Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Umijte si lase brez šampona

Tina Lucu, 22.11.2019 20:00:00

Sliši se precej nehigienično, da bi si lase umivali brez šampona. Vendar v resnici vse več ljudi prisega na ta način čiščenja las, saj naj bi prinašal same prednosti: od tega, da se izognemo sintetičnim kemikalijam, ki so v šamponih, do blagodejnih učinkov za lasišče. Kaj uporabiti namesto šampona? Obstaja vsaj sedem možnosti.

Delite na:
Umijte si lase brez šampona
lasje lepota Profimedia

 Razlogi za spremembo

Mnogi šamponi vsebujejo za lasišče dražeče in zelo agresivne snovi, povzročajo srbečico, prhljaj in alergijske reakcije, izsušijo lasišče in zamašijo lasne mešičke. Poleg tega se po uporabi zlivajo v odtoke in vodo, pakirani pa so v plastično embalažo, zaradi česar imajo negativen vpliv na okolje. Dovolj razlogov torej, da poskusimo z alternativami!

lasje-lepota
lasje lepota
Profimedia

Polnozrnata ržena moka

Eno od najbolj naravnih sredstev za umivanje las je ržena moka. Vsebuje le malo glutena, zato se ob stiku z vodo ne spremeni v testo. Najbolje je uporabiti polnozrnato moko, saj so v zmletem ovoju žita vitamini in aminokisline, ki koristijo lasišču. Prav tako naj bo moka čim bolj fino zmleta, da ne nastajajo grudice. Enostavno vzamemo štiri do pet žlic moke, jih zmešamo z vodo in nato tekočo maso podobno kot šampon vmasiramo v lase.

lasje-lepota
lasje lepota
Profimedia

Kostanj

Iz kostanja lahko pridobimo gel, s katerim si zelo blagodejno umijemo lase. Za gel potrebujemo približno 20 divjih kostanjev, jabolko, tri žlice lanenih semen in vodo. Kostanje in jabolko na drobno narežemo (skupaj s peščiščem), prelijemo z vodo in na nizki temperaturi kuhamo 25 minut. Tekočino skozi gazo ali cedilo precedimo v drugo posodo, dodamo lanena semena in pustimo stati nekaj časa. Lanena semena delujejo kot gostilo in ustvarijo gel, imeniten za umivanje las.

Vulkanski prah

Vulkanski prah je primeren zlasti za umivanje suhih las. Ima sposobnost vezati nase umazanijo, neprijetne vonjave in prah, obenem pa ohranja nedotaknjen kožni plašč lasišča. S tem preprečuje nadaljnje izsuševanje las, ob tem pa ohranja njihov sijaj in voljnost. Za srednje dolge lase zadoščajo tri do štiri žlice prahu, ki jih zmešamo z vrelo vodo.

Kava

Ko presedlamo z običajnih šamponov na naravne, je najtežje zdržati prvih nekaj tednov, saj se ljudje težko navajamo na spremembe. Da si olajšamo ta prehod, je lahko v veliko pomoč mleta kava. Če jo vmešamo, denimo, med rženo moko, se izognemo neprijetnim vonjavam na lasišču. Kava nevtralizira smrad in dejansko imamo občutek, kot da so lasje klasično umiti.

Glina

Običajno glino uporabljamo tako kot vulkanski prah. Na voljo imamo več vrst gline, razlikujejo se po barvah, od katerih ima vsaka svojo moč. Bela glina je na primer posebej blagodejna za fine, tanke lase, zelena glina je primerna za mastno lasišče, ki izloča preveč loja, medtem ko rdeča glina ponuja lasišču veliko železa. Če kolebamo, katero uporabiti, je najbolje začeti z zeleno glino, saj imamo v prvih tednih po prehodu na umivanje las brez šampona največ težav z občutkom mastnih las.

Recept: četrt skodelice gline zmešamo s skodelico vode in po želji dodamo še nekaj kapljic eteričnega olja. Na lase nanesemo kot šampon, vmasiramo in pustimo stati 5 minut. Temeljito speremo z mlačno vodo.

Cimet

Tudi aromatični cimet je primeren za umivanje las. Z njim odišavimo domače »šampone«, in sicer ga lahko vmešamo med rženo moko, vulkanski prah ali glino. Cimet spodbudi prekrvitev lasišča in naj bi celo pospeševal rast las.

Trdo milo za lase

Če se še nismo pripravljeni povsem odreči kupljenemu čistilu za lase, zamenjajmo običajen šampon vsaj za trdo milo, primerno za umivanje las. Izberimo takšno z blagodejnimi sestavinami, kot sta olivno ali lovorovo olje, ter brez dodanih sintetičnih snovi. Prav tako se potrudimo čas med enim in drugim umivanjem las podaljšati vsaj za kakšen dan in tako razbremeniti lasišče.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 42, 11.10.2019