrejemo, a ne zavremo. 2 pomarančna režnja dodamo za okrasitev.

Čai z mlečno peno

Grenčine in eterična olja v tem orientalskem čaju osvežujejo duha in pospešujejo presnovo.

Priprava: Skuhamo 800 ml vode. V čajnik damo 4 vrečke čaija, jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut, nato vrečke odstranimo. Medtem segrejemo ¼ l mleka, ga spenimo in čaj postreženo s peno, posuto še s cimetom.

Začinjen zeliščni čaj
Začinjen zeliščni čaj
Andrej Križ

Bambusov čaj s pomarančo in limonsko travo

Vitamin C pospešuje presnovo in izboljša topljenje maščobnih zalog.

Priprava: Sesekljamo stebelce limonske trave. Bio pomarančo spiralasto olupimo, nato sadež razpolovimo in ga ožmemo. Dolijemo toliko vode, da dobimo liter tekočine, ki jo damo kuhat. Vroči vodi dodamo vrečko bambusovega čaja, limonsko travo in pomarančno lupino, pustimo stati 3 minute, nato precedimo.

Mate s hibiskusom

To je idealne zaviralec apetita, zato je posebej primeren za krotenje nenadnih napadov lakote. Sicer pa vsebuje mate tudi veliko vitaminov, mineralov in beljakovin.

Priprava: 4 žličke mateja in 2 žlički posušenih hibiskusovih cvetov prelijemo z litrom kuhane vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

Preberite tudi: Recept, ki vam bo zagotovo polepšal konec tedna. Kliknite TUKAJ!