GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Všeč si je takšna, kot je

Marjana Vovk, 08.10.2019 13:00:00

Igralka Bernarda Oman ima za sabo že več kot 35 let igralske kariere, zaposlena je v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer dela tudi njena edinka Ana Dolinar. Ta jo je pred kratkim razveselila s tretjim vnukom, Lunom, ki se je pridružil sestricama Ronji in Nani.

Delite na:
Všeč si je takšna, kot je
Bernarda Oman Marko Vavpotič/M24.si

»Rada sem babica,« pravi Bernarda. »Vse, kar dam vnukom, mi oni vrnejo nazaj.« Novembra bo dopolnila šest desetletij, a se s tem prav nič ne obremenjuje.

Počasi se sicer že pripravlja na upokojitev, saj ne želi iz gledališča oditi z grenkobo, tako kot večina njenih starejših kolegic, saj se naenkrat počutiš odrinjeno in nepomembno. »Jaz tega nočem in ne bom dopustila, da se mi zgodi,« je odločena. Let ne skriva, tudi lepotne operacije, po katerih danes ženske tako rade posegajo v iskanju večne mladosti, je ne zanimajo. »Ne verjamem, da bi me lepotni popravki naredili srečnejšo ali samozavestnejšo. Očitno sem si všeč takšna, kot sem,« se nasmeje s tistim svojim značilnim, rahlo hripavim in nalezljivim smehom.

004mv.jpg
Bernarda Oman
Marko Vavpotič/M24.si

Zelo lepo! Sploh ker ima danes večina žensk, pa tudi že deklic, težave s samopodobo. Modna in zabaviščna industrija nam narekujeta, kako naj bi bile videti, kar je po navadi daleč od povprečne ženske.

Bernarda Oman: To mi je res tuje, čeprav imam strašno rada vse, kar je lepo - pa naj bo to roža, hiša, travnik, obraz, koža … Mislim, da z lepotnim posegom ne narediš nič lepega, bolj mi je všeč tisto originalno. Meni je tudi staro lepo. Stare ženske so lahko zelo lepe s svojimi obrazi, polnimi gub. Če so svetle in imajo notranjo energijo, so njihovi obrazi polni in lepi. Tega ne moreš primerjati z obrazom, ki ga je popravila lepotna kirurgija. Se mi zdi, da je ta boj jalov - vsi se postaramo in smo enkrat stari. Ampak žal tudi mislim, da je hlepenje po mladosti v družbi že takšna zapoved, da je ta trend neustavljiv. Kot so bile neko obdobje zapoved lasulje, drugič bel puder, tretjič umetne trepalnice, so v tem stoletju lepotne operacije. Ne vem, kam bo to še šlo, ne verjamem pa, da bi kar popustilo.

Verjetno pa skrbite za svoj obraz in telo?

Bernarda Oman: Premalo! Uporabljam kremo za obraz, a jo menjavam. Rada poskusim kakšno novo ali če mi kdo katero svetuje. Ne verjamem, da je smiselno kupovati zelo drage kreme, tako da imam svoj osebni limit, kako draga je lahko krema, da si jo še privoščim. Čeprav grem kdaj tudi malo čez.

Katera ličila imate vedno pri roki?

Bernarda Oman: Puder, šminko in barvico za obrvi - imam raje širše, a sem si jih že v osnovni šoli toliko pulila, da mi ne rastejo več in si jih moram malo dorisati.

047mv.jpg
Bernarda Oman
Marko Vavpotič/M24.si

Imate kakšen poseben kozmetični obred?

Bernarda Oman: Vsak večer si kožo očistim in nanesem serum in kremo. Sicer pa je stanje kože odvisno tudi od letnega časa, razpoloženja itd. Najlepšo kožo imam, če sem veliko zunaj v naravi, diham kisik, dobro in veliko spim, jem hrano, po kateri se zjutraj ne zbudim vsa napihnjena …

Veliko ste zunaj. Se ne izogibate soncu?

Bernarda Oman: Seveda se mu, zelo! Imam tanko kožo in kljub vsem zaščitam - kremo za sončenje imam vedno in povsod s seboj, nosim klobuk in sončna očala - vsako leto opazim kakšno kožno spremembo, ki jo grem jeseni pokazat zdravniku, in skoraj vsako leto mi kakšno tudi odstranijo. Zato se moram sonca precej paziti.

Kakšne barve oblačil prevladujejo v vaši omari?

Bernarda Oman: Različne, malo menjam, hočem se znebiti črne, ki je sicer osnovna, v moji omari je je veliko in jo imam rada. Želim ji dodati še kakšne druge barve. Rada imam modro, rdečo, zeleno, zdaj celo rjavo … Vse barve imam rada, razen morda rumeno in oranžno malo manj. Raje imam enobarvna oblačila kot pisana. In raje tista brez vzorcev, čeprav jih imam tudi, predvsem imam rada črte, pike in kroge, imam pa tudi kakšne rože in kocke.

Vaš najljubši kos oblačila?

Bernarda Oman: Strašno rada imam kavbojke, take bolj udobne in brez elastana - kadar ne vem, kaj naj oblečem, na koncu pristanem pri kavbojkah. Rada imam tudi obleke - tako pozimi kot poleti. Zelo rada sem pokrita, poleti s slamniki in klobučki, pozimi pa s kapami.

Vas ne skrbi frizura?

Bernarda Oman: Še bolje, da je pokrita, da se je ne vidi! (smeh) Igralke imamo to srečo, da ko pridemo v službo, nam tam naredijo frizuro, tako da nam je zasebno velikokrat vseeno, ker se moramo tako ali tako vsak večer naličiti in sfrizirati.

Bernarda Oman
Bernarda Oman
arhiv

Žensko v sebi izživite v gledališču?

Bernarda Oman: Ja, to je precej privilegiran poklic. Velika prednost in včasih radost je, da lahko tako globoko skočiš v druge kože. Življenje je zaradi vlog lahko še bogatejše. Ko sem intenzivno v nekem študiju in z roko v roki hodim z vlogo (to seveda ni vedno), se res počutim privilegirano. Čeprav moraš seveda hkrati paziti, da jo vendarle držiš na distanci.

Treba je najti pravo mero?

Bernarda Oman: Tako je. Kakšnemu igralcu se kdaj zgodi, da ima zaradi prevelikega vživljanja težave. Jaz jih k sreči nikoli nisem imela.

052mv.jpg
Bernarda Oman
Marko Vavpotič/M24.si

Vidim, da nosite tudi zanimiv nakit.

Bernarda Oman: Nakit imam zelo rada, sploh kakšen poseben. Včasih se z nakitom nagradim ali malo pocrkljam - zakaj bi ti moral nakit kupovati kdo drug? Imam zelo različne kose, od zelo elegantnih, tudi kakšne tri, štiri drage, do čisto navadne bižuterije. Veliko imam tega, marsičesa tudi ne nosim, ampak spravljam v škatlo, da se bosta morda moji dve »muli« kdaj »krancljali« z njim.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019