atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zeliščni vrtiček kar v kuhinji

R. Š., 14.07.2018 14:00:27

Zelišča in dišavnice obogatijo okus in vonj jedi ter jim dodajo piko na i. Postavite jih na kuhinjski pult, okensko polico, balkon, teraso ali vrt.

Delite na:
Zeliščni vrtiček kar v kuhinji
Revija Bodi Zdrava

Njihova vzgoja je preprosta, poleg tega pa jih lahko gojite vse leto. Pozimi sicer ne bodo tako bujne kot sicer, pa tudi njihov vonj in okus ne bosta tako izrazita, vendar boste z njimi lahko prav tako izboljšali okus jedi, si lajšali bolezenske tegobe ali pa zgolj uživali ob pogledu nanje.

Preprosta vzgoja

Zelišča in začimbnice lahko doma gojite kar v lončkih. Za domačo vzgojo je najbolje izbrati tiste rastline, ki se ne razrastejo preveč. Najprimernejši so drobnjak, bazilika, peteršilj, meta, timijan in sivka.

Najbolje je, da jih posadite v lončke iz žgane gline, da bo voda lahko izhlapevala skozi porozne stene. Na dno lončka z luknjico najprej nasujte drenažno plast (pesek ali glinopor), da bo odvečna voda lažje odtekala, pod lonček pa postavite podstavek. Semena posejte v bogato humusno zemljo in vanjo zapičite označevalne tablice z imeni posameznih začimb. Lončke nato postavite v okrasne lončke, ki bodo krasili okenske police, kuhinjski pult, balkon, teraso, stopnice ali vrt, najbolje na svetlo in zračno mesto. Tovrstne rastline namreč potrebujejo pet ur sončne oziroma deset ur umetne svetlobe dnevno, zato jih lahko postavite tudi pod luč.

Rastline redno strizite, da preprečite njihovo čezmerno razraščanje, vendar jih nikoli ne postrizite za več kot tretjino njihove velikosti. Pazite pa tudi, da jih ne boste zalivali preveč. Zelo rado se namreč zgodi, da zelišča in dišavnice, ki jih gojimo doma, propadejo, ker se korenine utopijo v vodi. Rastline vam bodo hvaležne tudi, če jih boste redno pršili s postano vodo.

Zeliščni vrtiček kar v kuhinji

Za vsako težavo rož'ca raste

Začimbe in zelišča so uporabni v kuhinji, pomagajo pa tudi lajšati nekatere zdravstvene tegobe. 

Peteršilj

Peteršilj je najbolj nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji. Vsebuje rudninske snovi in vitamine C, A, B in E, je naravni diuretik, pomaga pri krčih in težavah z ledvicami. Peteršiljevi obkladki so odlična antiseptična obloga pri površinskih ranah in pikih žuželk.

Origano

Najbolj značilen okus po njem imajo italijanske, mehiške in španske jedi. Večinoma uporabljamo posušenega, vendar lahko okus jedi izboljšate tudi s svežim. Dodajamo ga paradižnikovim jedem, omakam, solatam, pečenkam, nepogrešljiv pa je tudi na pici.

Drobnjak

Uporabljamo ga za začinjanje omak, solat, jajčnih jedi in juh, dodajamo pa ga, tik preden jed postrežemo. Drobnjak je bogat vir vitaminov C in B2, kalcija, natrija in železa, deluje protivnetno in pomaga pospeševati prebavo.

Majaron

Dodajamo ga vsem mesnim jedem, še posebno klobasam. Odlično pa se poda tudi k omakam, juham, enolončnicam, zelenjavi in nadevom. Majaron pomirja, pospešuje prebavo, je naravni diuretik in blaži boleče menstruacije.

Šetraj

Odlično se poda k fižolovim jedem, sicer pa ga lahko dodajamo tudi juham, omakam, solatam, težko prebavljivim mastnim jedem ter zeliščnim kisom in oljem. Lahko ga uporabite tudi namesto popra.

Luštrek

Zanj velja pravilo manj je več. Izboljšal bo okus omak, enolončnic in različnih zelenjavnih jedi. Pomaga pa pri prebavnih težavah, vnetjih ledvic in mehurja, je naravni diuretik in afrodiziak.

Timijan

Z njim začinjamo vse vrste mesa, pa tudi nekatere vrste zelenjave. Sicer pa ta rastlina pomaga pri prebavnih motnjah, blaži krče, zdravi kašelj, niža temperaturo, blaži bolečine in je antibakterijsko sredstvo.

Bazilika

Z njo lahko obogatimo okus testenin, perutnine in teletine, dodajamo pa jo tudi različnim omakam, paradižnikovim in zelenjavnim jedem ter celo marmeladam. Bazilika pomaga pri prehladu in izkašljevanju, njen vonj pa odganja mrčes.

Rožmarin

Z njim začinimo divjačino, jagnjetino, svinjino, piščanca, pa tudi zelenjavne jedi. Ker pospešuje prebavljanje maščob, ga dodajamo mastni hrani. Znano je, da je rožmarin eno najbolj učinkovitih živil proti raku, poleg tega pa zdravi prebavne motnje, blaži občutek napihnjenosti in je naravni diuretik. Čaj iz rožmarina pomirja in pomaga proti revmatizmu, vonj rožmarina pa odganja mrčes. 

Žajbelj

Dodajamo ga ribam, mesu in testeninam. Ker deluje protivnetno, ga uporabljamo kot razkužilo za rane, pri vnetju dlesni in ustnih razjedah. Žajbelj pomaga pri prebavnih motnjah in pri lajšanju težav v menopavzi. Grgranje žajbljevega čaja pa omili bolečine pri vnetem grlu.

Melisa

S svežim okusom obogati sadne solate, osvežilne poletne pijače, pa tudi omake. Pomaga pri nespečnosti, žalosti, tesnobi, depresiji, potrtosti in razdraženosti, pri težavah v menopavzi, blaži krče, lajša prebavne motnje in bolečine pri migreni.

Poprova meta

Odlična je za pripravo čaja, za začinjanje jagnjetine, teletine, rib, omak in solat. Med drugim jo uporabljajo tudi v žvečilnih gumijih in čokoladah. Deluje kot anestetik, analgetik in antiseptik ustne votline in dihal, ureja prebavo in pomaga lajšati želodčne bolečine.

Pehtran

Verjetno ni treba poudarjati, da je odličen kot nadev v potici in štrukljih, dobro pa se poda tudi k različnim omakam, perutnini, juham, solatam, ragujem, k zelenjavi, jajčnim in gobjim jedem. Pehtran spodbuja tek in prebavo, učinkuje protivnetno, pomirja in je naravni diuretik.

Preberite tudi: Moj pehtran ne diši prav... Kliknite TUKAJ!