reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Uredimo si bivanje na prostem

Dunja Strašek, Dom2, 27.06.2018 12:01:42

Vrt je lep kraj za sprostitev, druženje, zabavo in tudi za počitek in umiritev od ponorelega sveta. Kombinacija svežega zraka, vonjav zelenja, zvokov iz narave ter barv umiri misli, telo in dušo. To so tisti razlogi, zaradi katerih komaj čakamo, da ob prvih toplih dneh zamenjamo dnevno sobo za prostor pod soncem.

Delite na:
Uredimo si bivanje na prostem
Revija Dom2

Ta bivalni prostor na prostem si lahko uredimo s prav takšno skrbnostjo, kot urejamo notranje prostore. S tem si zagotovimo ne samo estetski užitek, pač pa tudi razširimo kvaliteto bivanja in udobja iz notranjosti v zunanjost – vrt je namreč podaljšek doma.

Zunanje kotičke si lahko uredimo na več načinov. Nekaterim je dovolj že nekakšen mini kotiček za sprostitev, sestavljen iz udobnega stola ali dveh in mizice, to je lahko tudi samo ležalnik ali klop, zunanja jedilna miza in stoli pod drevesno krošnjo. Da pa bi lahko uživali na prostem tudi v deževnih dneh in če želimo estetsko in privlačno urejen prostor na vrtu, je najbolje pričeti urejati vse od tal naprej.

Bivanje na prostem

Zunanje talne obloge

Odvisno od sloga hiše in vrta se odločimo za ustrezno izbiro materiala vrtne talne obloge. Les, kamen in opeka so naravni materiali, ki se lepo skladajo z naravo okrog hiše, glede na njihovo zaključno obdelavo, velikost in obliko plošč ali desk pa lahko ustvarimo različne sloge. Kamen, na primer, lahko glede na to, kako je obdelan, deluje rustikalno ali pa prestižno elegantno, podobno velja tudi za les.

Najlepše kamnite plošče so običajno iz naravnega kamna – iz marmorja in granita. Dobimo jih lahko v različnih velikostih, oblikah in barvnih odtenkih, tako da lahko z njimi oblikujemo pravcato talno umetnino po svojih zamislih. Naravno, rustikalno ali elegantno – odvisno od tega, kako so položene – pa delujejo opečnate plošče, ki se odlično ujamejo tudi z lesom.

Bivanje na prostem

Trendovska izbira je les, ki ponuja še več možnosti, saj lahko lesene terase preprosto prilagodimo bivalnim potrebam. Tako si lahko uredimo teraso tudi na poševnem terenu, lahko tudi v več nivojih, na ravnem terenu pa dvignjen lesen pod, v obeh primerih s tem povečamo bivalni prostor in tako notranjost doma povežemo z vrtom.

Če ne želimo betonirati vrtnih poti ali terase, lahko tudi s tlakovci dosežemo lepo podobo – ne toliko za naraven vrt kot bolj za vrt ob mestni hiši. Na voljo so v različnih oblikah in barvah, sestavimo pa lahko različne vzorce. 

KSLLIVING_1957653_KSLLIVINGJARDINIEREENTECKRECYCLE

Vrtno pohištvo

V skladu z velikostjo vrta ali razpoložljivega prostora, ki ga imamo okrog hiše, in odvisno od tega, kaj želimo početi zunaj, izberemo vrtno pohištvo. Če je prostora malo, si uredimo le kakšen kotiček z nekaj stoli in mizico ali z ležalnikom in mizico. Idealno je, če si lahko uredimo takšen prostor, kamor lahko postavimo jedilno mizo, da lahko obedujemo zunaj, prostor za naslanjač(e) ali ležalnik pa se še vedno najde pod kakšnim drevesom. Če pa je vrt večjih razsežnosti, si lahko uredimo več kotičkov – prostor za obedovanje z veliko jedilno mizo in celo zunanjo kuhinjo, prostor za druženje ob klepetu z vrtno zofo ali sedežno garnituro in klubsko mizico in še kakšen odmaknjen prostorček za poležavanje v miru. V vsakem primeru pred nakupom vrtnega pohištva dobro razmislimo, kaj potrebujemo, saj ga ne kupujemo le za eno sezono. Vedeti pa moramo tudi, kam bomo pohištvo čez zimo spravili, če je to potrebno, ali kako ga bomo zaščitili.

Za karkoli se že odločimo, moramo upoštevati to, da naj bo vrtno pohištvo dopolnilo vrtu. Ne sme zasenčiti ali pokvariti njegove lepote, ujemati se mora s slogom vrta in hiše, predvsem pa mora biti funkcionalno. Velikost, slog, oblika in barva pohištva – vse to šteje pri enotni podobi. Miza ne sme biti ne prevelika ne premajhna, stole običajno kupimo v kompletu z mizo, če pa jih kupimo posebej, morajo biti skladni s podobo mize. Barva vrtnega pohištva je običajno nevtralna (rjavi odtenki, bela, črna), saj se tako najlažje vklopi v naravo. Če nameravamo urediti več prostorčkov, naj bo pohištvo enotno vsaj po barvi, tako bo tudi podoba vrta enotna.

Bivanje na prostem

Poleg oblikovanja pa so za lepoto vrta pomembni predvsem materiali, iz katerega je izdelano vrtno pohištvo. Najlepši so naravni materiali – les, kovina, ratan in drugi naravni pleteni materiali. Plastični materiali so danes že takšni, da so videti skoraj kot naravni (umetni ratan), obenem pa so trajni in vzdržljivi ter veliko cenejši od naravnih materialov.

Klasično urejenemu vrtu najbolje pristoji klasično leseno vrtno pohištvo ali romantično oblikovani stoli, klop in miza iz kovanega železa in opremljeni z blazinami. Na sodoben, minimalistično urejen vrt postavimo moderno izvedbo vrtnega pohištva elegantnih zaobljenih ali ravnih linij. Lahko je kombinirano iz lesa in kovine (aluminij) ali pa je izdelano iz umetnih materialov. Na podeželski ali rustikalno urejen vrt ali okolico hiše pa sodi rustikalno leseno pohištvo, katerega elementi so izdelani iz grobo obdelanega lesa, dodamo pa lahko tudi kamnito mizo ali klop.

KSLLIVING_1957686_KSLLIVINGFAUTEUILDEXTERIEURENACI

Nepogrešljivi dodatki

Kotički na prostem so namenjeni predvsem uživanju, zato poskrbimo, da se bomo dobro in prijetno počutili. Za več udobja dodajmo stolom in ležalnikom mehke in barvite blazine, jedilno mizo pa polepšajmo z barvitim prtom. Če se že nismo odločili za zunanjo kuhinjo, si omislimo vsaj kurišče ali vrtni žar, da bomo lahko uživali v hrani, pripravljeni na prostem, zraven pa spadajo praktični dodatki, ki nam pomagajo pri peki na žaru, in tisti, ki ohranjajo primerno temperaturo jedi in pijač.

Pri urejanju kotičkov na prostem ne pozabimo na zaščito pred soncem. To si lahko ustvarimo s senčniki, tendami, baldahinom ali šotori, seveda pa je najlepše, če imamo možnost, da si uredimo kotiček za uživanje pod krošnjo drevesa ali pod brajdami. In da bomo lahko uživali poletne večere še dolgo v noč, poskrbimo za ustrezno zunanjo razsvetljavo.

Bivanje na prostem

Za popolno vzdušje lahko za osvežitev vnesemo na teraso in vrt element vode – ali v obliki mirne površine vode ali v obliki slapa, čeprav tudi fontana ali bazen nista odveč. Če pa vrt ni bogat z rastlinjem, ga lahko polepšamo z rožami, zelenjem ali drevesi v velikih okrasnih loncih. 

Bivanje na prostem

Preberite tudi: So bazeni na vrtu še vedno prestiž? Kliknite TUKAJ!