voziček, reka Svet24.si

Malčka skupaj z otroškim vozičkom odnesla reka,...

italija, koronavirus, rahljanje-ukrepov, cerkev, maša Svet24.si

Vlada sprostila omejitve pri izvajanju verskih ...

janez cerar pl Reporter.si

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je ...

caroline crouch, Charalambos »Babis« Anagnostopoulos Svet24.si

Pilot je priznal, da si je izmislil brutalne ...

20200722-01016613 Necenzurirano

UKC Ljubljana: objava visokih plač bi ogrozila ...

andreja novak Dobra karma

Andreja Novak: Čustva bodo zmrznila tam, kjer ne ...

Domen Kumer Odkrito.si

Poglejte, zakaj nas je poslal v rit

VPRAŠALI SMO STROKOVNJAKA: Moja koža je prestara!

Karmen Spacapan, 10.06.2021 17:00:41

Moja koža je pri mojih 43 letih res preveč starikava. Imam kup peg in koža je nekako hrapava. Je pa res, da ljubim sonce in sem vse leto zagorela … Kaj mi svetujete? (Simona)

Delite na:
VPRAŠALI SMO STROKOVNJAKA: Moja koža je prestara!
plaža pixabay

Odgovarja strokovnjak iz Estetike Nobilis

Prezgodnje staranje kože največkrat povzroči izpostavljenost soncu. Znaki vključujejo pege, starostne pege (znane tudi kot jetrne pege), pajčevinaste žile na obrazu, hrapavo in usnjato kožo, drobne gubice, ki izginejo, če napnete kožo, neenakomerno pigmentirano polt, povešeno kožo in aktinično keratozo, vse pa lahko pripišemo izpostavljenosti soncu.

Sončne pege so znak, da je naša koža že poškodovana zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Zato pa pozor. Sonce je eden izmed največjih vzrokov prehitrega staranja kože, zato priporočamo uporabo zaščitnih krem. Le tako bo vaša koža ostala napeta, lepa, nepoškodovana in brez pigmentnih madežev.

Dokazano je, da prezgodnje staranje kože sproži izpostavljenost soncu in se izraža kot drobne gubice in usnjata koža. Prav tako se kožni rak največkrat pojavi na predelih kože, ki so bolj izpostavljeni soncu, zato je še posebej ogrožena koža na obrazu.

Če na obrazu opazimo rožnata, rdeča ali rjava območja kože, široka od 0,5 do 3 cm, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu (zlasti na ustnicah, nosu in čelu), vratu, podlakteh in hrbtišču rok, na robu uhljev in plešastem lasišču (pri moških) ter na nogah pod koleni (pri ženskah), je potreben pregled pri dermatologu.

Lahko gre namreč za aktinično keratozo, predrakavo lezijo. Keratoze se lahko razvijejo v raka. Torej, v takem primeru svetujemo pregled pri dermatologu.

Nobilis
nobilis
Nobilis