Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Vnesimo več reda v življenje

J. K., Zarja, 20.05.2019 12:01:01

Predstavniki razvite zahodne družbe imamo v povprečju v lasti okoli deset tisoč predmetov. Le redke med njimi uporabljamo vsakodnevno. Najbolj pa se posamičnega predmeta zavemo, ko ga – ne najdemo. Potem brskamo in obračamo svoj dom na glavo, in ko ga končno staknemo v kakšnem skritem kotu, se v trenutni evforiji odločimo, da bomo kaosu naredili konec. No, ta hvalevredna misel je običajno kaj kratkega roka. In tako kaos mirno še naprej gospodari naši zbirki tisočerih predmetov, na katerih se vztrajno nabira prah.

Delite na:
Vnesimo več reda v življenje
Vam oblačilo že pol leta visi na obešalniku? Stran z njim! Revija Zarja

Smiselno se je vprašati, kaj od tega, kar imamo, sploh uporabljamo in dejansko potrebujemo. To je vprašanje, na katero nam ne more odgovoriti noben svetovalec. Odgovor tiči v nas samih. Svetovalci pravijo le to, da je, sodeč po izkušnjah, mogoče preživeti in čisto spodobno živeti z zgolj sto predmeti. Bolj ko krčimo navlako okoli sebe, tem bolj se zavedamo, da niso predmeti tisto, kar potrebujemo. A to je že druga tema …

Predmeti pod drobnogledom

Skušajmo sestaviti spisek stotih predmetov, brez katerih ne moremo. Naloga je seveda bolj teoretične narave. V praksi bomo svoj svet bolj težko skrčili na nekaj deset predmetov. Zato poskusimo spremeniti način, kako kopičimo stvari. In tudi način, kako se jih skušamo znebiti. Vzemimo pod drobnogled nekaj svojih navad, pri tem pa naj nam bo v pomoč pet korakov, ki jih predlagajo strokovnjaki. Z njihovo pomočjo bomo postopno organizirali našo goro več tisočih predmetov.

En kos noter, en kos ven

Za vsako novo stvar mora nekaj starega ven. Pred vsakim nakupom se vprašajmo, ali to res potrebujemo. Če se pojavi dvom, je to že dovolj zgovoren znak, da ga v resnici ne. Seveda pa je nujno, da smo pri tehtanju razlogov za in proti res iskreni s seboj!

Dnevno si vzemimo 20 minut časa za izločanje krame

Velikih sprememb ni treba uvajati z revolucijo. Tudi zgolj nekaj minut dnevno nas bo počasi, korak za korakom, približevalo cilju. Cilj pa je – odstraniti odvečno. Naj postane to naša dnevna navada, zato si odmerimo čas, ki ga bomo namenili pregledovanju nakopičenih reči. Zmeraj poiščimo nekaj, česar se bomo znebili, ker za nas nima nobenega pomena in uporabne vrednosti. Ni pa nujno, da to stvar vržete v smeti. Podarite jo komu, ki se je bo morda razveselil. Saj veste, kar je za nekoga krama, je lahko za drugega nekaj najdragocenejšega.

bivanje1b.jpg
Odstranjevanje navlake je lahko tudi zabavno.
Revija Zarja

Pravilno sortiranje

Pripomočki so čudovita stvar. A kaj ko kmalu izgubimo pregled nad njimi. Po predalih imamo nepregledno množico pomagal, ki naj bi nam olajšala delo, pa nam sčasoma samo še odžirajo prostor. Še posebej v kuhinji, kjer se kuhinjskim pripomočkom pridružujejo še posode z živili z dolgim rokom trajanja. Da bi ohranili pregled nad zalogami in ves čas videli, kaj je kje in koliko tega je še ne voljo, uporabimo prozorne škatle za shranjevanje. To zagotavlja odličen pregled nad zalogami. Preglednost pa omogoča učinkovito rabo.

Polletni test

Vam oblačilo že pol leta visi na obešalniku? Stran z njim! Če ga nismo nosili pol leta, ga je najbolje zavreči. Seveda ob takem kriteriju nenadoma vsaka srajčka postane naša najljubša. Zato je najpomembneje, da si ne lažemo. Priznajmo si, da je ne bomo nosili niti v naslednjih šestih mescih. Torej jo oddajmo! Seveda ne v smeti – odvečna oblačila podarimo dobrodelnim organizacijam, odložimo jih v zbiralne kontejnerje ali pa ponudimo prijateljicam. Dobro ohranjena lahko odnesemo tudi v tako imenovane »second hand« trgovine, kjer prodajajo rabljena oblačila. Tam bomo zanje morda dobili celo nekaj malega denarja.

bivanje2.jpg
Polotimo se tega opravila na dobro organiziran način in želi bomo ne le uspeh, marveč tudi zadovoljstvo.
Revija Zarja

Brez temnih kotičkov

Nobena stvar naj ne tiči skrita v temnem kotu. V kotih, pod omarami, na njih, za vrati … so stvari, ki jih v resnici sploh ne uporabljamo. Bodimo pogumni in se ločimo od teh večnih zbiralcev prahu.

Objavljeno v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.