kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ustvarite svoj zenovski vrt

Kristina Strašek, 13.07.2019 16:00:00

Mar ne bi bilo čudovito imeti svoj umirjeni kotiček, svoj zen? Medtem ko seveda mnogi za doseganje tega svetujejo meditacije, lahko zen ustvarite tudi v svojem domu, natančneje na svojem vrtu.

Delite na:
Ustvarite svoj zenovski vrt
Zenovski vrt Dreamstime

Zenovski vrtovi so že leta sila popularni dodatki domov, a večina ne ve natančno, kako jih pravilno ustvariti. Premami jih njihova umirjena energija in organiziranost, a velikokrat pozabijo na pomemben del: minimalizem. Japonci v svoje vrtove ne vključujejo veliko elementov, saj želijo ohraniti pretok energij, s katerimi se navsezadnje sploh doseže občutek miru in sproščenost.

Tokrat vam zaupamo nekaj trikov, ki vam na tej poti lahko pomagajo. Bistvo je v pravilni rabi elementov in sledenju lastni intuiciji.

1.       Osvetljava

Osvetljava je tisti element, ki v resnici ustvari atmosfero prostora. Enako velja tudi za vrtove. Pri zenovskih vrtovih uporabite seveda japonske različice, na primer lanterne. Te lahko razporedite po vrtni potki, na verandi ali okoli delov, kjer se največ zadržujete.

Lanterne
Lanterne
Profimedia

Ne pozabite pa tudi na dekoracijo zunanjega pohištva. Na mizo lahko postavite sveče ali manjša svetila, ki bodo poudarila intimo.

2.       Pesek

Pesek predstavlja enega izmed ključnih elementov zenovskega vrta, simbolizira pa morje. Izberite si prostor na vrtu in ga posipajte s peskom. Če tega nimate, lahko kupite tudi posebne gredice, a poskrbite, da je obroba iz lesa. Ko je pesek pripravljen, sledi ključni trenutek: vrisovanje linij z lesenimi grabljicami.

Uporabite grabljice
Uporabite grabljice.
Profimedia

Ustvarite, kar pri sebi začutite, da vas umirja. Lahko so valovi, krogi ali naključne linije.

3.       Kamenje

Še en element, ki ga ne smete izpustiti na zenovskem vrtu, so kamni. Ti simbolizirajo japonske otoke. Velikost v tem primeru ni pomembna, prav tako ne sama postavitev. Večje kamne lahko postavljate drugega na drugega, okoli njih polagate manjše, a vseeno ne pretiravajte s količino. Japonci namreč izhajajo iz minimalizma, kar se odraža tudi na njihovih vrtovih. 

kamenje
Kamenje
Profimedia

Večina uporablja rečne kamne, ker premorejo posebno moč, a tudi če prinesete kakšne druge, ne bo narobe. Lahko je vaš osebni projekt, da z vsakega potovanja prinesete kakšen kamen in ga vključite v svoj vrt. Tako bo ta postal opomnik na lepe čase in čase miru. Če želite ostati zvesti japonski tradiciji, jih postavite tako, da gledajo na sever in jug.

Poti
Poti
Profimedia

4.       Element vode

Voda je že od nekdaj znana po svoji moči umirjanja človeškega uma (in čustev) in tako ni presenetljivo, da je prisotna tudi na zenovskih vrtovih. V kakšni obliki jo vključite, je vaša oseba odločitev. Lahko imate manjši ribnik, fontano ali kakšno drugo obliko.

Element vode
Element vode
Dreamstime

Pogosta je uporaba slapov, ki se izlivajo v ribnik ali manjše jezerce, okoli katerega je kamenje in rastlinje.  

5.       Mah in druge rastline

Med najpogostejšimi rastlinami zenovskih vrtov je vsekakor mah. Lahko ga posadite okoli ribnika, ob potki po kamenju in drugod. Uporabite ga v večji količini, da bo prišel do izraza. Dobra stran maha je, da z njim ni veliko dela. Ko se enkrat zakorenini med vaše kamne, bo tam lepo rastel naprej. Imejte v mislih, da najbolje uspeva v senčnih in vlažnih predelih.

Sveče na mizi
Namizna dekoracija
Profimedia

Poleg maha se pogosto uporablja tudi praprot, piko na i pa s svojimi vijoličnimi listi daje tradicionalni japonski javor. Uporabite lahko tudi japonsko peruniko, bambus, grmaste potonike in japonska marelična drevesa, mize pa okrasite z bonsajem.

6.       Sedeži

Ko govorimo o japonskih stilih opremljanja, seveda ne moremo mimo lesa in drugih naravnih materialov. Te izberite tudi za sedala. Ob potki lahko postavite več lesenih klopi ali ustvarite en kotiček, kjer imate leseno sedežno pohištvo. Namesto lesa lahko uporabite tudi kamen.

7.       Kipi

Kipi so sicer lep dodatek, niso pa nujni. Če se odločite zanje, vam vsekakor svetujemo minimalistično uporabo. To pomeni, da smiselno umestite na vrt en gong ali kip Bude.

Kip Bude
Kip Bude
Profimedia

Tradicionalni kipi so poleg Bude še vojaki, konji in sloni, večkrat pa se namesto vsega tega uporabijo le prej omenjeni večji kamni, postavljeni drug na drugega.

8.       Glasba in feng šuj

Po besedah Japoncev ni na zenovskem vrtu nič pomembnejšega od feng šuja.

Zen vrt
Zenovski vrt
Profimedia

S pravilno razporeditvijo stvari po vrtu namreč omogočite pretok energije či, kar vodi do boljšega počutja, izboljšanja odnosov in življenja nasploh. Nikoli ne oblikujte ravnih poti, ampak vedno vključite tudi nežne zavoje, s čimer umirite pretok energije. Čudovit dodatek je tudi glasba, ki vas bo popeljala v svoj svet, vam pomagala pri meditaciji ali sproščanju nasploh. Uporabite nežno glasbo, najbolje pa seveda meditativno ali tradicionalno japonsko.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019