reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zakaj ne moremo biti vsi urejeni in imeti vse popsravljeno

Tina Lucu, 13.01.2020 08:00:00

Na Netflixu je pravi hit umetnica pospravljanja Marie Kondo, ki izdaja knjige, piše članke, citirajo jo po vsem svetu in zdaj si je gospa omislila še trgovino z izdelki za boljšo organizacijo doma. Ja, prav zdi se, da razsaja pospravljalni virus: vse, česar ne potrebujemo, mora stran. Škoda - kajti shranjevanje, zbiranje in malce nereda tako dobro dene naši duši. Ljudje pač nismo vsi enaki in ne funkcioniramo na enak način. Poglejmo, zakaj in komu prija malce nereda.

Delite na:
Zakaj ne moremo biti vsi urejeni in imeti vse popsravljeno
razmetano Profimedia

Zbiratelji so tople osebe

Zanje ni pomembno, da imajo vsi ljudje in tudi vse stvari določene funkcije ali da so uporabni. Oni vedo: nekaj - ali nekoga - imamo lahko radi tudi kar tako. Medvedka za crkljanje brez enega očesa, uro, ki ne tiktaka več, ali pa zmečkan klobuk. To so tako tople osebe, da se navežejo še na stvari, kaj šele na ljudi.

Kaoti so pametni

Tam en kozarček s svinčniki, tukaj en kup časopisov, vmes pa stare vstopnice za koncerte. Zgoščenke, sponke za papir in morda dve, tri kavne skodelice. Tak nered je vendar nekaj slabega, kajne?

Ne. Študije so pokazale, da so ljudje, nagnjeni h kaosu, inteligentnejši in ustvarjalnejši od redoljubnih fanatikov.

Shranjevanje je okolju prijazno

Odeja z majhno luknjico, ki jo komaj še uporabljamo? Rumena posodica za čajno lučko, ki je barvno popolnoma iz mode? Po mnenju strokovnjakov za pospravljanje ju je treba zavreči in kupiti novo odejo in novo posodico za čajno svečko.

Toda: če bi vsi živeli po motu metanja stvari v smeti, bi našemu okolju kmalu šlo še slabše. Stare odeje še vedno tako toplo pogrejejo med peko na žaru na vrtu. In rumena bo enkrat spet v modi.

Stran s sterilnostjo

Nekateri ljudje imajo tako čista tla, da bi na njih lahko v vsakem času opravili srčno operacijo. Vse je klinično čisto. Nikjer niti enega prahca. Vendar je malo verjetno, da bo vaša tla uporabljal kirurg. Torej so lahko nekoliko manj sterilna.

Zbiranje je zabavno

Ljudje smo bili od nekdaj zbiralci. V naše votline smo morali zvleči vse mogoče - oreščke, jagodičje, les, nekaj medvedjih kož in kremene. Zbiranje imamo torej v genih. In tako kot pri vsem, kar mora človek početi, da še naprej obstaja kot vrsta, je narava tudi zbiranje opremila s faktorjem radosti in veselja (tako kot telesno ljubezen).

Vse to pa ne pomeni, da morate hraniti nekaj starih ličil za ustnice, nedelujoče aparate ali 80 do 100 školjk z zadnjega dopusta. Tako boste namreč poskrbeli za prostor za nove ljube drobnarije …

Objavljeno v reviji Maja/Liza št. 50, 6.12.2019