vinjeta, avstrijska, počivališče Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

vojna v ukrajini Svet24.si

Izbruh otroške paralize v Ukrajini: Zaradi vojne ...

20230617-01249492 Necenzurirano

Dars za zastoje ne krivi tovornjakov, ker z njimi ...

pirkovic Reporter.si

Igor Pirkovič ne bo več vodil Arene!

roglic Ekipa24.si

Rogličev nekdanji sotekmovalec udaril: ...

v Odkrito.si

Grozljivo: Brutalno pretepena Denis Dame

planica Ekipa24.si

Svetovno prvenstvo v poletih spet v Planici? Vlada...

Kalčki – kaljena semena

bitax.si, 20.01.2023 15:37:54

Odkrijte svoje najljubše kalčke

Delite na:
Kalčki – kaljena semena
Gojenje kalčkov - Garden Shop Garden Shop

Seme je element zgoščenega življenja, ki živi v počasnem posnetku in čaka na razmere, ki so najbolj ugodne za razvoj bodoče rastline. Takoj, ko so pogoji toplote in vlažnosti ugodni, se začne postopek kalitve. V prvih urah in dneh poteka intenzivna sinteza hranil, ki so nujna za rast mladega sadika. V tem času in razvoju se vsebnost aminokislin, rastnih faktorjev, predvsem pa vitaminov in mineralov močno poviša. Pri pšenici se po 5 dneh kalitve vitamina C poviša za kar 600 %, vitamina A in B2 se poviša za 300 %, vitamina B6 za 200%, vitamini B1, B3 in B5 pa se povišajo za 20 do 50 %.

Uživanje kaljenih semen preprosto pomeni preusmeritev teh vitaminov v škodo sadike, za naše dobro počutje in lastno zdravje.

Kalčki se razvijejo iz semen, ki jih namakamo v vodi. So na pogled nežni in krhki, vendar v sebi skrivajo pravo zakladnico hranljivih snovi: polne so vitaminov, rudnin, aminokislin, omega-3 maščobnih kislin, klorofila, mineralov. Poleg tega vsebujejo tudi nukleinski kislini ADN in RNA, ki delujeta proti staranju in ju najdemo samo v živih celicah. Ko semena namakamo v vodi, se poveča njihov volumen, hkrati pa se poveča tudi vsebnost hranilnih snovi.

Številne študije v ZDA so pokazale, da se v kalčkih skriva celo do 500 % več vitaminov kot v semenih. Zato bomo z rednim uživanjem kalčkov:

-Uživali bolj zdrave beljakovine kot so v mesu.

-Izboljšali prebavo, imunski sistem in splošno počutje.

-Pomoč pri hujšanju, saj imajo nizko energijsko vrednost (90% celotne teže predstavlja voda).

Odkrijte svoje najljubše kalčke

Kalčki, ki jih boste vzgojili iz stročnic, so bogati z vitamini B-kompleksa, folno kislino in vitaminom. Priporočamo semena stročnic iz zelene soje (mungo fižol) in rdečo sojo (fižol azuki), navadno vrtno sojo, lečo, čičeriko. Med kalčke, ki vsebujejo veliko vitamina B1 in C ter železa, se uvrščajo kalčki semen lucerne (alfa-alfa), vseh vrst kapusnic, gorčice, kreše, repe, čebule, redkvice, sončnice in buče. Imajo oster okus in pozitivno vplivajo na pospeševanje prebave in odvajanje vode.

Primerno je veliko vrst žitaric za kaljenje, kot je naprimer pšenica, ječmen in rž. Manj se kalijo semena ajde, lanu, triplata in sezama. Vsebujejo veliko vitaminov B-kompleksa in so lahko prebavljivi. Imajo sladek okus, ki spominjajo na orehova jedrca.

Sojini kalčki so bogati z vitamini B-kompleksa, ogromno količino vitamina A in C. Med kaljenjem se vsebnost vitamina A poveča trikrat, vsebnost vitamina C pa petkrat. Oba sta pomembna antioksidanta v našem telesu. Dejstvo je, da že polovica kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več C-vitamina, kot ga najdemo v šestih kozarcih pomarančnega soka.

Kalčki kapusnic so pravo bogastvo mineralov, ki imajo približno 10-krat več kalcija kot krompir. Še več, sprva težko prebavljivi minerali se med procesom kaljenja spremenijo v lažje prebavljive. Vendar pozor: koreninice kalčkov srkajo rudninske snovi iz vode, zato je njihova količina odvisna od kakovosti vode, s katero jih spiramo pri kaljenju.

Olje žitnih kalčkov

Olje žitnih kalčkov vsebuje uravnoteženo sestavo antioksidantov, to so vitamini in esencialne maščobne kisline. Z uživanjem olja žitnih kalčkov se poveča izkoristek kisika v krvi, energije med fizično aktivnostjo in boljšo vzdržljivostjo. Pozitivno vpliva na prednoso holesterola in ga pomaga znižati. Je bogat vir vitamina B, železa, bakra, cinka, magnezija, fosforja in kalija.

Kalčki ali kaljena semena so pozimi zelo dobrodošla, saj je takrat pomanjkanje sveže zelenjave, ali pa je izredno draga. Zato so kalčki dobra rešitev, da lahko na hiter in poceni način nadomestite hranljive snovi v telesu. Uporabite jih na različne načine k jedem, najbolje surove.

Mogoče vas zanima tudi