Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Zdrav nered je novi trend

Dunja Strašek, Ženska, 24.10.2017 11:00:00

Pri urejanju doma je dolgo veljal trend minimalizma, sloga, ki narekuje preprosto ureditev s čim manj opreme in dodatkov.

Delite na:
Zdrav nered je novi trend

V tako urejenem prostoru zato vlada mir, saj je očiščen vseh nepotrebnih stvari, ki bi nam kradle pozornost. Za vse, ki jim je takšno razmišljanje blizu in imajo dovolj prostora za shranjevanje vseh stvari, je to povsem v redu, mnogi drugi pa pravijo, da so minimalistično urejeni prostori opustošeni in da v njih ni nobenega življenja, posebnega značaja in topline. In prav to se je izkazalo kot novi trend – maksimalizem predstavlja zdrav nered, kjer se obdamo z nam ljubimi stvarmi. V tem ponorelem svetu si ljudje vse bolj želijo toplino in prijetno, udobno zavetje – in kje drugje lahko tu ustvarimo, če ne doma?

Nekaj svežega in vznemirljivega predstavlja mešanje vzorcev, barv, tekstur, materialov, slogov, postavitev dekorja, zbirk in dodatkov na ogled. Vodilo maksimalizma je zdrav nered – vse, kar imamo, je potrebno spoštovati, ne zavreči, tako urejen prostor pa tudi bolj spodbuja ustvarjalnost kot minimalističen. Zdrav nered pa je treba znati ustvariti – ponujamo vam nekaj nasvetov, kako.

Tkanine

Hišni tekstil je idealen, da se obdamo s tistim, kar imamo radi. Lahko so barve, vzorci, materiali. Poleg tega ima to prednost, da ga zlahka zamenjamo, ko se podobe naveličamo. Izberemo lahko blazine z eksotičnimi motivi in dodamo barvito preprogo – prostor bo kar sijal od energije. Ali pa kombiniramo vzorčaste blazine z enobarvnimi, katerih barva je enaka kot pri vzorčastih, podobo prostora pa dopolnimo z vzorčastimi zavesami.

Police in še več polic

Če ne morete zavreči svojih stvari, minimalistični slog preprosto ni za vas. Vse vaše imetje je povezano z osebnimi spomini, zato jih razpostavite, da bodo vedno z vami. Omislite si police, kjer ni prostor le za knjige, ampak tudi za osebne spomine.

Nevtralne barve

Samo zato, ker si ne želimo minimalističnega sloga, še ne pomeni, da moramo v prostor vnesti vse barve mavrice. Maksimalizem je tudi v nevtralnih barvah, le da izberemo različne teksture in materiale, kot so na primer preproga iz jute, naslanjač iz ratana in pregrinjalo iz umetnega krzna.

Steklena klubska mizica

Ne le vitrine, tudi steklena klubska mizica je prostor, kamor lahko shranite svoje ljube stvari. Tako bodo vedno na ogled, poleg tega pa je takšna mizica nekaj posebnega in predstavlja osrednjo točko v dnevni sobi.

Naj spomini živijo

Dnevna soba je prostor za spomine, sprostitev in druženje. Ker v njej preživimo veliko časa, naredite prostor za predmete, ki jih imate radi – uokvirjene fotografije, spominki, vaze, sklede, blazine, odeje in preproge. Razpostavite jih s slogom in dodajte veliko okrasnih rastlin.

Domači atelje

Imeti minimalističen domači atelje je preprosto nemogoče, saj pri ustvarjanju, kar koli že počnemo, potrebujemo veliko stvari. A namesto tega, da imamo nered, ga lahko polepšamo v pravo ustvarjalno oazo. Namestite police in nanje barve, košarice za prejo, škatle za drobnarije, prav pride tudi lesena plošča z žebljički, kamor obesimo vse pripomočke. Tako bo miza prosta in pripravljena za delo. In še en nasvet: naj bo barvito, barve spodbujajo ustvarjalnost.