Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Ustvarite ptičjo hišico

Marjana Vovk, 05.12.2019 14:00:00

Nimate ptičje krmilnice? Z malo truda jo lahko naredite sami in razveselite tako sebe (zaradi spretnosti, dobrega dela in zadovoljstva ob gledanju perjadi) kot ptičke, ki se pozimi trudijo najti hrano - kot toplokrvne živali v zimskem času potrebujejo več hrane, da lahko vzdržujejo telesno temperaturo in opravljajo svoje vsakodnevne aktivnosti.

Delite na:
Ustvarite ptičjo hišico
ptičja hišica Dreamstime

Predstavljamo vam nekaj bolj ali manj preprostih idej, kako ustvariti »jedilnico« za ptiče - zagotovo se vam bodo zanjo oddolžili s kakšno lepo pesmijo.


1. V poljubno plastenko ali plastično kantico, ki ste jo seveda izpraznili in dobro umili, nekaj centimetrov nad dnom izrežite okroglo odprtino (na eni ali na dveh straneh, odvisno od velikosti plastenke), do višine odprtine nasujte zrnje, nato pa plastenko z vrvico ali žico, pritrjeno na vrat ali zamašek, obesite na drevo oziroma drug primeren prostor za krmilnico (predvsem zunaj dosega mačk). Priporočljivo je, da plastenko tudi okrasite - na primer nanjo kaj narišete z vodoodpornimi barvicami ali jo oblepite s kakšno nalepko, da ptice ne bodo kljuvale v prozorno plastiko, ko bodo skoznjo videle semena. 

hisica2.jpg
ptičja hišica
Dreamstime

2. Skuhajte lojno pogačo, jo zlijte v lonček za čaj ali kavo, na nasprotni strani ročaja v loj potisnite leseno paličico ali vejico (tako da je čisto ob robu lončka) in počakajte, da se loj strdi. Na ročaj privežite vrvico in lonček obesite na drevo.

hisica3.jpg
ptičja hišica
Dreamstime

3. Z malo ročne spretnosti, nekaj lesenimi deščicami, žeblji ali lepilom lahko sestavite pravo leseno ptičjo krmilnico. Kako preprosta ali zapletena (umetniška) bo, je odvisno od vaše ročnosti, znanja, domišljije in truda.

hisica4.jpg
ptičja hišica
Dreamstime

4. Kot krmilnica se čisto dobro obnese tudi star lesen zabojček (gajbica). Pomembno je le, da na vrhnjo stran položite še kakšno desko brez lukenj, da bo hrano in ptice zaščitila pred vodo in snegom.

hisica5.jpg
ptičja hišica
Dreamstime

5. Zrnje lahko nasujete tudi v krožnik, podstavek ali nižjo skledico, ki jo z žico pritrdite na drevo, a takšna krmilnica ni najbolj primerna za naše zime, saj jo bo kaj hitro zametel sneg in ptice ne bodo prišle do hrane.

hisica6.jpg
ptičja hišica
Dreamstime

6. Če si želite krmilnice, ki bi se lepo zlila z naravo, jo lahko poskusite sestaviti iz vejic, ki jih zlepite skupaj z lepilom. Za to bo potrebno malce več spretnosti, časa in potrpljenja.

hisicap7.jpg
ptičja hišica
Pinterest

hisica7b.jpg
ptičja hišica
Pintereset

7. Podobno kot plastenko lahko v ptičjo hišico spremenite tudi tetrapak. Prazen tetrapak najprej umijte, odprti del zalepite nazaj skupaj ali spet privijte zamašek, nekaj centimetrov nad dnom izrežite odprtino in nasujte semena. Lahko dodate tudi paličico za »ptičje pristajališče«. Za večji umetniški vtis tetrapak poljubno pobarvajte.

hisicap8.jpg
ptičja hišica
Pinterest

8. Keramičen lonček za rože prilepite na podstavek, drugi podstavek (lahko je še malo večji) pa narobe obrnjenega poveznite in prilepite na vrh lončka, da zakrijete njegovo odprtino. Na spodnji podstavek natrosite ptičjo hrano, na zgornjega pa pritrdite vrv ali žico za obešanje.

hisica9.jpg
ptičja hišica
Pinterest

9. Ni ravno hišica, ampak vseeno je ideja krasna in zelo preprosta: prazno rolico toaletnega papirja ali papirnatih brisačk premažite z arašidovim maslom in povaljajte v semenih. Obesite z vrvico ali pa kar naravnost na vejico.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019