favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Viktorijanski slog

Karmen Klinc, 04.04.2020 20:00:06

Viktorijanski slog opremljanja je postal priljubljen med vladanjem angleške kraljice Viktorije v drugi polovici 19. stoletja, ko je med industrijsko revolucijo začel bogateti srednji sloj in tako prvič vlagati v dekor in oblikovanje svojih domov. Britanci so v tem času veliko potovali, kar se je kazalo tudi v slogu opremljanja. Združil je namreč elemente eksotičnosti, kamor spadata celo kitajski in indijski slog, ter elemente gotike in rokokoja. Poleg tega je bil med letoma 1837 in 1901 čas poceni in množične proizvodnje neštetih gospodinjskih predmetov, ki so postali dostopni tudi ljudem, ki si jih prej niso mogli privoščiti. Rodil se je viktorijanski slog opremljanja.

Delite na:
Viktorijanski slog
Značilno ogledalo, vzorčaste površine in izrezljano pohištvo. Profimedia

Ljudje so pri opremljanju domov začeli posnemati aristokracijo in polniti domove z okraski, dodatki in tkaninami, ki so bile zasnovane tako, da so dajale vtis bogastva. Minimalistično opremljena soba je veljala za nezanimivo in manj vredno, lastnik takšne sobe pa za človeka brez okusa. Pri viktorijanskem slogu opremljanja gre namreč za nasičenost, ki je tik na meji z neurejenostjo. Vsega je namreč veliko in preprostost nikakor ne pride v poštev. Gre za nasprotje minimalizma.

profimedia-0076957810.jpg
Značilne kitajske vaze in občutek nasičenosti v tradicionalni viktorijanski sobi.
Profimedia

Tapete

Tapete so bile velika novost za viktorijansko opremljanje domov. Zaradi masovne proizvodnje v štiridesetih letih 19. stoletja je bilo čedalje več povpraševanja po tapeciranih stenah. Tako kot prostori, ki so bili polni različnih okrasnih elementov in dodatkov, so morale biti tudi tapete vzorčaste, in ne preproste.

Če se danes odločite za opremljanje v viktorijanskem slogu, so za kopiranje tega trenda primerne tapete v slogu britanskega tekstilnega oblikovalca Williama Morrisa. Če želite preprostejšo viktorijansko notranjost, pa lahko stene le pobarvate z ravnimi črtami. V sodobnih viktorijanskih hišah se te pogosto pojavljajo.

profimedia-0103966561.jpg
Združena kitajski in indijski slog s pridihom gotike in rokokoja.
Profimedia

Tla in barve

Tla omenjenega sloga krasijo polirane talne plošče ali parket srednjega tona. Velika zanimiva vzorčasta preproga, ki krasi sredino sobe, pa je nujen dodatek. Viktorijanski slog je naklonjen mehkim in umirjenim tonom. Najbolj ga definirajo barve vrtnice, sivke, žajblja. Od toplejših tonov pridejo v poštev gorčično rumena, lesne barve ter rdeča.

profimedia-0332578632.jpg
Tipična viktorijanska jedilnica v tonih žajblja.
profimedia

Tkanine, dodatki in pohištvo

V tem času so dejali prednost dvema vrstama tkanin v svojem domu. Prva je težka svilena tkanina damask, ki je ime dobila ravno po mestu Damask iz Sirije, od koder izvira. Druga tipična tkanina tega sloga pa je žamet. Kombinacija obeh je primerna tako za zavese kot za oblazinjeno pohištvo. Tega so pogosto krasili močni vzorci, ki pa so se uporabljali še na preprogah, tapetah in okrasnih blazinah. Vzorci, ki so bili lahko enaki ali različni in so se pojavljali na različnih površinah enega prostora, so videz interjerja združili v popolno celoto. Stenske površine so po navadi krasili še slike z mogočnimi okvirji, kitajske vaze s cvetjem in različni spominki.

profimedia-0104005489.jpg
Stopnišče v tradicionalni rdeči.
Profimedia

Zelo priljubljen material je bila tudi čipka, ki je bila del različnih okraskov, dajali so jo celo na naslonjala sedežev, mize in stene. Prav tako so značilnost tega časa vitraži, ki so za viktorijanski čas še posebej privlačni. Pohištvo je bilo izredno okrašeno in težko. Tipično za stole in naslonjače je oblazinjeno pohištvo z gumbi. Zelo priljubljeno je bilo izrezljano pohištvo, od lesa pa se je uporabljal predvsem mahagonij, oreh ali hrast. Poleg dragega, ročno izrezljanega pohištva, ki je predstavljalo novopridobljeno bogastvo, so se viktorijanci navduševali nad izrezljanimi ogledali, okvirji za slike in svetilkami. Strop je moral krasiti čudovit lestenec, ki je prostoru dodal vtis mogočnosti.
 
Nekoč in danes 

profimedia-0323077236.jpg
Viktorijanska jedilnica s pridihom sloga angleškega podeželja.
profimedia

Sodobno opremljanje prostorov je bolj nagnjeno k minimalizmu, a je v njem vseeno pogosto zaznati viktorijanski slog, ki je v Britaniji še vedno precej priljubljen. Če bi si želeli opremiti stanovanje v sodobnem viktorijanskem slogu, pa še skromen nasvet: kupite najdražje kose, ki si jih lahko privoščite – poceni, masovno prodajan izdelek bo pokvaril učinek in videz.

AdobeStock_200053567.jpeg
Značilni umirjeni toni in oprema, ki je v primerjavi s tradicionalno precej bolj minimalistična.
Adobe shutterstock

Objavljeno v reviji Dom2/ Moje lepo stanovanje št. 26, 28.10.2019