Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Odkrito.si
Novice Svet24

DOBRODELNI DAN ZA DRUŽINE OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI

Promenada, Bled, sobota, 23. 9. 2017

Novice

Več novic

Vesna Vozlič je mamica dveh otrok. Miha, mlajši od fantov, je otrok s posebnimi potrebami, saj se je rodil s hibo, ki nastane zaradi kombinacije genetskih in zunanjih dejavnikov.

Sponzorji

O dogodku

Tek in nordijska hoja v Slovenija sodita med najbolj priljubljene in obenem tudi dostopne športe, in ker smo Slovenci poznani kot narod, ki rad pomaga sočloveku v težavah, smo se odločili združiti obe plati našega vsakdana in organizirati Dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami. Vsa zbrana sredstva bomo razdelili med družine otrok s posebnimi potrebami, ki jih vsak četrtek predstavljamo v dnevnem časopisu Novice Svet24, na spletni strani svet24.si in na spletni strani odkrito.si.

O dogodku

Kategorije

Disciplina Predprijava (do 20.9.2017) Na dan dogodka
Nordijska hoja 15,00 € 20,00 €
Tek 15,00 € 20,00 €
Otroci do 15 let 5,00 € 5,00 €
Merjenja časa ne bo, dogodek je netekmovalne narave, namenjen v prvi vrsti dobrodelnosti in druženju.

Trase

DOBRODELNA PRIREDITEV ČASNIKA SVET 24 – BLED 2017

Bled - proga 24.09.2017 Bled - proga 2 - 24.09.2017

Jezero z jezerskim otokom in cerkvico na slovenskem. Slovenski turistični biser s tisočletje starim gradom na skali. Slovenski center vrhunskega turizma. Center vrhunskega športa in športnih prireditev svetovnega kova. Vrhunska športno rekreativna destinacija. Z eno besedo opisano v tem odstavku lahko rečemo BLED.

In prav v tem okolju Bleda, ki ga je v drugi polovici 19. stoletja zaznamoval zdraviliški turizem pod vodstvom švicarskega zdravilca Arnolda Riklija z metodami naravnega zdravljenja kot so aktivna telesna vadba, pohodništvo, vodne kopeli ob termalnem izviru, zdrava in naravna prehrana…. bo potekal športno rekreativni in dobrodelni dogodek medijske hiše …….in častnika Svet 24.

Z nordijsko hojo po označenih poteh na 3,5 km, 5km in 10 km se bomo poizkusili približati temeljnemu Riklijevemu sporočilu zdravega načina življenja z njegovim izvirnim sporočilom: »voda, zrak svetloba(sonce) in rekreacija, da se nam telo ne zakisa«!

Celotna proga na priloženem zemljevidu je dolžine 10 km. Proga na 5 km je v območju prve zanke. Start in cilj pohoda je na označeni točki s pohodnikom.

Proga za tekmo v nordijski hoji bo potekala po trasi pohoda na 5 km. Minimalno število udeležencev tekme v vseh kategorijah je 20 tekmovalcev. Razpis tekmovanja sledi v avgustu. Prav tako podroben izris posameznih prog.

VSE PROGE BODO OZNAČENE S POSEBNO MERKIRNO OZNAKO PRIREDITVE. KRAJŠI PROGI STA NEZAHTEVNI-LAHKI, DALJŠI POHOD PA OD UDELEŽENCA ZAHTEVA NEKAJ VEČ POHODNIŠKE IN TELESNE KREPOSTI.

Rekreacije in nordijskega pohodništva željni bralci in vaši prijatelji LEPO VABLJENI na ogled neznanih ali manj znanih a prečudovitih kotičkov Bleda z najožjo okolico. Verjamemo, da Bled z okolico poznate a to pot nam bo ekipa organizatorjev razkrila še več čarobnosti tega okolja, ki jih ob dnevnih obiskih ali zgolj nekajurnem postanku zamudimo. Bled kot ga čutimo ljubitelji narave in športno rekreativne dejavnosti ni le »kremšnita« in pogled na otok in grad ter nekaj korakov ob jezerskem nabrežju v poročni ali svatovski opravi, Bled z okolico je celodnevno ali celovito dopustniško doživetje v neokrnjenem naravnem okolju ob urbanem turističnem centru kraja.

Ob organizatorjih prireditve Svet 24….. vas bomo na poti spremljali tudi člani demonstratorske vrste in učitelji nordijske hoje z nacionalno licenco pri SZS ZUTS.

Pohodne proge pripravila demonstratorja in učitelja NHT Maja in Liki.


Predstavitev in opis poti za udeležence rekreativnega pohoda v Nordijski hoji:


1. Pohod 3.5 km – časovno nismo omejeni

Start na centralnem prizorišču ob Blejskem jezeru pod Fesivalno dvorano. Od tam se po zahodni strani jezera pod grajskim hribom (Veslaška promenada) sprehodimo mimo odprtega kopališča do zaliva Mala Zaka z etapnim ciljem v Veslaškem olimpijskem centru od koder se po krajšem postanku in pomenku vrnemo na izhodiščni prostor. Zanimivosti: panoramski pogled na otok, hrib Stražo, vilo Bled, pogled na odprto grajsko kopališče in nekaj prečudovitih vil ob jezeru ter tik pred počitkom prečkanje največjega pritoka Blejskega jezera-potoka Jezernica. Ob postanku si bomo ogledali veslaški center, ves čas ob poti pa se srečevali z labodi, račkami, blejskimi plenami, čolni, supi in v vodi videli tudi kakšno izmed veliko vrst rib, ki živijo v jezeru.

Pohoda se lahko udeležijo slabše kondicijsko pripravljeni udeleženci, dedki in babice z vnučki, mladi starši z vozički, invalidi in tudi invalidi z vozički in spremljevalcem. Potrebna je minimalna športna oprava in napitek.

2. Pohod 5 km (pot bomo opravili znotraj 2 ur)

Start na centralnem prizorišču ob Blejskem jezeru pod Fesivalno dvorano. Od tam pot poteka po zahodni strani jezera pod grajskim hribom (Veslaška promenada) do odprtega kopališča, kjer se odcepimo na označeno utrjeno pot po gozdnatem pobočju na Blejski grad. Na ploščadi pred gradom, v prijetni senci z razglednimi točkami, opravimo skupinsko vodene gimnastične vaje in prikažemo nekaj tehnik uporabe palic med hojo. Pot nadaljujemo po Višcah - gozdna pot do potoka Jezernica ga prečkamo in se po lokalni cesti (pločnik cca 200m) začnemo spuščati proti Mali Zaki z etapnim ciljem v Veslaškem olimpijskem centru. Od tod se po krajšem postanku vrnemo na prireditveni –izhodiščni prostor ob obali jezera (glej pohod 3.5km). Zanimivosti: panoramski pogled na otok, hrib Stražo, vilo Bled, pogled na odprto grajsko kopališče nato iz posameznih oglednih mest na pobočjih gradu pogled jugovzhodno do Doline Save Bohinjke-Babji zob, do severovzhodnega pogleda na Karavanke in nekaj okoliških vasi. Iz poti ob zahodnem delu gradu gledamo na severu na Stol in Karavanški greben proti Jesenicam, na zahod vidimo v smeri Višeljnice, Homa, Boršča in Mežaklje ter na jugozahod proti Pokljuški planoti z Julijskimi Alpami v ozadju. Srečamo se s potokom Jezernica največji pritoka Blejskega jezera. Ob postanku si bomo ogledali veslaški center ves čas ob poti pa se srečevali z labodi, račkami, blejskimi plenami, čolni, supi in v vodi videli tudi kakšno izmed veliko vrst rib, ki živijo v jezeru.

Pot ni zahtevna, poteka v večini po pogozdenih pobočjih, po 500 metrih ima vzpon cca 100 višinskih metrov na grajski hrib, nato se postopno spušča do nivoja jezera. Za pmoč in celovitost gibanja telesa pri hoji uporabljamo palice za nordijsko hojo, potrebujemo primerno športno obuvalo ali pohodne čevlje, mali nahrbtnik, kakšno rezervno majico in napitek.

3. Pohod 8 ali 10 km (pot bomo opravili znotraj 4 ur)

Start na centralnem prizorišču ob Blejskem jezeru pod Fesivalno dvorano. Nato hodimo po zahodni strani jezera pod grajskim hribom (Veslaška promenada) do odprtega kopališča, se odcepimo proti Grajskemu hribu na označeno utrjeno pot po gozdnatem pobočju in se povzpnemo na Blejski grad. Na ploščadi pred gradom v prijetni senci z razglednimi točkami opravimo skupinsko vodene gimnastične vaje in prikažemo nekaj tehnik uporabe palic med hojo . Pot nadaljujemo po Višcah - gozdna pot do potoka Jezernica ga prečkamo in se po lokalni cesti (pločnik cca 200m) začnemo spuščati proti Mali Zaki do Veslaškega olimpijskega centra. Pot nadaljujemo po obalni poti do Velike Zake – avto kampa in se po nekaj 100 metrih obrnemo desno (proti jugu) na pobočje hriba Ojstrica ( Ojstrica, Mala ojstrica, Velika Ojstrica). Razdelimo se v dve skupini (8 km ali 10 km). Pohodniki na 10 km se strmo vzpnejo po zelo zahtevni a dobro urejeni in na enem mestu z jeklenico varovani gozdni poti za cca 160 višinskih metrov na Malo Ojstrco (cca 660m NMV). Ob doseženem cilju se zdi kot, da lahko skočimo v jezero ali pa poletimo na otok. Razgled se nam odpre proti severu na Karavanke, Žirovnško in Radovljiško območje, Lesce in seveda vasi okolice Bleda. Tu kakor tudi na Ojstrici (proga 8km) se ob doživljanju razgleda, svežini zraka in dojemanju naravnega in kulturnega okolja lahko reče vsemu skupaj le VRHUNSKO, FANTASTIČNO! Po postanku, kakšnem napitku iz nahrbtnika in obveznem FOTOLOVU se spustimo po nezahtevni gozdni poti nazaj do jezera. Razgleda željni se lahko ob poti nazaj povzpnejo še na eno razgledno točko, Ojstrico-ciljno točko druge skupine (pohod 8km ), ki je tik ob njihovi povratni poti le s cca 50 metrskim vzponom.

Zanimivosti: panoramski pogled na otok, hrib Stražo, vilo Bled, pogled na odprto grajsko kopališče nato iz posameznih oglednih mest na pobočjih gradu pogled jugovzhodno do Doline Save Bohinjke-Babji zob do severovzhodnega pogleda na Karavanke in nekaj okoliških vasi. Iz poti ob zahodnem delu gradu gledamo na severu na Stol in Karavanški greben proti Jesenicam, na zahod vidimo v smeri Homa, Boršča in Mežaklje ter na jugozahod proti Pokljuški planoti z Julijskimi Alpami v ozadju. Srečamo se s potokom Jezernica največji pritoka Blejskega jezera. Ob prihodu v Veliko Zako vidimo ciljno prizorišče blejske veslaške proge in avtokamp ter proti jugu našo ciljne točke na pobočju Ojstric. Na Ojstrici in Mali Ojstrici so prečudoviti razgledi, že opisani v prejšnjem odstavku zato se osredotočimo le na pot nazaj kjer se ustavimo še v Veslaškem centru. Ob postanku si bomo ogledali veslaški center, ob jezerski obali pa se srečevali z labodi, račkami, blejskimi plenami, čolni, supi in v vodi videli tudi kakšno izmed veliko vrst rib, ki živijo v jezeru.

Pot na 8 km je srednje zahtevna in od udeleženca zahteva primerno psihomotorično pripravljenost-vzdržljivost. Poteka v večini po pogozdenih pobočjih, po 500 metrih ima vzpon cca 100 m na grajski hrib, nato se postopno spušča do nivoja jezera. Nato sledi še en kratek cca 80 m vzpon na razgledno točko Ojstrica. Za pot uporabljamo palice za nordijsko hojo, potrebujemo primerno športno obuvalo ali pohodne čevlje, mali nahrbtnik, kakšno rezervno majico in napitek. Pot na 10 km pa je zahtevna in se ob upoštevanju priporočila na 8 km doda le priporočilo za uporabo pohodniških čevljev. Pot ni primerna za pohodnike z vrtoglavico ali drugimi zdravstvenimi omejitvami glede fizičnega napora ter za otroke brez neposrednega spremstva staršev.

Program

Časovnica
Od 8. do 10. ure prijava in prevzem darilnih vrečk za nordijsko hojo na info točki Novice Svet24
Od 8. do 13. ure prijava in prevzem darilnih vrečk za teke na info točki Novice Svet24
Od 9. do 16. ure animacija otrok
Ob 09.30 uri pohod na 10km
Od 10. do 10.30 ure ogrevanje in učenje nordijske hoje (izposoja palic za nordijsko hojo je vključena v prijavnino)
Ob 10.00 uri tekma za nordijsko hojo (5km)
Ob 10.30 uri start nordijske hoje na 4 km
Ob 10.30 uri družinski pohod (3km), pohod na 5km
Ob 11.30 uri razglasitev Turistične patrulje
Od 12. do 17. ure druženje, pogostitev in zabavni program, predstavitve in nagradne igre sponzorjev
Ob 13.15 uri ogrevanje za tek
Ob 13.35 uri ogrevanje za otroški tek (vodi Urban Praprotnik)
Ob 13.45 uri start otroškega teka
Ob 14.00 uri tek z družinami (do male Zake in nazaj)
Ob 14.50 uri ogrevanje za tek okoli blejskega jezera (vodi Urban Praprotnik)
Ob 15.00 uri start teka na 6 km (en krog okoli Blejskega jezera)
Ob 15.00 uri start teka na 12 km (dva kroga okoli Blejskega jezera)
Vsak udeleženec prejme topel obrok, vodo in darilno vrečko (majica in promocijski izdelki pokroviteljev).

Donacije

SMS Krog 5 Nakup majic

O nas

Novice Svet24 Odkrito.si

NOVICE SVET24
V časniku Svet24 od ponedeljka do sobote ponujamo najbolj sveže novice z vsega sveta in z vseh koncev Slovenije, aktualne dogodke z estrade, praktične nasvete, humor in nagradne križanke. Napišemo tudi, kar si drugi ne upajo: tajkuni ali reveži s socialnega dna, študenti in upokojenci, politiki in gospodarstveniki – za Svet24 noben človek ni prevelik in nobena zgodba premajhna. Novinarji dnevnega časopisa Svet 24 vedno raziščemo resnico in poiščemo pravico.

ODKRITO.SI
Spletno mesto ODKRITO.SI objavlja članke izpod peres najboljših slovenskih novinarjev, ki pišejo za uveljavljene, odkrite in priljubljene revije Zvezde, Zarja, Vklop, Avenija, Bodi Zdrava, Maja in druge. Je veliko več kot le še ena novičarska stran. Novice o slavnih so zanimive in kratkočasne, vse več ljudi pa zanimajo tudi nasveti s področij mode, kulinarike, življenjskega sloga, dobrega počutja in zdravja. Ne skrivamo, da je potrebno poskrbeti za uravnoteženost vsebin, tuj pa jim ni niti alternativni pogled na svet, saj so ljudje vse bolj odprti tudi za drugačno. Naši kolumnisti pa slovijo kot avtorji brez dlake na jeziku in vedno zadenejo žebljico na glavico.