Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Njihova želja je, da bi dobili primerno vozilo

Polona Krušec, Novice Svet24, 04.05.2017 00:00:00

Tudi letos naš časopis pripravlja dobrodelno akcijo zbiranje sredstev za družine otrok s posebnimi potrebami. Med njimi je tudi družna Đogič iz Ljubljane.

Delite na:
Njihova želja je, da bi dobili primerno vozilo
Sara, Ajas in Diana (z leve proti desni) bi bili zelo veseli, če bi jim lahko v sklopu naše dobrodelne akcije pomagali do kombija. P.K.

Nalezljiva dobra volja in pozitivna naravnanost sta tisti, ki ju je pri Ajasu, 15-letnem fantu iz Ljubljane, mogoče najprej opaziti. Zgovoren in bister mladenič ima spinalno mišično atrofijo, ki so mu jo diagnosticirali pri sedmih mesecih.

Spinalna mišična atrofija spada med živčno-mišična obolenja, ki prizadenejo vse telesne mišice. Ajas tako ne more hoditi, težko piše in ima velike dihalne težave. A kljub tem oviram ostaja kreativen in navihan.

Čustven začetek

Njegova mama, Diana Đogič, nam pove, da je bilo, ko so izvedeli za njegovo diagnozo, kar težko. »Na začetku smo bili žalostni, potem pa smo situacijo sprejeli in se z njo spoprijeli. Napovedi so bile sicer katastrofalne; dejali so, da ne bo preživel niti enega oziroma dveh let, a poglejte ga zdaj, našega 15-letnika, ki hodi v deveti razred rednega programa osnovne šole,« izpostavi Ajasova mama.

Medtem ko se Đogičeva spominja prvih let njegovega življenja, pove, da so bili veliko po bolnišnicah, zato je bila za pozornost staršev nekoliko prikrajšana Ajasova starejša sestra Sara. »Če ne bi bilo bližnjih, predvsem babice, ki so poskrbeli zanjo, ne vem, kaj bi,« je iskrena naša sogovornica.

A Sara je brata lepo sprejela. Pomaga tudi pri skrbi zanj. »Normalno sem ga sprejela. Najbolj si sicer prizadevam za to, da ga ljudje ne bi pomilovali, ko ga vidijo, saj tega ne marava ne on ne jaz. Za nas je običajen fant,« poudari.

Vozilo zanje

»V posebno veselje mi je risanje s pomočjo računalnika. Kar se pa šole tiče, sem se odločil, da šolanje nadaljujem v gimnaziji,« pravi Ajas. Ima pa še eno željo, izpolnitev katere bi Đogičevim olajšala vsakdan.

»Zelo si želimo novega vozila, ki bi bilo prilagojeno Ajasovim potrebam. Zdaj imamo starega enoprostorca, ki pa ni več ne varen ne zanesljiv, pa tudi premajhen je. Potrebovali bi kombi ali večje enoprostorno vozilo. Za to leto smo si zadali, da bi dosegli ta cilj, saj bi se tako lahko tudi kam odpravili, zdaj smo za to namreč prikrajšani,« so njihove želje.