pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Moška gripa, vseh pravih dedcev grob

Jelka Sežun, 13.01.2018 13:01:00

Spet je tisti čas v letu. Saj veste, tisti čas, ko vaš moški obleži na robu smrti, ker ga je pokosil navaden prehlad. Ali kot je to nekdo krstil, »moška gripa«. Stavimo, da je bila to ženska. Ena pošteno žleht ženska. In to je tudi čas, ko se pojavi kup znanstvenih raziskav, ki vse po vrsti trdijo, da je moška gripa čisto zaresna bolezen.

Delite na:
Moška gripa, vseh pravih dedcev grob
Profimedia

Moško gripo slovarji razlagajo kot prehlad pri moškem, ki močno pretirava z opisom simptomov in svojega trpljenja. Wikipedia še dodaja, da moško gripo dobijo samo moški, ki imajo partnerico (ali, zakaj pa ne, partnerja), od katere(ga) pričakujejo sočutje in čajčke. Tole je razlaga, ki jo najpogosteje ponudi Google: »Moška gripa: bolezen, ki pri moškem povzroči, da postane povsem nemočen in bolj bolan kot katerikoli član družine. Pri ženskah: prehlad.«

Že leta se približno ob tem času pojavi tudi kup domnevno znanstvenih študij – presenetljivo, praviloma se jih lotevajo moški –, ki skušajo dokazati, da moška gripa ni moška izmišljotina, kje pa, to je čisto prava bolezen!

Tudi letos niso razočarali.

Si moški ali miš?

Pobesnela debata, kdo pri prehladu ali gripi bolj trpi, moški ali ženske, divja že leta. Moški radi navajajo BBC, ki je nekoč poročal, da si ženske večkrat vzamejo bolniško kot moški, ženske pa jim poberejo veter iz jader s pojasnilom, da si ženske bolniške ne vzamejo le zase, pogosto so odsotne zaradi nege bolnih otrok ali drugih svojcev, tudi njihova nega namreč praviloma pade na ženske.

Letošnji zagovornik resničnega obstoja jetija, pardon, moške gripe, je dr. Kyle Sue, kanadski zdravnik, ki mu je šlo krepko v nos, da se ženske tako neusmiljeno norčujejo iz ubogih bolnih moških. Pa je šel in preučil prejšnje študije, ne vse strogo znanstvene – celo eno narejeno na miših, ne na moških –, in potem svoje izsledke objavil v reviji British Medical Journal. Da, trdi dr. Sue, moški pri prehladu in gripi resnično občutijo hujše simptome kot ženske. Kriva je, kot vedno, evolucija, ki je ženskam (ampak samo tistim, ki še niso v meni) pri virusnih dihalnih obolenjih podarila močnejši imunski odziv. Ali v prevodu, ženske ščitijo hormoni, moških pa ne, zato je verjetneje, da so pri njih simptomi hujši, trajajo dlje, prehlajeni moški večkrat končajo v bolnišnici ali celo na pokopališču. Študije tudi kažejo, da je cepljenje proti gripi manj učinkovito pri moških z veliko testosterona. Ena od raziskav, ki jih navaja dr. Sue, je ugotovila, da testosteron zavira imunski odziv, nekateri ženski hormoni pa ta odziv spodbujajo. Bolj ko si testosterona poln dedec, bolj te zvije prehlad! Samo mimogrede je omenil, da so to raziskavo delali na miših. Pa da so raziskovali imunski odziv na bakterije, ne na viruse, in torej ta študija s prehladom in gripo (oba povzroča virus) nima nobene zveze.

A je na koncu tudi on priznal, da bi bilo potrebno še več študij, da bi dokončno in nedvoumno potrdile obstoj moške gripe. Ta torej še naprej ostaja, kot so jo nekoč poimenovali v Guardianu, »uganka, zamotana v mokro brisačo«. Morda pa je razlaga preprosto v dejstvu (ki ga potrjujejo številne študije): ženske si pogosteje umivajo roke.

Nasveti za preživetje 

Tole je dobra novica: če se zgodi najhujše, če vztrajno posmrkavanje pri vašem moškem napoveduje skorajšnji prihod moške gripe, obstajajo tehnike, ki vam in vašemu umirajočemu labodu pomagajo prebroditi najhujše.

Najprej poskusite  s preventivo. Brazilski oreščki (stogramska vrečka na dan) menda zavirajo virusne infekcije, ker vsebujejo veliko selena. Pomaga tudi gobova juha. Pa probiotični sir. In seveda vitamin C. V pomarančnem soku ali, še bolje, v celih pomarančah. In ne pozabite na spanje, manj kot sedem ur na noč pomeni trikrat večjo verjetnost za prehlad.

Če pride do najhujšega, je vaša najboljša prijateljica karantena. Ne toliko zato, da izolirate njegove viruse, bolj zato, da vam in drugim družinskim članom ni treba poslušati njegovega pritoževanja.

Skuhajte krepčilno juhico. Potrebovali boste moč. Če kaj ostane, lahko daste tudi njemu.

Bodite sočutni, ampak ne preveč – če ga boste pretirano razvajali s čajčki in najljubšimi jedmi, se mu sploh ne bo mudilo ozdraveti.

Če še niste pripravili kompleta za preživetje moške gripe, nič ne čakajte, priskrbite si ga zdaj! Resno, ZDAJ. TAKOJ. Tole so stvari, ki ne smejo manjkati: zdravila proti prehladu, zeliščni čaji, topla domača halja in seveda televizijski daljinec. Ker še nikoli noben moški ni bil tako bolan, da ne bi mogel gledati športnega kanala.

Ko ne zmorete več, poskrijte nože in pokličite na pomoč njegovo mamo.

Če nič od tega ne deluje, mu še vedno lahko daste napisati na nagrobnik: »Saj sem vam rekel, da sem bolan!«

Prosimo, molite za nas

Kaj lahko stori ženska, kadar njenega moškega gripa privede na rob smrti? Zelo malo. Razen da se zateče k črnemu humorju. Tule je nekaj tvitov žensk, ki so se junaško soočile s to smrtonosno boleznijo:

-»Moj mož je prehlajen. To vem zato, ker se že dve uri nenehno pritožuje. Če ga to ne ubije, ga bom najbrž jaz.«

-»Ko je mož bolan, mi je tako hudo zame.«

-»Mož je prehlajen, zato preučujeva Googlove zemljevide, da bi našla najhitrejšo pot do urgence. Molite za naju.«

-»Oba z možem imava gripo. Edina razlika je v tem, da jaz čistim kuhinjo, on pa umira.«

-»Mislim, da je mož prehlajen. To ni vaja! Pripravite se na moško gripo! Vsi na bojne položaje!«

Preberite tudi: Razstrupljanje - razbremenimo jetra! Kliknite TUKAJ!