državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Akne v puberteti: žebelj v mladostnikovo samozavest

R. Š., 05.02.2018 15:01:50

Akne lahko pustijo tako fizične kot čustvene brazgotine za vse življenje.

Delite na:
Akne v puberteti: žebelj v mladostnikovo samozavest
Revija Maja

Pozimi, ko nismo veliko na svežem zraku in soncu, ko se manj gibljemo in pogosteje uporabljamo mastne kreme in težka ličila, se stanje kože mladostnikom običajno poslabša. Še posebej če poleg vsega naštetega tudi nezdravo jejo. Akne (acne vulgaris), na katere nismo imuni niti odrasli, prizadenejo kar 85 odstotkov mladostnikov. Na srečo niso nevarne, vendar pa lahko pustijo tako fizične kot čustvene brazgotine za vse življenje.

Od ogrcev do brazgotin 

Akne se pojavljajo na mestih, kjer so lojnice najštevilnejše: na tako imenovanem T-predelu obraza (čelo, nos in brada), na hrbtu, prsih in ramenskem obroču, pri odraslih pa so največkrat vidne predvsem na predelu čeljusti. Razvijajo se v treh fazah.

V prvi fazi nastane komedon ali ogrc; zaradi kopičenja roževinastih celic (keratinocitov), bakterij in maščobe se namreč dlačni mešički zapirajo, to pa spodbuja žleze lojnice, da pospešeno izločajo loj. Posledično se začnejo razmnoževati bakterije, rezultat pa so drobne ciste.

V drugi fazi, ko se ogrci vnamejo in se na koži pojavijo rdečine in rdeče bunkice, govorimo o papulah. Pri močnejšem vnetju se na njih začne nabirati gnoj, nad njim pa rumeni mehurčki, ki jih tako radi stiskamo. Stiskanje stanje še dodatno poslabša, saj sproži močno vnetno reakcijo, ob kateri se lahko pojavijo tako imenovani podkožni mozolji. Včasih pa se lahko zaradi hudega vnetja na koži pojavijo tudi ognojki, ki so ob stiskanju zelo boleči.

V tretji fazi se proces umiri in na koži pusti spremembe, v hujših oblikah so to lahko močne in globoke brazgotine.

Težava mladostnikov

Akne se pojavijo v povprečju med 11. in 13. letom, po 20. letu pa večinoma postopoma izzvenijo. Le pri približno 10 odstotkih ljudi se aknaste spremembe nadaljujejo še po 25. letu starosti. Pri moških oziroma fantih se akne pojavijo kasneje, a pogosto v hujši obliki kot pri ženskah oziroma dekletih.

Na nastanek aken vpliva več dejavnikov, med njimi igra največjo vlogo dednost. Velik vpliv pa imajo tudi hormoni, ki se izločajo v puberteti, ob menstruacijskem ciklusu ali v stresnih situacijah, ter nezdrav življenjski slog (nezdravo prehranjevanje, kajenje itd.), uporaba mastne in »težke« kozmetike, nekatera zdravila, pa tudi jemanje anabolnih in steroidnih hormonov za pridobivanje mišične mase.

Nega aknaste kože

Čiščenje

Kožo, nagnjeno k aknam, je treba čistiti z mlačno vodo ter nevtralnimi sredstvi in losjoni, ki ne dražijo in ne mastijo kože ter ne vsebujejo alkohola. Tako se odstrani maščobna plast, ki zapira izvodila lasnih mešičkov in s tem omogoča razvoj lipolitičnih bakterij, pod vplivom katerih pride do vnetja in nastanka aken. Prav tako je zelo pomembno, da si dekleta pred spanjem vedno očistijo ličila z obraza.

Piling

Enkrat ali dvakrat na teden naj vaš najstnik uporabi mehanski piling z drobnimi granulami, ki luščijo kožo in posledično odstranjujejo odmrle kožne celice. Ta sredstva običajno vsebujejo različne kisline (npr. mlečno ali azaleinsko). Lokalno pa lahko nanaša tudi antimikrobne preparate, s katerimi bo preprečil razrast različnih bakterij in zmanjšal vnetne spremembe pri aknah.

Vlaženje kože

Po čiščenju naj na kožo nanese tonik, ki koži povrne vlago ter uravnava pH, nato pa še fluid (ta je priporočljiv za zelo mastno kožo) ali nemastno vlažilno kremo (za občutljivo in mešano kožo). Izogiba pa naj se mastnih krem in oljnih sredstev, ki mašijo pore.

dreamstime_xxl_98395926 (1).jpg
Če gre za trdovratne in hujše oblike aken, je pametno obiskati zdravnika.
Revija Maja

Strokovna nega

Nego k aknam nagnjene kože je najbolje prepustiti izkušeni kozmetičarki, ki bo strokovno poskrbela za kožo. Če gre za trdovratne in hujše oblike aken, pa je pametno obiskati zdravnika, ki bo predpisal ustrezno lokalno terapijo ali sistemsko zdravljenje.

Zdravila za akne

Blage oblike aken zdravimo lokalno. Včasih pomaga že salicilna kislina, ki jo lahko dobite v lekarni brez recepta. Pri hujših oblikah aken pa se priporoča zdravljenje z antibiotiki in retinoidi. Obe vrsti zdravil predpiše zdravnik oziroma dermatolog za daljše obdobje, običajno pozimi. Dekletom pomagajo tudi kontraceptivi, ki delujejo tako, da uravnavajo raven androgenih hormonov. Odpraviti pa je mogoče tudi brazgotine, ki ostanejo po pozdravljenih aknah, in sicer s tako imenovano dermoabrazijo, kemičnim pilingom ali z laserskim zdravljenjem.

Aken se ne moremo znebiti čez noč, zato povejte svojemu neučakanemu in obupanemu mladostniku, naj bo potrpežljiv in vztrajen. Uspeh bo viden šele čez nekaj tednov ali mesecev. Pa še to: aken naj nikoli ne stiska, sploh pa ne z umazanimi rokami, saj bo s tem povzročil še večje vnetje in posledično brazgotine.

dreamstime_xxl_106041421.jpg
V boju proti aknam lahko pomaga tudi ustrezna prehrana.
Revija Maja

Pomaga lahko tudi hrana

Proti aknam se lahko učinkovito borite tudi z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko vlaknin (žita, stročnice, česen, čebula, por, fige, slive, suhe marelice, mandlji, praženi arašidi, lešniki, dateljni, pivski kvas), vitamina B6 (žita, banane, avokado, suhe marelice in fige, zelena listnata zelenjava, gobe, soja, orehi, arašidi, pivski kvas) in karotenoidov (oranžno ali rdeče obarvano sadje in zelenjava ter temnozeleni listi špinače).

Preberite tudi: Mesec dni za popolno formo. Kliknite TUKAJ!