hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Znani Slovenci o VINILKAH ...

karmen špacapan, 06.10.2022 20:45:15

Za tiste, ki se ukvarjajo z zbiranjem vinilnih plošč, ni presenečenje, da že toliko let zbujajo zanimanje ljubiteljev glasbe. Čeprav smo vsi (v večini primerov malce starejši) prešli od vinilnih plošč do kaset, zgoščenk in nato MP3, je v vinilkah nekaj prirojeno starinskega, zaradi česar že dolga leta ohranjajo naše zanimanje in vrednost. Torej, zakaj so vinilke prestale preizkus časa in kaj jih dela tako posebne?

Delite na:
Znani Slovenci o VINILKAH ...
Vinilke PX

Razstavni nameni

Kako bolje pokazati svoj glasbeni okus kot dati na ogled nekaj ovitkov svojih najljubših albumov? Seveda so plošče namenjene predvajanju, a če imate nekaj dragocenih vinilk, jih raje hranite na varnem, recimo za steklom, da ostanejo nedotaknjene in ohranijo svojo vrednost.

Boljša izkušnja poslušanja

Stari analogni zvok vinilk, ki se vrtijo na gramofonu, je nekaj neverjetnega. Izklopite zvočnike in slišali boste šibek zvok glasbe, ki jo predvaja igla, drseča po utorih plošče. Poleg lepote analognega zvoka je neverjetno, koliko več pozornosti namenite predvajanju svoje najljubše plošče na vinilu. Ne glede na to, ali ste ljubitelj indie glasbe ali diska, boste glasbo še bolj cenili, ko boste izbrali ploščo, jo položili na gramofon in jo obrnili, ko se bo končala prva stran. Poleg tega so zbirateljske plošče navadno opremljene z umetniškimi ovitki (pogosto s plakati in knjigami besedil), zato se lahko med poslušanjem popolnoma potopite v glasbo.

Naložba v vašo prihodnost

vinilke
Vinilke
PX

Morda boste presenečeni, koliko so vredne zaprašene vinilke, ki jih imate na podstrešju ‒ tudi po več sto evrov. Sicer je to odvisno od več dejavnikov, kot so starost, ohranjenost, za katero ploščo gre, ali gre za neobičajno različico in kakšna je izdaja plošče. Prvo izdajo LP-plošče Led Zeppelinov so prodali za skoraj dva tisoč evrov. Če imate srečo in imate v svoji zbirki nekaj redkih različic, je odveč poudarjati, da imate lahko v rokah pravo bogastvo.

Povezovanje

Če izhajate iz družine ljubiteljev glasbe, so zbirke vinilk odlična možnost za povezovanje z mlajšo generacijo. V zadnjih letih je zbiranje vinilk doživelo velik preporod in zdaj bi bilo veliko mlajših glasbenih oboževalcev navdušenih, če bi prelistali vašo zbirko in našli nekaj klasik in manj znanih skupin, ki bi jih lahko preverili. Poleg tega so lahko nekatere od teh vinilk vredne na stotine, če ne celo tisoče evrov, zato jih lahko predate svojim otrokom in vnukom.

Izražanje

vinilke
Vinilke
PX

Kdor se resno ukvarja z glasbo, ima precej specifičen okus. Kaj bi lahko bilo bolje, da pokažete svoj glasbeni okus, kot ustvarjanje zbirke najljubših plošč? Morda želite preveriti, kateri novi izvajalci imajo na voljo vinilke, ali odkriti, katere vinilne plošče lahko zbirate od nekaterih najboljših izvajalcev v zgodovini glasbe? The Beatles, Elvis Presley in Elton John so le nekateri izmed najbolje prodajanih glasbenih izvajalcev vseh časov. Uživajte v kopanju po zabojih in iskanju svojih dragocenih albumov ali v nakupu novih ali rabljenih vinilnih plošč ter poskušajte oblikovati zbirko vinilnih plošč z glasbo, ki je za vas v življenju najpomembnejša.

Torej, to je to! To je le nekaj razlogov, zakaj je zbiranje vinilnih plošč tako zabaven in pomemben hobi ter kaj lahko pridobite z lastno zbirko plošč. Z malo sreče boste kmalu izkusili vse omenjene prednosti. Ne pozabite le, da morajo biti vaše plošče dobro ohranjene in brez prask, saj nič ne pokvari poslušanja kot to, da preskoči refren vaše najljubše pesmi.

In kaj o vinilkah menijo znani Slovenci?

Matic Jere (Bohem)

matic jere (2).jpg
Matic Jere
PR

»Imam zbirko po pokojnem očetu«

Vinilke so mi zelo pri srcu, nekaj časa sem jih celo kupoval. Imam spravljene nekje v shrambi, veseli pa me, da imam celo zbirko po pokojnem očetu, ki je zbiral male vinilke, za 33 obratov se je reklo. Tam je pa vsega od Boney M, Abbe do Toma Jonesa itd. Torej sem kar velik oboževalec vinilk in zvok iz gramofona se mi zdi neprecenljiv.

Kristijan Crnica (glasbenik)

Kristijan Crnica
Kristijan Crnica
Niko Matko

»Pred kratkim sem kupil gramofon«

Prepričan sem, da so se vinilne plošče vrnile zaradi nostalgije. Ljudje bivamo v času, ko imamo vsega na pretek, a včasih nam zmanjka tistih nekaj trenutkov, ki bi jih imeli samo zase. Doma imam nekaj vinilnih plošč in šele pred kratkim sem kupil gramofon. Zvok je izjemen, tako pristen in analogen. Tako kot se vračajo vinilne plošče, si iz srca želim, da se med ljudi vrneta tudi povezanost in bratstvo.

Gianni Rijavec (glasbenik)

Gianni Rijavec
Gianni Rijavec
Osebni album

»Imam tudi tri svoje!«

Ja, seveda jih imam, veliko! No, imam tudi tri svoje oziroma od ansambla Big Ben. Prvo smo izdali leta 1985, drugo 1986 in tretjo 1987. To je bila prava stvar. Ko si dobil ploščo v roke, je bilo tako, kot da bi dobil otroka. Povsem nekaj drugega kot zgoščenko, da o današnjih digitalnih izdajah sploh ne govorim. Absolutno podpiram, da se vinilke vračajo. Mislim, da je to tisti pravi nosilec zvoka, tako za avtorja kot tudi za poslušalca. Lepo je iti v trgovino in kupiti vinilko!

DJ Rogovilc

dj rogovilc.jpeg
DJ Rogovilc
pr

»O obsegu kolekcije plošč raje ne bi ...«

Na srečo sem odraščal v glasbeni družini, tako da sem precej hitro odkril očetovo zbirko plošč, ki jo zdaj vse bolj cenim. Kot otroci 80. let smo bili z vrstniki sicer bolj 'kasetarji' in še vedno skrbno hranim svoje prve posnete kasete. Kljub poznejšemu razvoju CD in digitalnih formatov avdioposnetkov se je legendaren Technicsov gramofon uspešno selil in trenutno doživlja ne krizo, ampak renesanso srednjih let. O obsegu kolekcije plošč raje ne bi, ker se zaradi tega pari baje tudi ločujejo, vsekakor pa vsakemu privoščim skok v preteklost, ki ga prineseta prsketanje in toplina najljubše plate na jesenski večer.

Dejan Babosek (režiser)

Dejan Babosek
Dejan Babosek
OA

»To si bom nabavil ...«

Ta hip nimam nobenih plošč, ampak sanjam o zvoku prasketanja plošče in nabavi gramofona. Nabavil si bom Dark side of the moon Pink Floydov, pa White album Beatlesov in ju spustil čez ta unikatni klasični analogni zvok ...

Dean On The Mike

dean2.jpg
Dean on the Mike
m24

»Glasba ni samo zvok«

Seveda imam. V hitrem tempu življenja je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo vinilka ljubitelje glasbe spet prepričala, da si za poslušanje vzamejo čas. Ob poslušanju vinilk glasba ni samo zvok, ki te nemoteče spremlja, ampak so glasba pesmi, ki jim posvetiš svojo pozornost. Od tega, da ploščo položiš na gramofon in potem obrneš, ko se neha ena stran. Ima prezenco z ovitkom, ki je velikokrat prava umetnost, in informacijami, ki prave avdiofile vedno zanima. Meni osebno je tudi zvok z vinilne plošče toplejši in nežnejši.

Bohem-MCT
Dogodek se je zaključil s koncertom skupine Bohem.
Vir: Matjaž Kirn

8d45e7730a0c66304b08044c797fd2c5.jpeg