profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kdaj gremo zaradi kašlja k zdravniku?

Revija Bodi Zdrava, 31.12.2017 14:01:38

Kašelj lahko razdelimo v dve kategoriji: suh kašelj in produktiven kašelj. Ni vedno preprosto razlikovati suhega kašlja od produktivnega, v obdobjih pojavljanja obeh pa je razlikovanje še težje.

Delite na:
Kdaj gremo zaradi kašlja k zdravniku?
Uživajte čim več tekočine, predvsem čajev, ki lajšajo simptome. Dreamstime

Suhi kašelj izzoveta »žgečkanje« in draženje, ki ju povzroča razdraženost žrela zaradi prisotnosti tujkov, prahu ali okužbe. Pri tej vrsti kašlja sluz ne nastaja. Običajno ga zdravimo z antitusiki. Za produktivni kašelj je značilno nastajanje (goste) sluzi v pljučih. Kašelj je v tem primeru refleksni sprožilec izločanja sluzi z namenom čiščenja dihalnih poti. To obliko kašlja običajno zdravimo z ekspektoransi.

sirup
V lekarnah povprašajte po sirupih proti kašlju, ki so na voljo brez recepta.
profimedia

Zgodnje zdravljenje

Zgodnje zdravljenje je pomembno, saj v nasprotnem primeru lahko okužba napreduje v resnejše bolezni (na primer bronhitis). Bakterije pogosto izkoristijo oslabelost imunskega sistema zaradi virusne okužbe, kar lahko pripelje do bakterijske okužbe (tako imenovane sekundarne bakterijske okužbe). Eden od znakov, ki lahko pomaga razlikovati med bakterijsko in virusno okužbo, je barva izločene sluzi. Pri virusnih okužbah je izpljunek pogosto podoben sluzi in belkast. »Navaden« prehlad povzroča akutna virusna okužba, med značilne simptome pa spadajo kašelj, smrkanje, boleče grlo, včasih bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura ali mrazenje. Pri bakterijskih okužbah je izpljunek pogosto obarvan rumenkasto-zeleno. Če simptomi vztrajajo več kot en teden, je priporočljivo obiskati zdravnika, saj bi bilo morda potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Preberite tudi: S pomočjo eteričnih olj lažje zadihajte. Kliknite TUKAJ!

materina dušica
Vrtna materina dušica ima sekretoren in spazmolitičen učinek. Povečuje aktivnost migetalk (cilij) v bronhijih in tako lajša izkašljevanje.
Profimedia