sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Skrivnosti ohranjanja težko prigarane teže

U. B. Z., Bodi zdrava, 25.02.2018 12:01:48

Kako preprečiti, da se kilogrami začnejo vnovič kopičiti?

Delite na:
Skrivnosti ohranjanja težko prigarane teže
Revija Bodi zdrava

Obdobje odrekanja, ki ga običajno prinašajo diete, je za vami, shujšali ste in zdaj se končno lahko prepustite uživanju, tudi v jedeh, ki ste se jim do nedavno odpovedovali. Takšno razmišljanje je najhitrejša pot v stare tirnice, ki vodi nazaj v čezmerno težo in s tem tudi ogrožanje zdravja. Ko se dieta konča, lahko hitro spet podležemo starim navadam in kilogrami se začnejo vnovič kopičiti, običajno pa pridelamo še kakšnega povrhu. Kako to preprečiti?

Nekaj preprostih nasvetov vam bo pomagalo premagati skušnjave, zaradi katerih morda nimate dovolj trdne volje, da bi se še naprej držali nekaterih pravil zdravega prehranjevanja. 

1. V trgovino nikoli lačni

Če boste šli nakupovat lačni, boste kupili več hrane, kot je potrebujete, zelo verjetno je, da vas bodo pritegnile slaščice, privlačne na videz, ali pa boste začutili veliko nujo, da bi nekaj pojedli kar takoj. Zato se odpravite v trgovino po obroku, ko ne boste kupovali z želodcem, temveč z glavo.

2. Manj je več

Če je hrana na mizi, boste imeli večjo željo, da si jo ponovno naložite na krožnik in tako pojeste preveč. Zato prinesite (in skuhajte) raje manj kot preveč.

3. Jejte počasi

Saj veste, da od trenutka, ko je želodec sit, do trenutka, ko to zaznajo tudi možgani, preteče vsaj deset minut. Če jeste počasi, boste torej prej siti oziroma ne boste pojedli dvojne sladice do trenutka, ko se boste zavedeli, da ste že siti.

4. Osredotočite se na hrano

Med hranjenjem se osredotočite na hrano na krožniku, pri tem pa si vzemite čas in odmislite vse težave iz službe ali obveznosti, ki vas čakajo po končanem obroku. V nasprotnem pa ne samo, da ne boste vedeli, koliko ste pojedli, prikrajšani boste tudi za užitek, ki ga sprožajo okusi hrane v možganih, ki skupaj z želodcem sodelujejo pri doseganju občutka sitosti. 

prehrana_ThinkstockPhotos-127059234.jpg

5. Popijte kozarec vode

To vam bo dalo občutek polnosti. Voda naj bo mlačna, lahko ji dodate tudi sok polovice limone in hkrati poskrbite še za dnevno mero vitaminov. Vodo pijte po majhnih požirkih in šele po desetih minutah začnite jesti.

6. Na hladilnik si nalepite svojo fotografijo v najboljši (in najbolj vitki) različici

Vsakič, ko ga boste odprli brez potrebe oziroma samo zato, ker ste si zaželeli nečesa med obroki, se ozrite na svojo fotografijo in pomislite, da želite biti spet taki. To vas bo odvrnilo od prepogostih obiskov hladilnika.

7. Grešite čez vikend

Med tednom je naše življenje v utečenih tirnicah, zato smo lažje dosledni tudi pri prehrani. Držite se zdravih obrokov in si med njimi privoščite malico. Ne jejte po šesti uri zvečer in vnesite v svoj jedilnik veliko sadja. Drobne grehe pa prihranite za čez vikend, ko se lahko malo spustite z vajeti. Takrat lahko spijete tudi kakšen kozarec vina, ki se mu med tednom izogibajte. V ponedeljek pa je spet čas za brzdanje.

8. V urnik vključite tudi šport

Med telesno dejavnostjo pijte malo in z majhnimi požirki, da ne boste obremenili želodca. Po vadbi si lahko privoščite obrok, bogat z beljakovinami. Jejte meso, ribe, jajca, zelenjavo in en kos kruha. Beljakovine so gradniki mišic, zelenjava bo nadomestila izgubljene minerale, ogljikovi hidrati pa so pomembni za obnavljanje zalog energije.

prehrana_ThinkstockPhotos-122493524.jpg

Triki za hitrejšo porabo kalorij

Nordijska hoja

Če hodite s palicami, porabite štirideset odstotkov več energije kot pri običajni hoji. Tako boste v eni uri porabili kar štiristo kalorij, poleg tega pa si boste okrepili roke in sklepe.

Cimet namesto sladkorja

Cimet vam bo pomagal premagati željo po sladkem. Zato si ga natresite v jogurt ali žvečite žvečilni gumi z okusom cimeta.

Likanje je koristno

V eni uri likanja boste porabili 250 kalorij. Zato si odslej predstavljajte, da je gora perila, ki vas čaka, vaša prijateljica, in ne sovražnica. Poleg tega boste pri likanju tako zaposleni, da ne boste imeli časa za obiske hladilnika.

Spite na hladnem

Namesto 20 stopinj naj bo v vaši spalnici kakšnih 18 stopinj Celzija. Za vsako stopinjo manj bo vaš organizem porabil dodatnih petdeset kalorij.

Skodelica vroče juhe

Zelenjavna juha je dober obrok, saj vsebuje samo petdeset kalorij, medtem ko kremna juha vsebuje kar 250 kalorij. Poleg tega vas bo enako nasitila, dobili pa boste tudi dnevni obrok vitaminov.

Cvetača za poln želodec

Cvetača je zelo nasitna, poleg tega pa pospešuje razgradnjo maščob v organizmu. Najboljša je kuhana v sopari, saj tako ohrani največ vitaminov in mineralov.

Začimbe namesto soli

Pri kuhi raje uporabljajte manj soli in več drugih začimb, ki so okusne in manj škodljive za telo. Sol zadržuje vodo v organizmu in preprečuje odplavljanje odpadnih snovi iz telesa.

Dvojna moč limon

Kozarec tople limonade brez sladkorja vas bo oskrbel s čistim vitaminom C, ki pomaga pri izgorevanju maščob, hkrati pa uničuje viruse, ki povzročajo prehlad.

Vohajte vaniljo

Vonj vanilje v možganih aktivira izločanje serotonina, hormona sreče, podobno kot čokolada. Nekaj kapljic olja vanilje dajte na robček in vdihnite. Po želji lahko vdihujete tudi vonj jabolka ali banane.

Triki s folijo

Meso ali ribo začinite, dodajte zelenjavo in zavijte v aluminijasto folijo ter specite. Tako se boste izognili olju in maščobi, hrana pa bo zaradi lastnih sokov vseeno zelo okusna.

Smuti za zajtrk

Dobro zmešajte malo malin, dva decilitra mleka in dve žlici semen chia. Takšna mešanica bo pospešila izgorevanje maščobe, pregnala pa bo tudi jutranjo slabo voljo in zaspanost. Seveda lahko namesto malin uporabite kakšno drugo sadje.

Preberite tudi: Če boste upoštevali to, se bodo kilogrami kar topili! Kliknite TUKAJ!