Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Veronika Podgoršek: Ko obtičimo skupaj ...

Aleš Rod, 02.04.2020 10:25:54

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Veronika Podgoršek: Ko obtičimo skupaj ...
Veronika Podgoršek Pop TV

Z doktorico znanosti s področja družinske in zakonske terapije smo se pogovarjali o tem, kakšne pasti nas čakajo v nastalem položaju, ko smo hočeš nočeš primorani nenehno sobivati. Saj veste, včasih se človek po tem, ko se sporeče s partnerjem, malo umakne, morda odide na klepet s prijatelji in pusti, da se jeza malo poleže, kar pa v nastalem položaju ni ravno priporočljivo.

★★★ REVIJA NOVA ★★★ REVIJA NOVA ★★★ 

Mislite, da je nastali položaj primeren za razreševanje težav, ki so se pojavile v odnosih že pred nastankom trenutnih okoliščin?

Vsekakor je to lahko velika priložnost. Priložnost, da odpremo stare zamere, torej nenaslovljene stiske, ki so povzročile bolečino in tako s časom tudi odtujenost med partnerjema. Je pa seveda to treba narediti empatično in tako, da poskušata oba partnerja tudi slišati, in ne samo poslušati drug drugega v svojem videnju in doživljanju toksične situacije. In seveda si morata oba razrešitve tudi želeti in tako v samo reševanje tudi vstopiti.

A v tem času se lahko kaj hitro porodijo nova nesoglasja v odnosih med ljudmi. O kakšnih nesoglasjih lahko govorimo v tem primeru?

Ja, res je. Pri parih, ki imajo že sicer težave, se lahko te hitro še poglobijo. Imamo tudi že poročilo policije o vse več posredovanjih zaradi nasilja v družinah. Se pa težave in spori lahko pojavijo tudi pri parih, ki so se prej dojemali kot dobri, a to zato, ker skupaj niso preživeli veliko časa. Saj veste, imamo ogromno stvari, v katere lahko bežimo – hobiji, otroci, prijatelji, služba … Zdaj pa smo nenadoma skupaj 24 ur na dan. Vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi tega, da je položaj težek, saj prinaša spremembe in tako stiske. Številni nimajo dela, izgubili so ali bodo službo, kar posameznika naredi še toliko bolj dovzetnega za strah, tesnobo, občutke nemoči in agresijo.

Včasih so rekli, da je treba vse težave razrešiti, preden ležeš v posteljo. Se strinjate s tem?

Ja, seveda bi bilo to zelo dobro. In sicer predvsem v smislu, da bi nesoglasja rešili čim hitreje in sproti, da jih ne nosimo s seboj in da ne postanejo toksične, nerazrešene in tako uničevalke odnosov. Seveda pa moramo kdaj kakšno stvar tudi prespati, premisliti in jo rešiti, ko je glava bolj trezna in strasti bolj umirjene.

Veronika Podgoršek.jpg
Dr. Veronika Podgoršek je tudi specializantka iz Objekt relacijske teorije in prakse na Mednarodnem psihoterapevtskem inštitutu (International Psychotherapy Institut – IPI) v Washingtonu D.C., ZDA.
Mare Vavpotič

Mislite, da bomo pri razreševanju težav zaradi nastalega položaja celo uspešnejši?

To je odvisno od posameznika oziroma od para. Za razrešitev nečesa si moramo razrešitve tudi želeti in in si zanjo tudi prizadevati. Ne bo prišla sama od sebe. Potem pa je tukaj nadvse pomemben tudi način. Če nekdo misli, da mu ni treba poslušati in slišati drugega, da ima samo on vse prav, potem stvar ne bo delovala. Treba je delovati v vzajemno dobro.

★★★ REVIJA NOVA ★★★ REVIJA NOVA ★★★ 

Kaj bi svetovali ljudem, da bi jim ta čas minil čim manj stresno?

Predvsem se je z okoliščinami treba spopadati tako, kot je pač mogoče. A če ti drugi to spopadanje onemogoča, je stvar toliko težja. Ampak tudi v takem primeru si lahko rečemo, da smo sami poskusili vse, če seveda smo, in se poskušamo umiriti. Če nismo, dajmo. S tem, kar bo sledilo pozneje, ko se razmere umirijo, pa se bomo ukvarjali takrat. Vzpostavimo rutino doma in se je držimo. Rutina nam vsem skupaj daje mirnost in varnost. Ni pa nikjer samo prijetno in brez trenj.

Kako uspešni bomo pri reševanju preteklih in tudi na novo nastalih težav, bomo kaj kmalu ugotovili sami, a neka splošna slika o ljubezni ali sovraštvu v medsebojnih odnosih v teh dneh se bo verjetno pokazala po koncu krize s koronavirusom, morda z večjim številom ločitev ali pa malce pozneje, čez devet mesecev, ko bomo mogoče priča novemu baby boomu.

Aleš-Rod   Foto: Aleksandra Saša Prelesnik, Mare Vavpotič