stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Zanimive ideje za majhne prostore

Barbara Sršen, Maja, 10.09.2017 16:00:00

Ko opremljamo majhno stanovanje ali majhno sobo, garsonjero, je najpomembnejša dobra razporeditev pohištva, ki omogoča dober izkoristek prostora.

Delite na:
Zanimive ideje za majhne prostore

Majhen prostor mora biti svetle barve, ker svetle barve (bela) prostor naredijo na videz večji, lažji, svetlejši in bolj zračen, temnejše barve pa učinkujejo ravno nasprotno. Tudi ogledala lahko s pridom izkoristimo: dobro postavljena ogledala prostor povečajo in mu dodajo svetlobo. Kako torej majhno stanovanje spremeniti v pravi mali prostorski čudež?

Svetle stene in pohištvo

Svetle stene optično povečajo prostor, temne barve in veliki vzorci na stenah naredijo prostor še manjši. Svetlo pohištvo doda svetlobo majhnemu prostoru, svetle zavese do tal pa sobo vizualno podaljšajo.

Barvni poudarki poživijo in povečajo prostor

Lahko se zgodi, da prostor z belimi stenami in belim pohištvom postane dolgočasen. V takem primeru poskrbite za barvni poudarek: eno od sten (ne največje) pobarvajte v vam ljubo živahno barvo ali pa postavite v sobo nekaj živobarvne opreme. Pazite, da z močnimi barvnimi poudarki ne boste pretiravali.

na tesnem 2.jpg

Barvni poudarki v rdeči barvi prijetno poživijo majhno svetlo stanovanje.

Police na stenah

Če nimate dovolj prostora za večje omare ali predalnik, izkoristite prostor na stenah - na stene pritrdite čim več polic in pridobili boste veliko dodatnega prostora za shranjevanje.

Razsvetljava je pomembna!

Domišljena razsvetljava spremeni prostor in ga tudi poveča. Idealna svetloba prostor ne le razsvetli, ampak ga tudi »opremi«. Z različnimi svetlobnimi učinki in poudarki bomo prostor polepšali in optično povečali.

Enotna obloga tal razširi prostor

V posebno majhnih stanovanjih je priporočljivo položiti povsod enako talno oblogo. To optično razširi prostor. Priporočamo kakovosten laminat v svetli barvi, ki ga lahko uporabite prav v vseh prostorih.

Ogledalo na steni

Ozek hodnik, majhna kopalnica in kuhinja ter utesnjena spalnica bodo delovali večje s pametno nameščenim ogledalom na steni. Ogledalo naj odseva svetlo površino - raje belo steno kakor polno knjižno polico.

na tesnem 3.jpg

Predelne »stene«, ki razdelijo prostor

Če živite v garsonjeri, si lahko razdelite prostor v več funkcionalnih delov: spalni, kuhinjski, dnevni … Za predelne stene uporabite samostoječe police, ki prostora ne zaprejo in ne vzamejo svetlobe, poleg tega pa pridobite dodaten prostor na policah.

Izkoristite doslej neizkoriščen prostor

Prostor pod stopnicami je navadno zapolnjen z zidaki ali obložen z lesom, vendar neizkoriščen. Vanj lahko namestite predale ali police in tako pridobite precej dodatnega prostora za shranjevanje.

na tesnem 4.jpg

Domiselno oblikovani kosi pohištva za boljši izkoristek prostora

Pohištvo, ki ga lahko uporabljamo na več načinov, naredi čudeže v majhnem stanovanju: večnamenska nizka mizica s predali, spalna sedežna garnitura ali postelja, skrita v omari, zložljiva kuhinjska miza, večnamenski kuhinjski element na kolesih, ozke visoke police ... vsi ti elementi omogočajo dodaten izkoristek prostora.

na tesnem 5.jpg

Skrito ležišče

Dodatno ležišče za goste ali za stalno uporabo je lahko pospravljeno v posteljo. Lahko ga naredite iz fotelja, postelja je čez dan pospravljena v omari. Kako imeti lepo dnevno sobo in udobno spalnico v enem prostoru? Odgovor je skrit v omari. V italijanski tovarni Clei so oblikovali sistem Nuovoliola, ki je sestavljen iz postelje v omari in sedežne garniture ter uporabnih polic. Čez dan imate v dnevnem prostoru elegantno in udobno sedežno garnituro, za katero je stena s poličko. Zvečer pa enostavno položite blazine s sedežne garniture v notranjost garniture, potem pa z lahkim potegom za belo steno postavite posteljo, ki pokrije dvosed. Polička na steni se spremeni v podporno nogo postelje.