Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Živila, ki veljajo za afrodiziak

A. K., revija Bodi zdrava, 13.03.2019 14:00:15

Obstajajo živila, ki veljajo za afrodiziak, saj vsebujejo nekatere snovi, ki tako pri ženskah kot pri moških povečujejo libido.

Delite na:
Živila, ki veljajo za afrodiziak
Ste vedeli, da tudi fige sodijo med živila, ki veljajo za afrodiziak? Profimedia

Zagotovo ste že slišali, da ostrige in jagode spadajo med živila, znana kot afrodiziak, verjetno pa ne veste, da je takšnih živil res veliko. Nekatera manj eksotična, kot so šparglji in celo kava, tudi spadajo mednje. Obstajajo pa tudi živila, ki libido ubijajo.

Ginseng
Študije so dokazale, da tako azijski kot ameriški ginseng pomagata pri krepitvi libida, saj vplivata na centralni živčni sistem, ki spreminja hormone v samem procesu.

Jabolka
Ste vedeli, da tudi jabolka spadajo med živila, ki so znana kot afrodiziak? Dr. Steve McGough pravi, da so nekatere raziskave že dokazale povezavo med jabolki in povečanim spolnim nagonom. Študija iz leta 2014 pravi, da je uživanje enega sadeža na dan povezano z boljšim spolnim življenjem pri mlajših ženskah.

Žafran
Žafran je kot izjemen afrodiziak znan še iz časov Kleopatre, ki naj bi se večkrat okopala v mlečni kopeli z žafranom prav zaradi njegovih učinkov. Nedavne študije pa so celo dokazale, da spodbuja gibljivost semenčic pri moških in celo zmanjša nekatere izmed stranskih spolnih učinkov pri ljudeh, ki se zdravijo z antidepresivi.

Čili
Kapsaicin, snov, ki je odgovorna za pikantnost v čiliju, spodbuja živčne končiče na jeziku, ki sprostijo epinefrin. Ta poveča srčni utrip, ki nato sprosti endorfine, naravne opiate v telesu.

Fige
Fige so spolni stimulans in vsebujejo veliko aminokislin, ki povečujejo spolno vzdržljivost in povečujejo libido. Med afrodiziak pa naj bi spadale tudi zaradi svoje zapeljive oblike.

Šparglji
Vsebujejo ogromno vitamina E, ki povečuje pretok krvi in kisika v spolne organe. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki je pomemben pri proizvodnji spolnih hormonov.

Avokado
Azteška beseda za avokado pomeni testis. Avokado vsebuje veliko folne kisline, vitamina B9 in B6, ki pomagata povečati proizvodnjo testosterona.

Banana
Banana vsebuje bromelain, encime, ki naj bi krepili spolno željo pri moških. Vsebuje pa tudi veliko kalija, riboflavina in vitamina B2.

Čokolada
Čokolada vsebuje stimulans feniletilamin, ki vzbuja občutke dobrega počutja. Tudi naravni kofein pripomore k temu. A to velja le za temno čokolado, ki vsebuje vsaj 75 odstotkov kakava.

Ostrige
Legenda pravi, da je Casanova nekoč zapeljal devico tako, da je s svojimi ustnicami med njene porinil ostrigo. Cink, ki ga vsebujejo ostrige, je mineral, ki ima pomembno vlogo pri proizvodnji testosterona in semenske tekočine. Ostrige pa vsebujejo tudi dopamin, ki v možganih povzroči reakcijo in tako poveča spolno željo.

Granatno jabolko
Je polno antioksidantov, ki pripomorejo pri zdravljenju vnetij, hkrati pa čistijo obloge na arterijah ter tako pomagajo pri večjem pretoku krvi v vse predele telesa, tudi spolovila. Nekatere študije naj bi celo dokazovale pozitivne učinke pri erektilni disfunkciji.

Rdeče vino
Pripomore k vzdušju, resveratrol v rdečem vinu pa je mogočen antioksidant, ki pomaga zmanjševati vnetje in povečuje pretok krvi.

Losos
Bogat je z maščobnimi kislinami omega-3, ki so pomembne za zdravje srca, hkrati pa dvigujejo libido, saj povečujejo proizvodnjo estrogena, testosterona in progesterona.

Orehi in mandlji
So simbol plodnosti v umetnosti in tudi glavni vir koristnih maščobnih kislin, kot so recimo omega-3, ki pomagajo pri proizvodnji hormonov. Že sam vonj mandljev naj bi pri ženskah vzbujal strast.

Vanilja
Poleg omamnega vonja ima tudi pomirjujoč učinek. Zato je pogosta sestavina kopeli, če želite pričarati romantično večerjo, pa prižgite svečko z vonjem vanilje.

Lubenica
Lubenica ima veliko citrulina, ki povečuje pretok krvi in s tem vpliva tudi na spolno vzburjenje.

Med
Že Hipokrat je govoril o medu in njegovi moči v spolnosti. Bor v medu pomaga pri uravnavanju hormonov in dušikovega oksida, kar pomaga povečati pretok krvi med vzburjenjem zaradi boljšega pretoka krvi po spolovilih.

Kava
Podobno kot pri čokoladi kofein v kavi poveča vzdržljivost in dviguje razpoloženje. Kava povečuje tudi raven dopamina v možganih, ta pa dviguje tako spolno željo kot tudi užitek.

Jagode
Vitamin C v jagodah je pomemben za proizvodnjo spolnih hormonov in kemičnih živčnih prenašalcev v možganih za povečanje libida.

Češnje
Vsebujejo kalij, vitamin C in antocianine, močne antioksidante, ki pomagajo ohranjati zdrav spolni nagon.

Živila, ki niso afrodiziak, čeprav so mnogi prepričani drugače
Čeprav smetana za stepanje velja za afrodiziak, vas moramo razočarati. Strokovnjaki pravijo, da ni nobenega dokaza za to, da bi imela lastnosti afrodiziaka. Tudi pokovka, ki jo pripravimo v mikrovalovni pečici, ni afrodiziak. Pravzaprav so ugotovili, da obstaja povezava med pokovko in nižjim številom spermijev pri moških. Mlečni izdelki vsebujejo sintetične hormone, ki imajo negativen vpliv na estrogen in testosteron, kar pomeni, da ne spadajo med živila, ki veljajo za afrodiziak.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 11. 2. 2019.