Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Za bolj elastično in napeto kožo

Tina Lucu, 18.02.2020 11:00:13

Razlogov za staranje kože je veliko, najpomembnejši pa je razgradnja kolagenskih vlaken, ki skrbijo za gladko in elastično polt. Dermatologi stalno izumljajo nove metode, kako bi s kolagenom nahranili kožo in jo pomladili, ponujajo razna dermalna polnila in čudežne kreme, ki pa veliko stanejo. Kako do napete kože na poceni način? Nič lažjega, uporabite želatino (kar tisto, namenjeno kuhanju), ki je naravni vir kolagena.

Delite na:
Za bolj elastično in napeto kožo
koža Profimedia

Prednosti želatine za obraz in telo

Večina ne bi nikoli niti pomislila, da je želatina v prahu ali lističih, ki jo uporabljate za kuhanje, lahko tudi nadvse imeniten lepotni pripravek. Vendar je res! Želatina namreč vsebuje kolagen, ki prodre tudi v kožne pore, varuje pred izgubo vlage ter sodeluje pri pomlajevanju in zagotavljanju podporne strukture koži.

Želatino lahko kot kozmetično sredstvo uporabljate že veliko prej, preden se pojavijo globoke gube, primerna je že za mlajše dame, ki se šele srečujejo z zametki prvih gubic in utrujeno kožo. Želatina ji namreč povrne elastičnost in napne kožo obraza, da je videti polnejši in bolj sijoč. Za piko na i pa je želatina tudi dobro osvetljevalno sredstvo. Poletne pegice in pigmentna znamenja pod njenim vplivom posvetlijo oziroma izgubijo del svojega temnega značaja.

Maska z želatino in mlekom zoper ogrce

Ta maska ni le idealna za starejše gospe, ampak tudi za mlajše posameznike, ki trpijo za ogrci na obrazu, predvsem na nosu. Iz mleka in želatine namreč nastane enkratno čistilno sredstvo, ki globinsko očisti pore. 

Zmešajte želatino in mleko v enakih deležih, na primer vzemite po dve žlici vsake sestavine. Mešanico segrejte v mikrovalovni pečici (dovolj je že 10 sekund), da postane podobna gosti sluzi. Zmes nato s čopičem nanesite na problematična mesta na obrazu, zlasti tja, kjer opazite črne kapice ogrcev. Počakajte približno 15 minut, da se posuši, in s hitrim gibom obliž odlepite s kože. Opazili boste, da so pore čiste, na maski pa umazanija.

Maska z želatino in ogljem za oženje por

Na mastni koži se pogosto pojavljajo razširjene pore, ki so videti zelo neestetsko in jih težko skrijete tudi za pudrom. Zožite jih lahko z želatino in aktivnim ogljem, ki dodatno tudi razstrupi kožo, saj iz nje potegne toksine. Za masko potrebujete eno žlico želatine, eno tableto aktivnega oglja in dve žlici vode (lahko tudi mleka). Tableto oglja dobro zdrobite in jo zmešajte z želatino. Prilijte vodo in mešajte toliko časa, da v zmesi ne bo grudic. Mešanico nato za 15 sekund postavite v mikrovalovno pečico ter počakajte, da se ohladi. S tršim čopičem jo nanesite na obraz, in sicer v več plasteh. Po 20 minutah se bo maska strdila in spremenila v debelejši film. Z obraza ga potegnite z enim hitrim potegom. Kožo osvežite z losjonom in jo negujte s kremo.

S kumaro

Kumarična maska z želatino osveži polt, vrača mladostni sijaj in napeto polt. Pol žlice jedilne želatine razpustite v pol žlice mrzle vode in počakajte, da nabrekne. Nato želatino segrejte na štedilniku, da se povsem razpusti. Olupite eno veliko kumaro in jo naribajte ali narežite v električnem sekljalniku. Iztisnite sok, zmešajte ga z raztopino želatine in za dve uri postavite v hladilnik. Ko se masa strdi, jo nanesite na obraz, pustite učinkovati pol ure, nato pa jo sperite z mlačno vodo. Masko si lahko pripravite enkrat do dvakrat na teden.

Kako doma narediti kolagen?

Ste vedeli, da si lahko kolagen naredite sami doma?

Potrebujete poceni goveje kosti, ki jih približno pol ure pečete v pečici pri 200 stopnjah. Potem jih zalijete z vodo, da so kosti pokrite, in jih kuhate še približno dve do tri ure. Nato to govejo juho ohladite v hladilniku. Ko se ohladi, odstranite zgornjo plast maščob, pod njo pa je še tanka pudingasta plast. En deciliter tega govejega pudinga po količini hranljivih snovi ustreza žlički želatine v prahu.

Morda niste vedeli?

Kolageni so v našem organizmu najbolj zastopana oblika beljakovin in glavna komponenta kože, vezivnega tkiva in kosti. Kolagen pomaga pri ohranjanju dobrega počutja, mladostnega videza, povezuje kosti v sklepe, gradi ovojnice okoli organov ter jih med seboj ločuje, povezuje kožo s strukturami pod njo, ovija mišice, ščiti žile in živce. Človeško telo kolagen tvori samo, vendar le do 25. leta, potem pa je kolagena vedno manj (raziskave kažejo, da se zaloge kolagena po tem letu zmanjšujejo za 1,5 odstotka na leto) in posledice so lahko precej neprijetne: upadanje napetosti kože, pojav gub in pospešeno staranje.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020