kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zeleno, ki te ljubim, zeleno!

M. V., Dom2, 27.02.2019 13:00:00

V vsakem prostoru bi morala biti kakšna rastoča rastlina, so bili prepričani včasih – in mnogi se s tem strinjajo še danes.

Delite na:
Zeleno, ki te ljubim, zeleno!
monstera Shutterstock

Zelene lončnice so vedno lep okras doma ali pisarne: popestrijo prostor, dokazano je, da pogled nanje pomirja in pozimi veča optimizem, čistijo zrak, nekatere sobne rastline pa tudi zmanjšujejo negativno sevanje in celo lovijo žuželke. Izberite pravo rastlino glede na svetlost prostora, vestnost vašega zalivanja in zahtevnost vzdrževanja. Ponujamo vam nekaj predlogov lončnic, ki so trenutno med najbolj priljubljenimi okraski doma.

MONSTERA

Večna klasika z velikimi razrezanimi listi in zračnimi koreninami izhaja iz tropskih gozdov Srednje in Južne Amerike. Za vzgojo je precej nezahtevna: rada ima svetle prostore, a uspeva tudi v polsenčnih, in toploto (a ne postavljajte je blizu radiatorja), poleti jo zalivajte dvakrat na teden, pozimi enkrat, priporočeno je občasno gnojenje in letno presajanje. Če jo imate dovolj dolgo, lahko celo zacveti.

shutterstock_590245031.jpg
Monstera
Shutterstock

GUMOVEC

Fikus z mesnatimi, temno zelenimi listi, iz katerega so nekoč pridobivali kavčuk (če ga ranite, iz njega priteče bel mleček). Je odlična sobna rastlina, ker zrak očisti strupov. Rad ima svetle prostore (prenese tudi neposredno sonce, a najbolje uspeva v polsenčni legi) in višje temperature. Potrebuje veliko vode, poleti ga zalivamo enkrat na dan, pozimi na nekaj dni. Da bodo listi še posebej sijoči, jih lahko obrišemo s krpo, namočeno v mleko ali pivo.

shutterstock_785848012.jpg
Gumovec
Shutterstock

ZMAJEVKA

Palmice, ki nas spomnijo na tropske dežele in zraven še odlično čistijo zrak. Zmajevk, ki prihajajo iz subtropskega podnebja, je več vrst, razlikujejo se predvsem po obarvanosti listov. To je idealna rastlina za temnejše prostore s suhim zrakom, najbolje se počuti, če temperature niso ne previsoke ne prenizke. Zalivamo jo enkrat na teden in je zelo trpežna, občutljiva je edino za preobilno zalivanje in zastajanje vode, takrat ji hitro začno odpadati listi.

shutterstock_1076355692.jpg
Zmajevka
Shutterstock

SOBNA PRAPROT

Gozdna eleganca v našem domu. Obstaja več vrst praproti, ki izhajajo iz vseh koncev sveta. Praprot ima rada svetlobo (a uspeva tudi v precej temačnih prostorih) in ne previsoke temperature (optimalno med 15 in 24 °C), zalivamo jo enkrat do dvakrat na teden, vsaj enkrat na mesec ji popršimo liste. Je precej nezahtevna, pazite predvsem, da v posodi ne stoji voda.

praprot.jpg
Praprot
Shutterstock

POPROVKASTA PILEJA

Izvira iz Kitajske, zato jo imenujejo tudi kar kitajski dolar. Uspeva v zmernih ali celo nižjih temperaturah in svetlih prostorih, ne mara pa neposrednega sonca. Je zelo nezahtevna, zalivamo jo enkrat ali dvakrat na teden, rada ima tudi pršenje. Da ostaja kompaktna in bogata, ji redno ščipamo vršičke.

shutterstock_1023231046.jpg
POPROVKASTA PILEJA
Shutterstock

DREVESASTA ŠEFLERA

Vednozeleni grm s pokončno, razvejeno krošnjo lahko kar pošteno zraste (višino dosežemo z vsakoletnim presajanjem). Ima čudovite razvejene liste, zato ji pravijo tudi dežnik ali medvedova šapa. Odlično čisti zrak. Rada ima polsenčne svetle prostore in zmerne ali višje temperature – zelo je občutljiva za mraz. Potrebuje veliko vode, zalivamo jo dvakrat ali trikrat na teden in jo pogosto pršimo.

shutterstock_1134693437.jpg
DREVESASTA ŠEFLERA
Shutterstock

Objavljeno v reviji Dom2 št. 21, 17. 12. 2019.