Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zaščitite hišne ljubljenčke: zajedavci povzročajo bolezni

M. B., Maja, 14.06.2018 13:01:13

Nekatere parazite psi in mačke lahko prenesejo tudi na lastnike. Kako ukrepati?

Delite na:
Zaščitite hišne ljubljenčke: zajedavci povzročajo bolezni
Dreamstime

Že sama misel na parazite prinese na obraz kisel pogled. Pa vendar ima po podatkih veterinarskih centrov še vedno več deset odstotkov psov v Sloveniji katero od številnih vrst črevesnih zajedavcev, mnogim štirinožnim kosmatincem pa pijejo kri klopi in bolhe. Stanje je še bolj zaskrbljujoče, če vemo, da nekatere parazite psi in mačke lahko prenesejo tudi na lastnike, torej ljudi. Kako ukrepati? Kot vedno je najboljša preventiva!

Tveganja

Vsi psi in mačke lahko dobijo zajedavce. Zunanje zajedavce, kot so bolhe in klopi, je lažje odkriti, saj pri živali povzročajo praskanje, drgnjenje in izpadanje dlake, medtem ko so lahko notranji zajedavci povsem neopaženi. Včasih hišni ljubljenčki z notranjimi paraziti bruhajo, imajo drisko ali nepričakovano izgubijo težo, še večkrat pa simptomi niso jasni in jih zlahka prezremo.

Ali ima vaš kosmatinec notranje zajedavce, najlažje ugotovite tako, da ga peljete k veterinarju vsaj enkrat na leto - veterinar bo preveril vzorec blata pod mikroskopom (opazna jajčeca, ličinke) in testiral kri. Sploh če domov pripeljete novo žival, je priporočljivo, da jo naprej pregleda veterinar, in tako izključite možnost, da bi bili doma izpostavljeni zunanjim in notranjim parazitom.

Vir bolezni

Paraziti so eden glavnih razlogov za bolezni pri psih in mačkah. Bolhe povzročajo draženje kože, vnetja in celo anemijo pri mladih živalih. Klopi so prenašalci borelioze in še več kot 300 drugih bolezni, ki so lahko tudi usodne. Črevesni paraziti pa lahko povzročajo bruhanje, drisko, neješčnost, izgubo teže in tudi slabokrvnost. Med njimi so najbolj nevarne trakulje in gliste, zlasti tako imenovana srčna glista. Odrasli primerki srčne gliste se namreč naselijo v srcu, kamor odlagajo svoje ličinke. Prvih šest mesecev pes ne kaže znakov, nato se pojavijo težave z dihanjem, kašelj in utrujenost. Srčne gliste povzročajo razširitev srca in žil ter zamašitev žil. Posledično se pojavijo znaki, kot so hujšanje, kašelj, nabiranje tekočine v trebuhu, živali nimajo apetita in so brezvoljne. Ob zamašitvi krvnega obtoka pes pogine. 

Poleg tega lahko jajčeca vseh vrst notranjih zajedavcev prenesejo domači ljubljenci tudi na ljudi, zlasti ranljivi so otroci, saj pogosto dajejo roke v usta. V umazaniji za nohti pa se nemalokrat skrivajo jajčeca glist.

Preventiva

Preden zaženete paniko, naj vas pomirimo, da je parazite zlahka odpraviti in se pred njimi še lažje zaščititi. Vsekakor je priporočljiv nakup zaščitnih sredstev, ki jih dobite na najbližji veterinarski kliniki. Tam vam bodo znali tudi svetovati, kakšna zaščita je najboljša za vašo žival, na primer oralna ali topična, torej takšna, ki jo nanesete na kožo oziroma dlako.

Preberite tudi: Pri nakupu sončnih očal nikar ne izberite ponaredka! Kliknite TUKAJ!