902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Navajanje otrok na skrb za njihovo zdravje in dobro počutje

orthodental.si, 10.07.2023 00:00:00

Otroški zobozdravniki imajo precej zahtevno nalogo, saj morajo otroke navajati na skrb za njihovo zdravje in dobro počutje.

Delite na:
Navajanje otrok na skrb za njihovo zdravje in dobro počutje
otroci-in-zobozdravnik. orthodental.si

Otroški zobozdravniki imajo precej zahtevno nalogo, saj morajo otroke navajati na skrb za njihovo zdravje in dobro počutje. S tem jih torej pripravljajo na odgovornost, da bodo znali poskrbeti za svoje zobe ter jih ohranjati zdrave in lepe tudi v kasnejšem življenjskem obdobju. Lahko torej rečemo, da je otroško zobozdravstvo v resnici neke vrste poslanstvo.

V prvi vrsti je ključno, da je zobozdravnik za otroke tudi prijazen, razumevajoč in skrben. Takšen strokovnjak mora dobro poskrbeti, da se otroci v zobni ambulanti lahko počutijo čim varneje in dovolj sproščeno. Je namreč tisti prvi zobar, s katerim se ljudje srečamo v svojem življenju. Njegovo poslanstvo je torej skrbeti za ustno zdravje otrok – od najmlajših, torej tistih, ki imajo v svoji ustni votlini samo nekaj zob ali celo še nobenega, pa vse do konca časa pubertete. 

otroci-in-zobozdravnik.jpg
otroci-in-zobozdravnik.
orthodental.si

Kakšno je delo otroškega zobozdravnika?

Vsekakor delo otroškega zobarja ni zgolj samo prizadevanje za kakovostno, minimalno invazivno ter preventivno in estetsko zdravljenje, temveč je tu v ospredje postavljena še psihološka priprava otrok, prav tako ustvarjanje prijetnega delovnega okolja, dobro sodelovanje s starši otrok. Še več: sodelovanjes starši je v resnici ključnega pomena. Prav od njih je namreč najpogosteje odvisno, na kakšen način se bo otrok pri prvem srečanju z zobarjem odzval. Poglavitno je, da otroci zobozdravnika prvič obiščejo že v času, ko jim izrastejo prvi mlečni zobje oziroma najkasneje do njihovega prvega leta in ne šele tedaj, ko se pojavijo že prve težave.

Zobozdravnik za otroke mora biti torej potrpežljiv, prijazen, razumevajoč. Dobro mora poskrbeti, da se otroci v njegovi ambulanti za zobe čim bolje počutijo. Mora jim približati svoje delo, predstaviti vsako podrobnost, jim razjasniti na njim razumljiv način. Svoje delo mora torej otroški zobar prilagoditi njihovi starosti. Z otroki pa tudi z njihovimi starši mora vzpostaviti zaupanja vreden odnos.

V otroški ambulanti ne bi smelo biti nikakršnih dogodkov presenečenj. Malčki si namreč zaslužijo, da se jim na povsem razumljiv način iskreno razloži, kaj se bo z njimi počelo. Ključna je torej sama priprava otroka. To namreč predstavlja temelj uspešnega dela in sodelovanja.

Najpogostejše težave otrok pri zobozdravniku

Karies zagotovo velja za stanje, s katerim se otroški zobar najpogosteje srečuje. To je zobna gniloba, ki pa se jo seveda da preprečiti z dovolj dobro ustno higieno, torej z uporabo fluoridov, s primerno in zdravo hrano, prav tako z dovolj pogostimi obiski pri otroškem zobozdravniku.

Tudi na sploh karies velja za daleč najbolj razširjeno bolezen sodobnega časa. Je torej najpogostejši razlog za obisk pri otroškem zobarju. Gre za precej agresivno vrsto bolezni zob, ki lahko, v primeru da se ne zdravi, v precej kratkem času preide do uničenja zob.

Pri otrocih do tretjega leta starosti pa je vse prevečkrat prisoten tudi tako imenovani steklenični karies. Gre torej za vrsto zobne gnilobe, ki se pojavi kot posledica hranjenja otroka po steklenički. Zlasti se to hitro pojavi, če malček po steklenički uživa napitke, kot so na primer kakav, sladkano mleko, čaj ali sok.

Zmanjšanje tveganja za karies pri otrocih

Tako kot to velja za odrasle osebe, so za zdravje zob ključni dobra ustna higiena, zdrava in uravnotežena prehrana, prav tako redni obiski pri zobozdravniku.

Dobra ustna higiena vključuje pravilno tehniko ščetkanja zob, pasto z zadostno količino fluoridov in vsi drugi potrebni pripomočki za ščetkanje ter nitkanje zob. Strokovnjaki individualni preventivni pregled zob pri otroku priporočajo na vsaj na vsake pol leta. Slednje praviloma obsega pregled celotnega zobovja, odstranjevanje mehkih oblog na zobeh, odstranjevanje zobnega kamna, zalivanje griznih površin zoba, preventivne preparacije.

Kontrolni pregled pri otroškem zobozdravniku

Kontrolni pregled pri zobozdravniku za otroke vključuje naslednje korake:

  • pregled stanja zob in celostne ustne votline,
  • čiščenje zobnega kamna,
  • poliranje zob,

V času kontrolnega pregleda torej otroški zobozdravnik pri malčku preveri stanje zob in celotne ustne votline. O svojih ugotovitvah se nato temeljito pogovori z otroki in njihovimi starši. Seveda jim primerno svetuje. Takšen pregled je nujen za vzdrževanje zdravja ustne votline.

Čiščenje zobnega kamna se izvaja s pomočjo uporabe ultrazvoka. Z njim se razbije trde obloge na zobeh. Prav tako se lahko odstrani še zabarvanje med zobmi in ob samem robu dlesni. Čiščenju kamna na zobeh praviloma sledi poliranje zob. S takšnim postopkom se lahko temeljito odstrani še druga površinska zabarvanja. Ker so zobje po tem postopku izjemno gladki, je posledično nabiranje mehkih in trdih zobnih oblog precej težje. 

otroski-zobozdravnik.jpg
otroski-zobozdravnik
orthodental.si

Izbiti mlečni zobje

Raziskave kažejo, da si kar tretjina otrok poškoduje svoje mlečne zobe. Vzroki za to so najpogosteje nezgode, padci, športne poškodbe. Pomembno je, da se izbiti mlečni zob nikoli ne vstavlja nazaj, ker bi se namreč s tem lahko še dodatno poškodoval stalni zob, ki leži na predelu, kjer je bila nameščena korenina mlečnega predhodnika. V tem primeru je treba usta sprati s tekočo vodo in primerno zaustaviti še krvavitev. To se naredi s pritiskom gaze ali druge ustrezne tkanine.

Mogoče vas zanima tudi