ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zlata kletka

Sonja Javornik, 17.08.2019 11:00:00

Prva dama skandinavskih kriminalk se je zmagoslavno vrnila.

Delite na:
Zlata kletka
camilla učila

Po izjemno napeti seriji, ki se dogaja v majhnem mestu Fjällbacka, kjer pisateljica Erica preiskuje zločin za zločinom, in ki je osvojila milijone bralcev – ter gledalcev, saj smo lahko tudi pri nas gledali serijo kriminalk na televiziji –, se je mojstrica kriminalnih zapletov odločila za nov začetek.

Knjiga Zlata kletka naj bi bila tako prva iz nove serije kriminalk, ki zagotovo ne bodo razočarale bralcev, prej nasprotno. Čeprav tudi s svojo prvo serijo Camilla nikoli ni bila niti predvidljiva niti dolgočasna, je morda lažje za bralca, da se serija ne nadaljuje, saj je bilo res že veliko stalnih likov in je bilo treba včasih pošteno razmisliti, v kakšni povezavi so.

zlata kletka zk 3d.jpg
knjiga
učila

Camilla Läckberg je nesporna kraljica skandinavskih kriminalk, njene romane pa so natisnili v 60 državah. Prodanih je bilo več kot 22 milijonov izvodov. Z Zlato kletko, ki je v prevodu Danni Stražar izšla pri založbi Učila, je ubrala novo smer v pisanju. Priljubljena pisateljica, ki se je med zvezdnike zavihtela s serijo psiholoških romanov s švedskega podeželja, z novo knjigo ostaja znotraj kriminalne zvrsti, jo je pa umestila v mestno okolje in ji dodala feminističen pridih.

CAMILLA LÄCKBERG je mojstrica kriminalne zvrsti. Zaslovela je s serijo desetih romanov o Fjällbacki, katerih osrednja lika sta policijski komisar Patrik Hedström in njegova žena, pisateljica Erica Falck. Prevodi teh romanov so izšli v 60 državah, prodanih pa je bilo več kot 22 milijonov izvodov. Camilla Läckberg, ki ima štiri otroke in živi na obrobju Stockholma, je tudi uspešna podjetnica in ena od ustanoviteljic investicijske družbe Invest In Her, ki se ukvarja z ženskim podjetništvom in večjo enakostjo spolov.

Na zunaj se zdi, da ima Faye vse. Popolnega moža, ljubljeno hčer in razkošno stanovanje v najboljšem predelu Stockholma. Vendar jo lovijo mračni spomini na odraščanje v Fjällbacki in čedalje bolj se počuti kot ujetnica v zlati kletki. Nekoč je bila odločna ženska z ambicijami, neustrašna borka, nadvse pametna študentka ekonomije, ki je s trdim delom in lastno pametjo želela ustanoviti podjetje ter živeti kot uspešna poslovna ženska, vendar se je zaradi Jacka vsemu odpovedala. Ko jo ta izda, se Faye podre svet. Nenadoma nima ničesar več. Najprej ohromi, nato pa se odloči, da mu bo vrnila, zato začne načrtovati strašno maščevanje. 

Zlata kletka, dramatična pripoved o izdaji, povračilu in maščevanju, je pretresljiv roman o ženski, ki je bila prevarana in izkoriščena, vendar zbere vso svojo moč, vstane kot feniks iz pepela in hitro prevzame vse vajeti spet v svoje roke. Moški res nikoli ne bi smeli podcenjevati žensk, čeprav jim jih je z leti uspelo zatolči, kolikor se je le dalo …

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 31, 1. 8. 2019