hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Vse kar morate vedeti o sivi

Kristina Strašek, 29.08.2019 11:00:00

Tokrat si bomo pobližje ogledali barvo elegance in prefinjenosti, a tudi barvo žalosti in skrivanja. Gre za kombinacijo črne in bele, posledično težko govorimo o konkretni karizmi in karakterju, ki bi ga lahko dala prostoru. Gre za barvo, ki se skrije in da prostor drugim odtenkom, da zaživijo. Pozdravite sivo.

Delite na:
Vse kar morate vedeti o sivi
siva dreamstime

Siva je barva, ki jo mnogi povezujejo z negativnimi občutji. »Siva je edina barva, ki nima pozitivnih značilnosti.

Oblečemo jo, kadar želimo biti neopazni ali kadar želimo prikriti svojo osebnost. "Lahko izraža resnost,« pravi Karen Haller, priznana strokovnjakinja za barve in svetovalka. A to ni ustavilo neštetih modnih navdušencev in notranjih opremljevalcev. Siva je kljub turobnosti tako postala simbol prestiža, elegance, a tudi umirjenosti in varnosti.

dreamstime_m_125829461.jpg
siva
dreamstime

Če ste tudi vi v svoj prostor nevede sčasoma vnesli več sive, lahko to pomeni, da v sedanjosti potrebujete več občutka varnosti in pripadnosti, ki ga boste v sivi vsekakor našli. A po drugi strani je to lahko tudi pokazatelj, da se radi skrivate pred svetom.

dreamstime_m_125435793.jpg
siva
dreamstime

Pazite, siva vam lahko spije veliko energije

Čeprav je siva sicer več kot očitno pomirjujoča barva, lahko predolga izpostavljenost tej barvi privede tudi do pomanjkanja energije. Ljudje namreč večkrat poročajo o izžetosti in depresiji, pomanjkanju energije in ustvarjalnosti, ki so jo morda še tisti dan potrebovali. Če ste se s tem kdaj soočili tudi sami, ste bili morda izpostavljeni takšnemu odtenku sive, ki vam ne ustreza, lahko pa je razlog kar siva v celoti. V tem primeru se je morda raje izogibajte.

 

dreamstime_m_91432240.jpg
siva
dreamstime

Medtem ko so nevtralni odtenki vsekakor prva izbira pri pleskanju sten in tako kreiranju vašega ozadja, je pri tem siva ultimativna zmagovalka. Kot je o njej spregovorila Karren Haller, gre za barvo, ki zna ohranjati svojo distanco in tako dovoli, da v njeni bližini zablestijo drugi barvni odtenki.

dreamstime_m_107725028.jpg
siva
dreamstime

dreamstime_m_125435128.jpg
siva
dreamstime

A to še ne pomeni, da lahko vključite katerekoli barvne kombinacije in računate na pozitiven končni izdelek. Namesto prefinjene sobane lahko ustvarite precej zagrenjeno temačno izbo, v kateri se nihče ne bo počutil varnega, temveč prej ujetega v jami. Tega pa nočete, mar ne?

dreamstime_m_126632982.jpg
siva
dreamstime

Obstajata dva pristopa, kako sivo kombinirati z drugimi barvami:

1.       Kombinirajte jo s pastelnimi barvami

Nežna z nežno skoraj ne more zgrešiti. Uporabite svetle barve, kot na primer rožnato in rumeno, ali katerekoli svetlejše odtenke sicer temnih barv. Na tak način boste v prostor vnesli svežino, nekaj več optimizma in seveda občutek svobode.

dreamstime_m_131769804.jpg
siva
dreamstime

2.       Kombinirajte jo z živimi barvami

V tem primeru siva služi kot ozadje, ki nekoliko umiri energičnost druge izbrane barve. Pri izbiri drznih barv lahko vsekakor stopite iz običajnih okvirov in posežete po nekoliko bolj nekonvencionalnih. Res je, siva lahko zdrži vse. Lahko izberete oranžno, morda kar sončno rumeno. Posežete lahko tudi po živo rožnati ali zeleni.

Kaj pa kombinacija sive z belo?

dreamstime_m_148226304.jpg
siva
dreamstime

Ste vedeli, da lahko s tem prostor vizualno povečate? Vse je v izbiri odtenka. Med sabo uskladite svetlo sivo z belo, dodajte pa le nekaj izbranih kosov temno sive. Če ne potrebujete povečanega prostora, temveč le eleganco, lahko posežete po temnejši niansi sive, ki bo služila kot odličen kontrast.

Siva in bež bosta skupaj ustvarili umirjen prostor

dreamstime_m_126722655.jpg
siva
dreamstime

Imate raje nekoliko bolj umirjen ton stanovanja? Potem bo kombinacija sive z bež za vas vsekakor odlična. Obe namreč delujeta pomirjujoče, prostor pa spremenita v stilsko dovršeno sobano, ki daje vtis bogastva. Uporabite jo v spalnici ali dnevni sobi.

Najbolje se s sivo kombinira ravno rumena

dreamstime_m_121952386.jpg
siva
dreamstime

Rumene stene in sivo pohištvo? Zakaj pa ne? Rumena je namreč barva sonca in večnega optimizma, ki vsekakor drastično spremeni vibracijo sobe, kjer je preveč sive, prav tako pa lahko ravno siva umiri energičnost rumene. Lahko bi rekli, da sta najboljši par. A obstaja pravilo: temnejša ko je siva, svetlejša mora biti rumena. Svetlo siva se bo na drugi strani lepo kombinirala z bledo ali peščeno rumeno ter njenim malce bolj rožnatim odtenkom.

Kdaj uporabiti temno sivo v vašem domu?

dreamstime_m_125930201.jpg
siva
dreamstime

Kot smo že omenili, je lahko siva videti precej turobno in nevabljivo. Najbolj kočljivi so ravno temnejši odtenki in njihova nespametna raba. A to še ne pomeni, da se jim morate izogibati. V resnici so lahko čudoviti, če le veste, kako jih pravilno umestiti. Če je vaša soba preveč bela, lahko vanjo vnesete temno sivo in jo umirite. Ena od možnosti je, da prepleskate del stene, druga pa, da sivo vnesete z dekorativnimi predmeti. V poštev pridejo tako temne blazine kot vaze in slike.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 34, 16. 8. 2019