malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 25. maja

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Če si želite imeti v prihodnosti otroke, bodite pozorni na to!

A. K., revija Bodi zdrava, 11.03.2019 14:01:33

Zdrava prehrana je izjemno pomembna tudi za plodnost in načrtovanje nosečnosti.

Delite na:
Če si želite imeti v prihodnosti otroke, bodite pozorni na to!
Prehrana mora biti raznolika. Profimedia

Če še vedno niste poskrbeli za to, da v telo vnašate bolj zdrava živila, čeprav se zavedate, da s tem škodujete samemu sebi, je zdaj res skrajni čas. Če si želite imeti v prihodnosti otroke, potem je še posebno pomembno, da poskrbite za svoje telo in vanj vnašate sveža in sezonska živila, ne pozabite pa niti na vitamine in minerale, ki jih v našem telesu primanjkuje.

Zagotovo se zavedate, da je treba v nosečnosti še bolj paziti na prehrano in prehranske navade. Strokovnjaki pravijo, da naslednja živila izjemno pozitivno vplivajo na plodnost. 

Folna kislina
Folna kislina je ena izmed oblik vitamina B, ki je znan tudi kot vitamin B9. Če načrtujete nosečnost, bodite še posebno pozorni na vnos folne kisline v organizem, saj pomaga pri pravilnem razvoju zarodka. Zagotovite si jo lahko z uživanjem zelene listnate zelenjave, stročnic, leče, brokolija, zelja, jajc, mesa, rib, mlečnih izdelkov, pomaranč, avokada, belušev in telečjih jeter ali pa kot dodatek k prehrani v obliki kapljic ali tablet. 

Visokokakovostne beljakovine
Neka študija je dokazala, da je prehrana, ki je bogata z beljakovinami, ugodna za spočetje. Prehrana, ki vsebuje 25 odstotkov beljakovin in 40 odstotkov manjši vnos ogljikovih hidratov, naj bi možnost spočetja kar podvojila. Priporoča se uživanje jajc, belega mesa in rib, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega-3. 

Maščobne kisline omega-3
Vnos maščobnih kislin omega-3 je izjemno pomemben, saj jih organizem sam ne zmore proizvesti, imajo pa pomembno vlogo pri zdravem razvoju otroških možganov. Mnoge študije so dokazale, da s prehrano vnesemo le trideset odstotkov priporočene količine maščobnih kislin omega-3, zato povečajte vnos z repičnim in orehovim oljem, lanenimi semeni ter ribami. 

Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
Mlečni izdelki telesu zagotavljajo zadostne količine kalcija, beljakovin in vitamina D, zato so pomembni za razvoj otroka. Izbirajte nizkokalorične izdelke in jih večkrat uživajte ter ponujajte tudi otrokom. 

Sadje in zelenjava
Sadje in zelenjava vsebujeta vitamine, minerale in vlaknine. Vsebujeta tudi vitamin C, folno kislino in železo, ki je pomembno pri preprečevanju slabokrvnosti. Jejte sveže sezonsko sadje in zelenjavo vsak dan. 

Izogibajte se transmaščobnim kislinam
Transmaščobne kisline so industrijsko proizvedene ali naravno prisotne. Škodljive so industrijsko pridelane, ker nižajo raven koristnega holesterola in dvigajo raven škodljivega holesterola v krvi. Vplivajo tudi na raven sladkorja v krvi in na nepravilno ovulacijo. 

Odsvetuje se tudi čezmerno uživanje kofeina, izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, bele moke in sladkorja.

Rukola

Nosečnicam se še posebno priporoča rukola, ki vsebuje aminokisline, železo, folate, vitamine B, A, C in K ter antioksidante. Priporoča se tako v nosečnosti kakor tudi v poporodnem obdobju. Koristna je tudi za moške, saj imajo folati v njej ključno vlogo pri moški plodnosti. Holin v rukoli je pomemben za nemoten razvoj in zdravje nerojenega otroka. 

Beluši 
Folati v beluših so pomembni za plodnost žensk in moških, moškim zagotavljajo zdravo semensko tekočino, ženskam pa ovulacijo. 

Ajda 
Živilo, ki odlično znižuje raven inzulina v krvi, je bogato s prehranskimi vlakninami, zato naj se večkrat znajde na vašem krožniku. Vsebuje tudi cink, ki poleg folne kisline vpliva na kakovost semenske tekočine pri moških. 

Paprika
Paprika vsebuje veliko železa ter vitaminov A in C. Številne raziskave so pokazale, da uživanje paprike prispeva k večjemu številu spermijev. Vsebuje tudi vitamina E in B6, ki pozitivno vplivata na plodnost.

Špinača
Železo v špinači poveča nastanek rdečih krvničk, ki telo oskrbijo s kisikom in so ključne za zdravo nosečnost.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.