favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Zeleni in pisani adventni venčki

M. H., Zarja, 03.12.2018 15:01:57

Zapovedi so letos preproste: naravna smreka, suhi venčki in ustvarjalnost v vazah. Vse drugo je prepuščeno vaši iznajdljivosti.

Delite na:
Zeleni in pisani adventni venčki
Adventni venček Revija Zarja

Variacije na temo – venček v vazi

Tradicionalno je adventni venček stal na mizi, družina pa je vsako adventno nedeljo prižgala eno od štirih sveč. Moderni adventni venčki se ponovno spogledujejo s tradicijo namiznega okrasja, le da dopuščajo veliko svobode pri interpretaciji venčka. Tako lahko brez zadržkov venček iz vejic oblikujemo na velikem krožniku ali v visoko vazo naložimo storže, sveče pa pritrdimo v kote. Letošnji pravi modni hit pa so vaze iz epruvet, ki jih z vrvico lahko zvežemo tudi v krog, v vsako od epruvet pa zataknemo cvetlico ali zeleno vejico.

vencki suhi 2.jpg
Adventni venček
Revija Zarja

Večna naravna smreka

Skandinavsko božično okrasje prisega na naravni videz. Prav taki so tudi letošnji priljubljeni zeleni venčki: preprosti, tanki, zeleni. Ni nujno, da so v njih spletene smrekove veje, lahko so tudi borove ali pa kakršnokoli drugo zelenje iz zimskega gozda. Lahko jih okrasimo z lučkami. Zelo priljubljeno okrasje pa je, da na steno obesimo več venčkov. Taki venčki so lahko tudi nadomestilo novoletne jelke. Modna zapoved letošnjih venčkov je tudi, da so spleteni le do polovice, tako da se na drugi polovici vidijo šibe.

vencki skleda 1.jpg
Adventni venček
Revija Zarja

Pisano suho sadje in čiliji

Nikoli ne gredo iz mode venčki iz suhega sadja in cvetja. Kombiniramo jih lahko s svežimi smrekovimi vejami, suho dekoracijo – med to so v zadnjem času še posebno priljubljeni rdeči suhi čiliji – pa prilepimo z vročim lepilom. Čeprav so venčki iz suhega sadja navadno pisani, lahko tudi tu posnemamo naravo: veje in posušeni šipek bodo v dom prinesli zimski gozd. 

vencki skleda 2.jpg
Adventni venček
Revija Zarja

Objavljeno v reviji Zarja št. 48, 27. 11. 2018.