pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

TEST: Vas ogroža izgorelost?

Marijana Mandić, Maja, 06.03.2018 14:01:32

Rešite test, potem pa ukrepajte, da boste znali uživati življenje in biti hkrati odgovorni.

Delite na:
TEST: Vas ogroža izgorelost?
Revija Maja

Skrb nam pomaga, da delujemo, tako zmanjšamo stres in omilimo strahove. A vendar se mnogi vznemirjamo preveč, in to zaradi vsega, bodisi vremena ali vtikača na aparatu za kavo, s čimer samo mučimo sami sebe in še najdražje povrhu. Rešite najprej naš test, potem pa ukrepajte, da boste znali uživati življenje in biti hkrati odgovorni.

Odgovorite na vprašanja z DA ali NE, in sicer zgolj na podlagi današnjega počutja:

Se počutite tako izčrpani kot avto, ki je prevozil 150.000 kilometrov?
Če pomislite na svojega šefa, svoje otroke, papigo, ki vas prosi za hrano, ali na vsakogar, ki v vašem življenju nekaj hoče od vas, ali prvenstveno občutite jezo?
Se počutite preplavljene ali preobremenjene z delom?
Zlahka izbruhnete, tudi pri najbolj banalnih stvareh?
Imate težave z glavoboli, prebavo ali nespečnostjo?
Veljate za ekstremista, ki po nepotrebnem tvega?
Ste v skrbeh zaradi denarnih težav več kot enkrat na mesec?

Analiza odgovorov: Idealno bi bilo, da bi na vsa ta vprašanja odgovorili nikalno. Če pa ste na katero izmed njih odgovorili pritrdilno, bi to lahko nakazovalo, da ste pregoreli in da ste pod stresom. Večje ko je vaše število pritrdilnih odgovorov, hitreje se lahko povsem uničite.

Vzroki stresa

Nekatere vrste stresa povzročijo slabi medosebni odnosi, druge zdravstvene težave in bolečine, tudi zelo osebne težave, denimo, da nimate takšnega telesa, obraza ali kože, kot si želite. V vsakem primeru pa stres v osnovi predstavlja pomanjkanje nadzora oziroma občutkov glede stvari, ki niso v naši moči. Študije pa kažejo, da je od desetih glavnih stresorjev kar šest takšnih, ki so povezani z denarjem ali delom, denimo menjava službe ali naraščajoči dolgovi. Kronični stres praviloma nastopi, ker je pri vašem delu prisoten eden ali več od naslednjih dejavnikov:
dolgočasne ali ponavljajoče se naloge
nizka raven nadzora na delovnem mestu
neprijetni sodelavci in pomanjkanje kolegov ali prijateljev med sodelavci
nizka raven varnosti službe oziroma tudi možnost odpustitve
delo v nočni izmeni ali premični delovni čas
izpostavljenost hrupu

Že če ima vaše delo eno od zgornjih značilnosti, ste najbrž pod stresom in vam lahko koristijo tehnike za polnejše poslovno oziroma finančno življenje.

Denar

Denar nujno potrebujemo za občutek varnosti, moči, ljubezni in svobode, mnogi ga uporabljajo tudi za ugodje, znanje ali celo spolnost. Kako torej do finančne harmonije in nadzora nad svojo življenjsko energijo na drugih pomembnih področjih?

Imejte varčevalni račun za primer, če se vam pokvari avto ali vam začne puščati streha oziroma morate na nepričakovano operacijo.

Z denarjem ravnajte enako skrbno in spoštljivo kot s svojim telesom. Kakor naj se ne bi prenajedali, tako se tudi krotite pri zapravljanju.

Način ravnanja z denarjem vpliva na zakon enako kot spolnost ali starševstvo. Pogovorita se o njem že pred poroko ali čim prej po njej. Razmislita o dedovanju.

V svoji denarnici imejte beležko in si en mesec zapisujte svoje vsakodnevne izdatke. Ob koncu meseca si poglejte svoje izdatke in razmislite, kako bi jih zmanjšali za 10 odstotkov. Osupnili boste, brez česa vse lahko preživite!

Usmerite se na svoje poslanstvo. Če se vaše področje dela sklada z vašimi vrednotami, lažje pretrpite vse krize v službi, tudi nižjo plačo. Sicer pa je lahko vaše delo pravcati niz vsakodnevnih katastrof. Pravzaprav bi morali komaj čakati, da pridete v službo, seveda pa je treba tudi uživati na poti domov. Družina mora biti vaš vir veselja in miru.

Na prvo mesto postavite strast, potem plačo. Nikar ne izberite poklica, ker menite, da vam bo prinesel veliko denarja. Z izbiro nečesa, česar nimate radi, na koncu pa še zaslužite ne, se vam lahko zmeša! Izberite si službo, delo, poklic, ki vas neizmerno veseli.

Najbolj produktivna barva delovnega okolja je kombinacija zelene in rdeče, svetlobe mora biti dovolj, prav tako umetnin in zelenja na vaši mizi, pisarna mora biti dobro prezračena, temperatura pa 22 stopinj Celzija. Ena od skrivnosti dobrega pisarniškega vzdušja so ljudje, ki se znajo smejati in zabavati.

Če pomagate šefu, pomagate vsemu podjetju in posledično sebi. Pogovor s šefom se ne bo nikoli slabo končal, če bosta začela z enakimi temelji in cilji, da oba želita pomagati strankam in naročnikom. Če bosta igralca na istem igrišču, bo manj udarcev v hrbet in več trepljanja po hrbtu.

Prosite. Nikar ne molčite kot zid, ko gre za višjo plačo, ker ste skromni, vas je sram, ne želite izstopati. Število moških, ki se pogajajo za višjo službo, je kar osemkrat višje od števila žensk. Bodite pogumni in prosite, prosite, prosite!

Nikar ne mislite, da delo ubija. Pet let višja starostna doba za upokojitev je povezana z desetodstotno nižjo umrljivostjo, posebej zaradi srca. Morda zato, ker vaše srce z upokojitvijo nima več razloga za bitje. Tudi če pustite službo s polnim delovnikom, prevzemite kako drugo odgovornost, tako da boste morali zjutraj vstati in izpolniti nalogo.

Poskrbite za zaloge telesne in duševne energije z redno telovadbo in zdravo hrano, tako da se ne boste zanašali na umetne pripravke in začasna sredstva ter za svojo utrujenost krivili druge.

Poiščite si prijatelja in pogovarjajte se z ljudmi. Mreženje v službi je ključno za vaše dobro počutje in morebitno napredovanje, sodelavec - prijatelj pa vam lahko dobesedno znižuje krvni tlak in poveča produktivnost.

Ne selite se! Če imate svoj dom in odplačujete hipoteko, to vašemu zdravju gotovo bolj koristi kot nenehno menjavanje prebivališča.

stres.jpg

Zadovoljstvo s seboj

Slišati je tako preprosto kot »zloži spodnje perilo«. A je tako težko, kajti vsi se večinoma znajdemo v navzkrižju, ko skušamo najti ravnovesje med nasprotnima silama. Po eni strani imamo vsi močno in prirojeno težnjo po unikatnosti in individualnosti. Po drugi strani pa imamo tudi biološko potrebo in željo, da se prilagajamo družbi in imamo občutek pripadnosti. Včasih je to lahko precej težavno; biti drugačen, a hkrati enak drugim. Izstopati iz množice, a hkrati biti del nje. Se tetovirati, a ne na čelo.

Zakaj je to sploh pomembno? Ker to, da ste lepi in zadovoljni s seboj ter da najdete notranjo srečo preko stikov z drugimi ljudmi, močno vpliva na vaše zdravje; lahko preprečite depresijo in živite dlje. Če pa ste polni notranjih bojev, ker se ne cenite dovolj in se sprašujete o namenu svojega življenja, se lahko poveča možnost, da obolite tako za telesnimi kot za duševnimi boleznimi.
Eden od razlogov, zakaj je tako vražje težko najti to ravnovesje, se skriva v dejstvu, da je lahko prepad med resničnostjo in zunanjim videzom neznanski. To je prepad med tem, kako resnično živite in kako vas vidijo drugi. Rešitev te zagonetke in da vidite onkraj tega površinskega, zunanjega videza, je tisto, kar vam bo resnično dalo notranjo moč in lepoto, da boste našli srečo.

Vprašajte se:

Imate močne in zdrave odnose, ki prispevajo k vaši sreči?
Znate dajati drugim in izkazati hvaležnost za darove, ki so vam bili dani?
Ste sposobni preseči površinskost, ki vas obkroža v vsakdanjem življenju, ter odkrivati in se povezati z globljim, pomembnejšim življenjskim namenom?

Ta vprašanja so tisto resnično bistvo, s katerim se zaokroži koncept »lepote«. Lepše ko ste videti in bolje ko se počutite, srečnejši ste. In srečnejši ko ste, lepši ste videti in bolje se počutite in toliko bolj lahko svoj življenjski namen delite z drugimi. In to je nekaj resnično lepega.

Preberite tudi: Panika in anksioznost na pohodu. Kliknite TUKAJ!