Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Vrtički vnašajo upanje v begunsko taborišče

Lemon Tree Trust, Zeleni raj, 26.05.2018 15:01:54

V begunskih taboriščih po svetu živijo milijoni ljudi, med katerimi se mnogi ne bodo nikoli več vrnili na svoje domove. Gojenje rastlin je za mnoge zelo pomemben način, ki jih povezuje z nekdanjim okoljem in jim ob tem pomaga povrniti delček dostojanstva.

Delite na:
Vrtički vnašajo upanje v begunsko taborišče
Zgodba Aveen Ismail je ena od tisočih, kakršne srečamo v begunskem taborišču Domiz v Kurdistanu. Lemon Tree Trust

Skoraj bi lahko rekli, da smo ob vsakodnevnih poročilih o vojnah na Bližnjem vzhodu že nekoliko otopeli. Pozabljamo, da tam milijoni beguncev živijo življenje, v katerem je le malo prostora za upanje. S pomočjo angleške dobrodelne ustanove smo izvedeli za zanimivo, navdihujočo zgodbo, ki jo delimo z vami.

Zgodba Aveen Ismail

Aveen Ismail je prispela v Domiz, eno največjih begunskih taborišč v Kurdistanu na severu Iraka, leta 2011, potem ko je z družino pobegnila iz Damaska. V Domizu prebiva približno 26.000 večinoma sirskih beguncev. Taborišče je zelo oddaljeno, zdelo se ji je bolj podobno zaporu; nikoli si ni mogla predstavljati, da bi to postal njen dom. Njen mož se je boril v enotah kurdskih upornikov, ena od njunih hčera je imela resne težave s srcem.

Začela je saditi rože in užitne rastline, da bi omilila vpliv puščavskega prahu, ob tem pa so jo navdajali spomini na očeta, ki je sadil rastline okoli njihovega doma v Siriji. Ti prijazni spomini so ji pomagali, da se je spoprijela z novim položajem. Aveen pravi: »V taborišču, tako daleč od nekdanjega doma, se skušaš spomniti česa lepega iz preteklosti. Skušaš poiskati semena enakih rastlin, gledaš za enakimi ljubljenčki, da bi se počutil domače in nekoliko bolj prijetno.«

10
Na tekmovanju je ta vrt dobil priznanje kot najlepše urejen okrasni vrt.
Lemon Tree Trust

Sklad pomaga, da begunci začno vrtnariti

V begunskih taboriščih po svetu živijo milijoni ljudi, med katerimi se mnogi ne bodo nikoli več vrnili na svoje domove. Gojenje rastlin je za mnoge zelo pomemben način, ki jih povezuje z nekdanjim okoljem in jim ob tem pomaga povrniti delček dostojanstva. Sklad Lemon Tree je neprofitna organizacija, ki deluje v begunskih taboriščih v iraškem delu Kurdistana od leta 2015. Pomagajo beguncem pri urejanju vrtov, ne le zato, da bi begunci na ta način vzgojili del hrane zase. Delo na vrtu jim izboljša počutje, poveže jih s skupnostjo, okrepi njihov ponos in samospoštovanje. Vrtiček, ki ga negujejo v najbolj neprimernem okolju, mnogim predstavlja pomembno uteho.

3
Vrtički begunskih družin so si nadvse različni, izpričujejo pa odločnost in iznajdljivost.
Lemon Tree Trust

Stephanie Hunt, ustanoviteljica Sklada Lemon Tree (Limonovec), pravi: »Med našimi glavnimi načeli je oblikovanje skupnosti vrtnarjev, tako v Domizu kot tudi širše. Kdor je zbežal pred vojno, mu vrtnarjenje vzbudi občutek miru in smisla. Cvetoč grm vrtnice ga navdaja s ponosom, saj ga je sam vzgojil; prav tako mu veliko pomeni, da jedi pripravlja z zelišči, kakršnih je bil vajen nekoč doma. Med delom na vrtu se tkejo družabne vezi, razvijajo se prijateljstva, kar pomembno vpliva na duševno zdravje in splošno počutje.«

6
Rastlin ni nikoli preveč …
Lemon Tree Trust

Tekmovanje v urejanju vrtov

Pred tremi leti je Sklad Lemon Tree razpisal nagradno tekmovanje, s katerim so želeli spodbuditi prebivalce taborišča Domiz, da uredijo vrtove. Želeli so zaposliti ljudi, ki sicer nimajo nobenih obveznosti, in hkrati ugotoviti, kaj v resnici potrebujejo. Prvo leto se je tekmovanja udeležilo 50 družin, v drugem letu je število naraslo na 150. Letos bo vrtni festival potekal v štirih begunskih taboriščih Kurdistana. Da bi olajšali delo tekmovalcem, jim sklad brezplačno zagotovi sadike limonovcev, ki so značilni za Sirijo in jih tako spominjajo na dom.

8
Nekaj kvadratnih metrov prostora pred bivališčem si ženske uredijo po svojih najboljših močeh.
Lemon Tree Trust

Begunski vrt na Chelsea Flower Showu

Da bi razširil vedenje o svojem delu v Domizu, bo Sklad Lemon Tree letos sodeloval na sloviti vrtnarski razstavi Chelsea Flower Show v Londonu. Oblikovalec vrtov Tom Massey bo postavil vrt beguncev, prvega v zgodovini te razstave. Njegovo vsebino bodo navdihnili vrtički beguncev v Domizu; prikazoval bo lepoto, nastalo v taborišču, pa tudi trdoživost, odločnost in domiselnost beguncev.

7
Nekateri vrt namenijo vrtninam in zeliščem, niti smokvovec ne sme manjkati.
Lemon Tree Trust

Vrt na razstavi bo vključeval gradiva, značilna za vrtove v taborišču – beton in jeklo; stene bodo okrašene s tradicionalnimi islamskimi vzorci. »Zid inovacij« bo poln vsakdanjih predmetov, kot so pločevinke in plastenke, kakršne uporabljajo za sajenje po zidovih. Zasaditev bo odporna proti suši; v njej bodo vrtnine, zelišča, sadna drevesa, med njimi limonovci, granatovci in smokve, vse, kar uporabljajo v sredozemski kuhinji. Korita z vodo bodo potekala iz vodnjaka na sredini, po zgledu islamske tradicije. Ustvarjala bodo pomirjujoče in hladno ozračje, hkrati pa opozarjala na pomen ponovne uporabe vode v taboriščih.

2
Nagradnega tekmovanja v urejanju vrtičkov se vsako leto udeleži vse večje število družin.
Lemon Tree Trust

Taborišče kot končni dom

Mnogi begunci ostajajo v taboriščih več desetletij; ljudje se tam rojevajo, poročajo in umirajo.
Število razseljenih ljudi po svetu je doseglo najvišjo številko doslej: leta 2017 jih je bilo po podatkih Komisariata za begunce ZN 65,5 milijona. Ob tej strahotno visoki številki si Sklad Lemon Tree prizadeva spremeniti predstavo, da so begunci sami odgovorni za svoj beg in da so taborišča, v katerih pristanejo, brezupni kraji.

11
Možnost, da vrtnarijo, mnogim begunkam vlije novo življenjsko moč.
Lemon Tree Trust

Stephanie Hunt dodaja: »Izraz 'begunsko taborišče' vzbuja vtis, da gre za nekaj začasnega, vendar na žalost nekatera taborišča delujejo že desetletja. Res je, da taborišča pogosto pestijo težave, kot so prenaseljenost, pomanjkanje hrane ali osnovne higiene. Hkrati pa taborišča marsikje postanejo kraji upanja in domiselnosti; kraji, kjer ljudje vzgajajo svoje otroke, ki se šolajo; ljudje znova vzpostavljajo smisel svojega življenja. Nekaj tako preprostega, kot je posaditi drevo, lahko simbolizira trajnost, upanje za prihodnost.«

9
Pri skrbi za vrt sodelujejo tudi otroci.
Lemon Tree Trust

Ko se je Sklad Lemon Tree leta 2015 začel vključevati v taborišče Domiz, so nekateri prebivalci že gojili svoje vrtičke, o skupnostnih vrtnarskih projektih ali organiziranih vrtnarskih spodbudah pa še ni bilo sledu. Na srečo je bila uprava taborišča zelo naklonjena zamislim o vrtnarjenju, kmetovanju in izboljšanju okolja, zato je takoj podprla poslanstvo Sklada. Zdaj vrtnari vsaj polovica družin, na vrtičkih okoli svojih skromnih bivališč. Gospa Aveen je postala članice skupine, ki sodeluje s Skladom Lemon Tree, in spodbuja druge begunce, da se vključijo v delo na vrtičkih.

4
Skromno bivalno okolje v taborišču, v katerem bodo nekateri preživeli desetletja, si ženske okrasijo celo z vrtnicami.
Lemon Tree Trust

Podobni vrtički rastejo tudi v drugih taboriščih

Tekmovanje vrtičkov vodi k drznejšim in dolgoročnejšim načrtom sklada, med katerimi so ustvarjanje in razširjanje kompleta pripomočkov za vrtnarjenje in semen, kar bi prejele družine, ki bodo prišle v taborišča v prihodnosti. Sredi taborišča Domiz je javni vrtiček, ki prikazuje način dela, taboriščniki so ga poimenovali vrt Azadi (Osvoboditev). Pri njegovi postavitvi so sodelovali vsi, zgradili so dvignjene grede in si razdelili prostore, kjer so posadili svoje sadike. Sklad Lemon Tree je podobne projekte začel tudi v taboriščih v Siriji, Ugandi, načrtujejo pa jih še v Jordaniji, Libanonu in Grčiji.

Obiščite spletno stran sklada in izvedeli boste še več: www.lemontreetrust.org

Preberite tudi: Naj petunije polepšajo tudi vaš balkon. Kliknite TUKAJ!